Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

VIDEO: Piramidele de pământ de pe Valea Stăncioiului

Piramidele din Valea Stăncioiului (monument al naturii) alcătuiesc o arie protejată de interes naţional ce corespunde categoriei a III-a IUCN (rezervaţie naturală de tip geologic), situate în judeţul Vâlcea, pe teritoriul administrativ al municipiului Râmnicu Vâlcea. Ele se află în partea estică a cartierului Goranu din municipiul Râmnicu Vâlcea.

Afluent pe partea stângă a Oltului, pârâul Stăncioiu trece printr-o zonă cu roci sedimentare slab cimentate – conglomerate, gresii şi marne, în care îşi sapă o vale, nu foarte adâncă dar asimetrică în profil. Versantul drept este abrupt în timp ce versantul stâng este lin. Practic râul trece pe la baza unui perete înalt de 50 – 60 de metri, extrem de friabil. Apele din precipitaţii împreună cu şiroirile de pe versant au dat naştere unui relief ruiniform extrem de interesant. În pereţi avem adevărate tuburi de orgă separate de hornuri adânci, alternanţă ce se aseamănă cu dinţii unui fierăstrău gigantic.

Rezervația naturală se întinde pe o suprafață de 12 hectare între Valea Stăncioiului și Dealul Cornetu (locul este denumit de localnici La Ciuroaie) și reprezintă o zonă cu un ansamblu de piramide (constituite din rocă sedimentară, din nisipuri, argile, pietrișuri).

Dacă eşti în trecere pe lângă Râmnicu Vâlcea şi ai cel puţin o oră timp liber, poţi să te abaţi din drum ca să vezi un fenomen geomorfologic activ şi foarte interesant, fenomen interesant şi destul de rar. Pentru cei din zona Râmnicu Vâlcea locul este perfect şi pentru o zi întreagă de ieşit la iarbă verde, într-un weekend cu vremea frumoasă.