Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!
Foto: europeana.eu
Castrul roman Arutela

VIDEO: Castrul roman Arutela – istoria romanilor de pe Valea Oltului

Foto: europeana.euStrăbătând Drumul Naţional nr. 7, între Râmnicu Vâlcea şi Sibiu, în dreptul mânăstirii Cozia, se află poarta pretoriană a unui castru roman reconstituit. Este vorba despre castrul roman de la Arutela. Se află situat în punctul numit ” Poiana Bivolari”, din cauza bivolilor crescuţi aici de către călugării de la Mânăstirea Cozia.

Fortificația construită din lespezi de piatră are formă pătrată cu laturile de 60 de metri prevăzute cu turnuri semicirculare la colțuri și turnuri pătrate de o parte și de alta a porții pretoriene. Pe celelalte două laturi se văd porțile de serviciu (porta principalis dextra și porta principalis sinistra). Zidul de incintă a fost ridicat din blocuri mari de piatră de formă dreptunghiulară și, după caz, lespezi subțiri și piatră măruntă, nefasonată, prinse cu mortar, pentru a se asigura orizontalitatea. La partea interioară a zidului de apărare sunt construiți o serie de pinteni din piatră, care alcătuiau compartimente menite să adăpostească barăci pentru depozite de materiale și grajduri pentru caii trupei, iar deasupra lor se așezau bârne de lemn care formau puntea continuă pentru drumul de rond al santinelelor.

După cercetările arheologice se pare că ar fi fost construit de romani între 137 – 138 d. Hr.. Această dată este confirmată de o inscripţie, descoperită în dublu exemplar în faţa a două din porţile castrului. După această inscripţie, se pare că ar fi fost ridicat în timpul împăratului Hadrian, de un detaşament de arcaşi sirieni.

Ceea ce e vizibil astăzi e doar o mică parte din Castrul roman Arutela de odinioară. Construirea căii ferate Râmnicu Vâlcea – Râul Vadului, precum şi construirea barajului Turnu de pe Olt contribuind mult la distrugerea lui.

În anul 2004 Castrul este declarat Monument istoric.

Castrul Roman Arutela

Video: youtube/Turism Land