Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Niciodată să nu te pui cu fiara rănită!

Oltchim a suferit 30 de minute dar a făcut istorie în repriza a doua a meciului cu ETO Gyor și s-a impus la patru goluri diferență

Un vechi sfat vânătoresc spune că animalul rănit trebuie lăsat în pace. Nu trebuie să te duci lângă el să-l iriți pentru că el poate prinde puteri nebănuite cu ajutorul căruia te poate ucide fără probleme. Probabil că handbalistele dela ETOGyornu au șitiu de acest sfat la ora meciului cu Oltchim din semifinalele Ligii Campionilor. Gruparea vâlceană a pornit cu șiansa a doua și a părut în prima repriză un animal sălbatic, hăituit de un vânător care avea la dispoziție cele mai performante puști posibile. Elevele lui Radu Voina s-au apărat cât au putut de bine, au și condus în două rânduri la două goluri diferență dar nu s-au putut desprinde. „Vânătorul”Gyors-a regrupat și a tras salve de focuri. Unguroaicele au egalat, apoi s-au desprins pe tabelă și cu doar câteva secunde înainte de pauză „fiara” Oltchim părea ucisă. Oaspetele nu s-au mulțumit cu trei goluri avans și au mai tras un glonț, în chiar ultima secundă. Lekic a punctat din aeriană, cu spatele la poarta apărată de Luminița Huțupan, stârnind murmure de admirație dar și de nemulțumire în rândul celor peste 3300 de spectatori din tribune. Regula vânătorească fusese încălcată grav. Fiara dela Vâlceaa fost lovită în orgoliu, umilită când era la pământ.

Repriză istorică

Răzbunarea chimistelor avea să fie cruntă. Fiara a prins puteri nebănuite, chiar dacă a mai încasat un gol în debut. Huțupan a strâns din pumni și a închis poarta, Vizitiu, Vetkova (2) și Nechita (2) înscriu, Gyor pare hipnotizată și în minutul 34 era deja egalitate: 18-18!. Publicul e în extaz, atmosfera ca în timpul unei tornade din SUA, vânătorul Gyor rămâne fără gloanțe, fiara e dezlănțuită. Oltchim trece în avantaj, se duce la 2, 3, 4, 5, 6, 7 goluri. Avem 29-22! Ne frecăm la ochi. Campioana Ungariei poate pleca umilită din Oltenia dar vânătorul are parte de ajutor din exterior. Arbitrii letoni „își fac datoria” și până la final scorul se strânge. Oltchim are parte de zece minute de eliminare, Gyor doar de patru. Vâlcea beneficiază de numai două aruncări de la 7 metri, oaspetele de 6 (!). În final e numai 35-31 și principala favorită la câștigarea Ligii Campionilor scapă ușor din groapa cu lei. De data aceasta fiara rănită câștigă o bătălie importantă. Războiul se termină, însă, sâmbătă, în returul de la Vezsprem.

Lui Voina i-a scăzut glicemia

La finalul meciului din sala Traian, tehnicianul chimistelor, Radu Voina, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce i-a scăzut glicemia la 60! A luat câte o bomboană pentru fiecare gol marcat în plus de campioana României și și-a revenit. „Am avut nevoie după meci de zahăr și de dușuri, nu șitiu din ce cauză, dar când totul se termină cu bine, e foarte bine! Ce simplu ar fi dacă răspunsul meu ar satisface pe toți. În prima repriză fetele au refuzat contactul fizic, șitiam că totul se învârte în jurul pivotului Loke. În prima repriză nu am reu șit să facem această apărare de două la unu și să facem pasul la Amorim. Probabil că se întâmplă o dată în viață ce am făcut azi! Echipa noastră a alergat mai bine. La sfârșitul meciului le-am zis și ce am gre șit, am gre șit din cauza indisciplinei, am fost neatente în apărare, dar au scuzele de rigoare. Vreau să mulțumesc publicului care a fost extraordinar, chiar dacă la un moment dat îmi cereau demisia! Calificarea se va tranșa în retur. Să nu îndrăznească să spună cineva că avem prima șiansă. Rezultatul e deschis, calificarea se joacă, dar fetele au prins aripi și se poate întâmpla o mare bucurie. Această calificare ar fi cu mai puțin de jumătate de echipă”. De partea cealaltă, antrenorul principal al oaspetelor a spus: „După meciul tur, toată lumea ar face altfel multe lucruri, dar cred că ar fi trebuit să avem mai mult respect față de minge, astfel încât Oltchim să nu înscrie de opt ori în cinci minute, la începutul reprizei secunde. Ne-au surprins cu ceva nou, nu ne-am așteptat. La pauză, la vestiar, am vorbit să reluăm totul de la 0-0 și să câștigăm și repriza a doua, dar am condus doar în primele 10 secunde. Apoi, Oltchim a schimbat jocul și nu pot decât să îi felicit. În retur, nu vor fi surprize, trebuie doar să reparăm greșelile din tur și să avem mai multă acuratețe în joc. Șansele la finală sunt reale, se pot recupera patru goluri diferență, iar cu publicul nostru alături, vom face tot ce putem, până la ultima picătură de energie, pentru a ne califica în finală”.

