Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

România va avea o echipă în Formula 1

Federaţia Internaţională de Automobilism (FIA) şi-ar fi dat acordul pentru intrarea în Formula 1 a unei echipe româneşti, FRR F1 Team, deşi un anunţ oficial nu este aşteptat în perioada următoare, afirmă jurnalistul britanic Adam Cooper pe blogul lui.

La 1 aprilie, FIA anunţa că o candidatură „de înalt standard” a fost primită de forul internaţional, iar echipa Forza Rossa este într-un proces de investigaţii suplimentare.

Din motive neelucidate, procesul de investigaţie a durat peste şase săptămâni, dar forul automobilistic mondial pare să fi ajuns săptămâna trecută la concluzia că proiectul este viabil din punct de vedere financiar, subliniază expertul britanic.

În decembrie 2013, Federaţia Internaţională de Automobilism a deschis o procedură pentru atragerea unor noi echipe în Marele Circ, iar primul team acceptat a fost Haas Formula, patronată de omul de afaceri american Gene Haas. Însă această ar putea să-şi amâne debutul în Marele Circ pentru anul 2016, din motive de ordin logistic.

În schimb, Forza Rossa ar putea, potrivit sursei citate, să ia startul în Formula 1 chiar de la ediţia 2015 a competiţiei. Faţă de Haas, Forza Rossa ar beneficia în plus de un acord pentru folosirea motoarelor Renault şi de o uzină lângă Munchen, care aparţine fostului conducător al echipelor Force India şi Hispania Racing, germanul de origine română Colin Kolles. Echipa română are legătură cu Forza Rossa, unicul importator Ferrari pentru România, Bulgaria şi Republica Moldova.

Principalul om al proiectului FRR este Ion Bazac, fostul ministru al Sănătăţii, în vârstă de 45 de ani, care este importatorul Ferrari pentru România, sub numele de Forza Rossa.Bazac este şi preşedintele unui consorţiu format din investitori privaţi şi de stat care au ca scop promovarea imaginii României, având susţinere guvernamentală. Adam Cooper precizează că ministrul român al Tineretului şi Sporturilor s-a întâlnit cu conducerea FIA recent, pentru a susţine acceptarea echipei în Formula 1.

În acest moment, în Formula 1 concurează 11 echipe, iar cu Haas şi Forza Rossa numărul acestora va ajunge la 13.