Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

VIDEO: Memorialul Nicolae Bălcescu, tezaurul masonilor

Pe valea Topologului, în comuna Bălceşti, judeţul Valcea, se află conacul şi parcul care au fost proprietatea serdarului Barbu Bălcescu şi a Zincăi Bălcescu, părinţii marelui om politic, istoric şi gânditor democrat-revoluţionar Nicolae Bălcescu (1819-1852).

Conacul a construit în anul 1824 de Iancu Bălcescu, fratele Zincăi, suferind ulterior mai multe modificări: în 1913 s-a construit foişorul, iar în 1937 s-a ridicat un etaj. Casa trece moştenire sau donaţie prin proprietatea diferiţilor membri ai familiei Bălcescu, pentru ca la 31 martie 1948 Radu Mandrea, strănepot al lui Nicolae Bălcescu să doneze statului Conacul, cu parcul, terenul aferent şi pădurea ce îl înconjura pentru a fi loc de reculege şi de studiu pentru artişti, acesta urmând a purta numele de Căminul Nicolae Bălcescu.

Conacul devine Muzeu Memorial în 1 mai 1968, când se emitea Decizia de înfiinţare, momentul fiind marcat oficial la 5 octombrie prin deschiderea festivă a expoziţiei de bază.

Aici se află o colecţie de valori masonice, realizată de Horia Nestorescu-Bălceşti, mason declarat, care poate fi echivalată cu un tezaur, unic în muzeele din România. Conţine 400 de valori: bijuterii, insigne, însemne în grad sau asociative, medalii, plachete, obiecte de ritual, obiecte care au aparţinut unor personalităţi ilustre, precum şi 300 de cărţi, pro şi contra masoneriei. Este o colecţie masonică ce îmbracă toate ramurile străine şi române.

Expoziţia de bază este împărţită în două părţi şi cuprinde 11 incăperi ale conacului. Prima parte a expoziţiei surprinde atmosfera conacului Bălceştilor prin mobilierul cu bun gust, covoarele olteneşti, ceramica de Corbi sau de Curtea de Argeş, tablourile de familie şi alte obiecte. De asemenea, pot fi admirate mobilierul Biedermayer, ceramica pictată, candelabrele de fier forjat, oglinzile veneţiene, potretele Zincăi Bălcescu, a fraţilor Costache sau a urmaşilor Zoe Mandrea şi Radu Mandrea, exponate care se găsesc în salonul literar, sufragerie, dormitorul Zincăi Bălcescu sau birouri.

A doua parte a expoziţiei zugrăveşte viaţa şi activitatea revoluţionarului Nicolae Bălcescu prin cărţi şi documente vechi, scrisori, manuscrise, studii publicate în publicaţia „Magazin istoric pentru Dacia”, expuse pentru a ilustra şi întări rolul acestuia în cadrul revoluţiei de la 1848 din Ţara Românească.

În parcul conacului se află biserica de lemn din Gâltofani, adusă aici în anul 1974 fiind monument istoric cu o vechime mai mare de două secole. Este o biserică de plan dreptunghiular alcătuită din altar, naos, pronaos şi pridvor. A fost locaş de cult până la sfârşitul secolului al XIX-lea când sătenii din Gâltofani au construit altă biserică de zid. Lângă biserică se află mormintele Sevastiţei Bălcescu (transferat din cimitirul parohial local) şi al lui Barbu Bălcescu (transferat din cimitirul Sineasca din Craiova).

Sursa video: trilulilu / alexa51