Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Să vină și cupa la Vâlcea!

Oltchim pare să nu aibă un adversar pe măsură nici în tentativa de cucerire a celui de-al doilea trofeu intern al sezonului

Oltchim Râmnicu Vâlcea debutează astăzi în Cupa României la handbal feminin, cel de-al doilea trofeu intern al anului pe care chimistele doresc să-l cucerească. Meciurile vor avea loc la Bacău, la competiție calificându-se primele opt clasate la finele Ligii Naționale de handbal feminin. Având în vedere că formațiile participante suportă toate costurile legate de deplasare, cazare și arbitraje, locația aleasă de oficialii Federației Române de Handbal stârnește vii controverse. Marea majoritate a conducătorilor echipelor își doreau o sală din centrul țării pentru micșorarea costurilor. Nici sistemul de desfășurare a meciurilor nu a primit apreciere din partea formațiilor. Nu s-a apelat la o tragere la sorți, ci la împerecherea după clasament și șiansele formațiilor care vor întâlni pe Oltchim scad până foarte aproape de zero. Miza nu este numai câștigarea trofeului, având în vedere că formația care ajunge în finală, dacă va evolua contra Oltchimului, va primi dreptul de participare în Cupa Cupelor. În cazul probabil în care Vâlcea și Clujul vor evolua sâmbătă cu trofeul pe masă, atunci una dintre semifinaliste va evolua în Cupa Cupelor. Cum finala mică nu se organizează, formația din semifinale cu golaverajul mai bun primește biletele de Europa.

Ultima finală pierdută de oltence

Ultima ediție a Cupei României organizată de FRH a avut loc acum trei ani și a fost adjudecată de Rulmentul Brașov. Ardelencele au jucat în finală cu Oltchim, chiar înainte ca la Râmnicu Vâlcea să ajungă Gheorghe Tadici și o mare parte a handbalistelor care câștigaseră argintul mondial în Rusia. Pentru vâlcence au jucat, totu și, Valentina Ardean Elisei și steluța Luca dar gruparea chimistă a cedat trofeul, meciul fiind dramatic și având nevoie de două reprize de prelungiri. În ediția din acest sezon Rulmentul nu a obținut dreptul de participare. Cea mai scontată finală, în opinia specialiștilor, va fi între Oltchim și Universitatea Cluj, primele două clasate și în Liga Națională. CSM București, revelația acestui sezon în Liga Națională, pare a avea și ea șianse reale de a prinde trenul spre finală și implicit biletele pentru Cupa României.

Debut cu Știința Baia Mare

În primul meci, pe care elevele lui Radu Voina și Relu Roșca îl vor disputa astăzi, campioana României va da piept cu Știința Baia Mare, ultima adversară din Liga Națională. Chimistele sunt mari favorite și în mod normal vor obține calificarea în semifinale fără prea mari probleme. În penultimul act al competiției, chimistele joacă împotriva câștigătoarei dintre HC Zalău și HCM Roman, trupa lui Gheorghe Tadici părând a avea prima șiansă la calificare.

Decise să câștige

Handbalistele de la Oltchim nu par deconectate de la miza turneului de la Bacău, chiar dacă acesta se va disputa la numai câteva zile distanță de primirea medaliilor de campioane ale României. Două dintre jucătoarele de bază spun că și cel de-al doilea trofeu intern trebuie să ajungă la Râmnicu Vâlcea. Portarul Oltchimului, Talida Tolnai, a declarat la finele meciului câștigat de vâlcence (45-26 cu Știința Baia Mare) îm ultima etapă a Ligii Naționale de handbal feminin că a uitat deja parcursul din Liga Campionilor:”Este un titlul național pe care l-am câștigat meritat, faptul că nu avem nicio înfrângere spune mult. În Liga Campionilor nu am ajuns unde ne doream dar asta este, totul trebuie lăsat în urmă. Trebuie să ne gândim la viitor, avem șiansa să ne revanșăm. Pentru noi mai urmează Cupa României, un alt trofeu pe care îl dorim. Trebuie să rămânem concentrate”. Și Valeria Beșe speră la mai multe de la sezonul viitor: „Este al doilea obiectiv pe care l-am avut propus. Este bine că am câștigat titlul național, ne bucurăm pentru că este munca noastră. Nu avem timp de odihnă acum, urmează Cupa României și trebuie să ne impunem. În  ceea ce privește Liga Campionilor, ne putem revanșa în sezonul viitor.”

