Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

VIDEO: Mânăstirea Arnota, bijuteria Ortodoxiei româneşti

Situată la 37 de kilometri de Râmnicu Vâlcea, în localitatea Costeşti, Mănăstirea Arnota este unul dintre cele mai frumoase şi mari lăcaşuri de cult din ţară.

Ctitorită de Matei Basarab între anii 1633-1634, cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”, pe temelia unei biserici mai vechi, Mănăstirea Arnota este situată la 56 km de Râmnicu Vâlcea, aproape de Mănăstirea Bistriţa. Ea a fost încadrată ca obiectiv turistic al Parcului Naţional Buila Vânturariţa.

Prin arhitectura, pictura şi sculptura sa, Mânăstirea Arnota poate fi considerată un important monument istoric şi de artă religioasă din ţară, fapt pentru care, oricine ajunge prin partea locului, vizitând Mânăstirea Hurez sau Mânăstirea Bistriţa, este îndemnat să se încumete să urce muntele, pentru a cunoaşte şi această bijuterie a Ortodoxiei româneşti.

În pronaosul bisericii actuale se află două morminte: mormântul lui Matei Basarab, mort la 9 aprilie 1654, îngropat mai întâi la Târgovişte şi adus apoi la Arnota, după răscoala Seimenilor, şi mormântul lui Danciu vel-vornic, tatăl lui Matei Basarab, fost oştean al lui Mihai Viteazul, căzut în timpul luptelor din Transilvania, duse alături de eroul de la Turda, înmormântat în anul 1604 la Alba Iulia, rămăşiţele lui pământeşti fiind aduse la Arnota în 1648.

O excursie la mânăstirea Arnota va fi o binevenită lecţie de istorie pentru copii şi pentru cei mari.

Sursa video: youtube / Wardstone99p