Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Pregătiri pentru grupele principale

chimistele au plecat în primul stagiu de pregătire în Antalya

Handbalistele de la Oltchim Râmnicu Vâlcea s-au reunit la Sala Traian, pe data de 3 ianuarie, în vederea pregătirilor de iarnă. Pentru chimiste primul meci oficial al anului 2012 va avea loc pe 11 ianuarie, la Brăila, disputa urmând să conteze pentru etapa a VIII a Ligii Naționale Feminine. În Liga Campionilor, în faza grupelor principale, elevele lui Radu Voina joacă prima partidă pe 5 februarie, în deplasare, pe terenul campioanei Sloveniei, Krim Ljubljana. Altfel, în prima fază a pregătirilor de iarnă, handbalistele de la Oltchim au parte de un cantonament centralizat în străinătate, Elisei și compania ajungând, deja, în stațiunea turcă Antalya. Chimistele au mers la invitația formației Muratpasa Belediyesi, semifinalistă a ediției trecute a Challenge Cup. Oltchim va sta în Turcia cinci zile, timp în care va juca și câteva partide amicale, una dintre ele în compania Universității Jolidon Cluj, formație aflată și ea în Antalya.

A patra favorită la câștigarea Ligii Campionilor

Conform caselor de pariuri, campioana României la handbal feminin este a patra favorită la câștigarea acestei ediții a Ligii Campionilor la handbal feminin. Cele mai mari șianse le are campioana Ungariei, ETO Gyor, formație care a reu șit o campanie spectaculoasă de transferuri. Cine va paria pe unguroaice va câștiga de două ori și jumătate suma riscată, în cazul în care Gyor se impune în finală. Buducnost Podgorica, echipa campioană a Muntenegrului, este creditată de casele de pariuri cu cea de-a doua șiansă, având o cotă de 3.5 la victoria finală. Podiumul este completat de Larvik, deținătoarea trofeului pus în joc, cu o cotă de 4.5. Pentru Oltchim, a patra favorită, cota crește substanțial, o investiție norocoasă urmând să-i aducă pariorului de opt ori suma investită. Clasamentul favoritelor la câștigarea Ligii Campionilor este completat de: Itxako Navarra (cotă 9.5), Krim Ljubljana (13), Midtjylland (17) și Metz (21). În grupa principală, Oltchim le va avea ca adversare pe Metz din Franța, Buducnost Podgorica din Muntenegru și Krim Ljubljana din Slovenia, la finele meciurilor primele două clasate urmând să se califice în faza semifinalelor. În ediția trecută a Ligii Campionilor, Oltchim nu a reu șit calificarea în primele patru formații ale Europei în timp ce acum două sezoane a ajuns până în finală, cedată în fața danezelor de la Viborg.

Adina Meiroșu s-a operat

Handbalista Oltchimului, Adina Meiroșu, a suferit a șiaptea operație la ambii genunchi din carieră. Interul chimist s-a accidentat în chiar ultimul minut al meciului contra Cubei de la Campionatul Mondial de tristă amintire din Brazilia. A jucat și în restul partidelor de la mondiale dar ajunsă în România s-a constatat că se rupsese o parte din cartilagiul genunchiului stând. Adina a fost operată și nu a făcut deplasarea alături de colegele sale pentru primul cantonament al iernii, din Turcia. Meiroșu va rata următoarele partide de campionat dar speră să fie aptă de joc la debutul Oltchimului în această ediție a grupelor principale ale Ligii Campionilor. Altfel, Radu Voina spune că are mai multe probleme de lot: „Avem multe probleme de sănătate în lot. Adina Fiera s-a operat, Ramona Farcău are probleme la tendonul ahilian și va face un RMN, e posibil ca nici ea să nu vină în Turcia. Pe lângă ele, mai avem jucătoare cu probleme mai vechi de sănătate. În plus, Cristina Neagu se pare că nu va reu și să reintre pe teren în curând. Azi merge la controale în SUA, iar ultimele vești ar fi că recuperarea durează un an, nu mai puțin, cum se șitia la început”.