Programul meciurilor din Cupa României:

Joi:

joc 1: CSM București – Dunărea Brăila (ora 14:00)

joc 2: Univ. Jolidon Cluj – HC Oțelul Galați (ora 16:00)

joc 3: HC Zalău – HCM Roman (ora 18:00)

joc 4: Oltchim Rm. Vâlcea – HCM Știința Baia Mare (ora 20:00)

Vineri – semifinale:

joc 5: câștigătoarea joc 1 câștigătoarea joc 2 (ora 18:00)

joc 6: câștigătoarea joc 3 câștigătoarea joc 4 ( ora 20:00)

Finala:

joc 7: câștigătoarea joc 5 câștigătoarea joc 6 ( ora 13:15)

Vești bune de la Oltchim: Pidpalova și Ozelau semnat

Oltchim Râmnicu Vâlcea și-a asigurat semnăturile ultimelor două handbaliste care încă nu își prelungiseră contractele cu formația vâlceană. Prima care a decis să mai rămână încă un sezon a fost turcoaica Yeliz Ozel, chiar înainte de disputarea ultimei etape de campionat, cu Știința Baia Mare. „Am ales să continui la Oltchim deoarece este o grupare cu adevarat profesionista și sper ca în 2012 să jucăm finala Ligii Campionilor, să câștigam trofeul, dacă este posibil. Îmi pare bine ca am luat aceasta decizie, am deja mulți prieteni în Râmnicu Vâlcea și împreună cu aceștia și colegele îmi doresc să facem uitat insuccesul pe plan european din acest sezon”, a declarat Yeliz pentru site-ul oficial al clubului vâlcean. Înainte de plecarea spre Bacău, pentru Cupa României, și Anastasia Pidpalova a semnat prelungirea contractului. „Am avut câteva oferte venite de la echipe din afară, dar am ales-o pe cea care sentimental îmi era cel mai aproape. În momentul în care am primit-o nu am stat mult pe gînduri, deoarece am destul de multe motive să rămân la Oltchim. Acest club mi-a demonstrat o deosebită seriozitate, am trăit momente foarte frumoase, fiind de trei ori campioană în România, jucând o finală de Liga Campionilor. Am motive să sper că acest eveniment se va repeta. Abia aștept să înceapă sezonul viitor”, a declarat interul care a marcat 36 de goluri în Liga Campionilor și 129 în Liga Națională în cele două sezoane și jumătate petrecute la Oltchim. În ceea ce privește strategia pentru sezonul viitor, Radu Voina spune că trebuie avută mare atenție: „Am câștigat titlul național, dar trebuie ținut cont de faptul că a fost al doilea obiectiv propus pentru acest sezon. Anul acesta nu a fost nimic spectaculos pentru că echipa nu a ajuns mai departe în Liga Campionilor. Avem speranțe de mai bine pentru sezonul viitor atunci când vom ataca participarea în ultimul act al Ligii Campionilor și, de ce nu, să câștigăm trofeul pus în joc. Mai avem de jucat pentru un trofeu, Cupa României, apoi vom mai avea timp de discutat. În ceea ce privește bugetul pentru sezonul viitor, eu sunt prea mic pentru a mă putea pronunța. Știu că domnul Roibu va asigura un nou buget dar nu șitiu la ce nivel. Lucrurile luate treptat și în ordine. Este adevărat că am vorbit de o remaniere a lotului dar mai întâi trebuie să facem transferuri, să aducem jucătoare noi și apoi să ne gândim la cine renunțăm”.

Vlad Soare