Revine Huțupan?

Potrivit zvonurilor, Oltchim ar putea fi ajutată în finalul acestei ediții a Ligii Campionilor și de serviciile portarului Luminița Huțupan Dinu. Ajunsă la vârsta de 40 de ani, Luminița a născut o fetiță acum doi ani și are un palmares impresionant din care nu lipsește Liga Campionilor, trofeu câștigat de trei ori de chimistă. De la naștere, Huțupan a slăbit 15 kilograme și pare decisă să revină în teren. Dacă o va face nu va fi handbalista cu cei mai mulți ani care va juca în Liga Campionilor, fiind depă șită de portarul danez, Lene Rantala, care are 43 de ani. „Luminița își dorește foarte mult să revină, noi am fi de acord, dar să nu uităm că sunt mai bine de doi ani de când a renunțat la handbal, iar între timp a și născut. Practic, ar fi ca și cum ar lua-o de la început cu pregătirea. Toată lumea vorbește despre asta, dar cel mai important este ca ea să poată. Noi plecăm joi în Turcia, în cantonament, iar ea va rămâne să se pregătească. Va avea nevoie de timp să revină la forma extraordinară, care a consacrat-o”, a declarat tehnicianul Radu Voina cu privire la o eventuală revenire pe teren a Luminiței Huțupan Dinu.

Au terminat anul cu un succes

Handbalistele antrenate de Radu Voina au terminat anul 2011 cu participarea la cea de-a treia ediție a Memorialului Constantin Tită, la care au mai fost prezente alte trei formații din Liga Națională: Neptun Constanța, HCM Roman și Corona Brașov. Chimistele s-au impus fără probleme în toate cele trei meciuri pe care le-a disputat și a câștigat trofeul pus în joc. Pe următoarele locuri ale clasamentului au fost Corona Brașov, HCM Roman și Neptun Constanța. Chimista Yeliz Ozel a fost desemnată cea mai tehnică jucătoare a turneului.

Rezultate:

Corona Brașov-HCM Roman 25-24 (17-15)

Oltchim Rm. Vâlcea-Univ. Neptun Constanța 39-28 (22-17)

HCM Roman-Univ. Neptun Constanța 34-29 (19-12)

Oltchim Rm. Vâlcea-Corona Brașov 37-28 (20-14)

Corona Brașov-Univ. Neptun Constanța 29-25 (18-11)

Oltchim Rm. Vâlcea-HCM Roman 40-30 (20-15)

Clasament:

Locul I Oltchim

Locul II Corona Brașov

III HCM Roman

IV Neptun Constanța

Premii speciale:

Cel mai bun portar Stăncuța Guiu – Brașov

Cea mai tehnică jucătoare Yeliz Ozel

Golgeter Amelia Busuioceanu

Program încărcat pentru chimiste

Oltchim Râmnicu Vâlcea are un program extrem de încărcat în perioada următoare. După ce vor termina perioada de pregătire din iarnă, chimistele vor juca multe meciuri în Liga Națională de handbal feminin și în Liga Campionilor. În luna ianuarie, Oltchim va evolua în competiția internă la Brăila cu Dunărea (11 ianuarie), pe propriul teren cu HCM Baia Mare (14 ianuarie), la Deva cu Cetate (18 ianuarie) „acasă” cu CSM Ploiești (21 ianuarie) în deplasare cu Neptun Constanța (25 ianuarie) și, în fine, pe propriul teren cu Oțelul Galați (28 ianuarie). Situația se complică și mai mult în luna februarie a anului viitor, atunci când Oltchim va juca și în Liga Campionilor primele meciuri din grupele principale. În cea de-a doua lună a anului, Oltchim va juca în cea mai tare competiție din Europa în deplasare la Krim Ljubljana și Metz și pe propriul teren cu Metz și Buducnost Podgorica. În Liga Națională, campioana României ar trebui să dispute alte patru partide dar este posibil ca măcar una dintre ele să fie reprogramată la solicitarea conducerii echipei vâlcene.

Vlad Soare