„Eu joc pentru oamenii simpli”

 Fără doar și poate că succesul din meciul cu Gyor îi aparține, în mare parte, Luminiței Huțupan Dinu. Deja celebra scandare: „HU-Å¢U-PAN!, HU-Å¢U-PAN” s-a auzit în multe rânduri iar handbalista de 40 de ani a fost cu adevărat fenomenală. La finele celor 60 de minute, Luminița a declarat pentru Gazeta Sporturilor că joacă pentru vâlceanul de rând care își cumpără biletul nu pentru cei care fac remarci ironice la adresa sa: „Oamenii mă iubesc pentru ceea ce am făcut. Așa sunt eu, îmi pun sufletul pe tavă doar ca echipa să câștige. Așa am fost și așa o să rămân. Cât timp va fi nevoie de mine, cât timp se va considera că pot ajuta, o fac cu mare plăcere. Nu mă interesează banii, nu vreau trofee, vreau să arăt doar că mai pot juca handbal. Credeți că eu nu șitiu că marea majoritate mă consideră o babă, că mă fac bucătăreasă, grasă și mai șitiu eu cum? Dar eu joc pentru oamenii simpli, care meci de meci vin la sală și ne susțin, care cred în noi și se roagă pentru binele nostru”. Altfel, tot mai multe voci spun că Luminița ar trebui chemată și la naționala României pentru turneul de calificare la Jocurile Olimpice de la Londra.

„Au fost cele mai bune minute din istoria clubului” Ioan Gavrilescu

 Fostul președinte al clubului oltean, Ioan GAvrilescu, un om care șitie multe și a văzut multe, a rămas impresionat de repriza a doua a meciului cu ETO Gyor: „Cine mai credea într-un miracol după prima repriză? A văzut apoi, în debutul reprizei secunde, cele mai bune 15 minute din istoria acestui club și v-o spune un om care practic și-a trăit viața la Oltchim. Este o victorie mare care ne dă speranțe de calificare. Nu spun că sunt destule patru goluri avans dar l-am mânia pe Dumnezeu să spunem că trebuia să batem cu opt sau nouă goluri. Calificarea se joacă, vă spun eu, acum nici Oltchim nici Gyor nu sunt favorite. Va depinde de ziua pe care o vor prinde ambele formații în retur.” „Să fim serio și, nimeni nu credea că putem învinge marea echipă a lui Gyor. Fetele merită felicitări din inimă, au făcut un meci senzațional. A fost o victorie mare, fetele au muncit mult pentru acest rezultat. Nu trebuie să uităm ajutorul publicului. Nimeni nu mai credea la pauză că putem întoarce rezultatul, dar ei au continuat să ne susțină. Eram convins că putem să ne mobilizăm și că putem face un meci mare. Să fim serio și, nu aveam mari șianse înaintea meciului acesta. Nu șitiu dacă vom ajunge în ultimul act, dar sper să repetăm evoluția de azi și în retur”, a declarat și actualul conducător de la Oltchim, Petre Berbecaru.

„Le mulțumim din suflet spectatorilor”

 Și Aurelia Stroica Brădeanu a făcut un meci mare, mai mult ca sigur cel mai bun de la revenirea sa la Oltchim. Interul chimist a ținut să le mulțumească vâlcenilor pentru sprijinul acordat: „Trebuie spus din capul locului că azi am întâlnit nu o echipă bună, o echipă foarte puternică. Gyor a fost fenomenală în tot acest sezon. Până la pauză ne-am luptat mult dar adversarele noastre au intrat la cabine în avantaj de patru goluri. Ultimul gol din prima repriză a fost unul ciudat, cu spatele, poate asta ne-a și ambiționat în plus. În repriza secundă ne-am luptat pentru fiecare minge, ne-am dăruit și am reu șit să întoarcem rezultatul. Publicul ne-a ajutat enorm, trebuie spus. Le mulțumim din tot sufletul. I-am văzut în permanență în picioare, au pus presiune pe Gyor. Noi am gre șit mai puțin, așa a ie șit victoria. Se putea și la mai multe goluri diferență dar e bine și așa. Poate că ele s-au gândit că le va fi ușor în ultimele 30 de minute, uite că nu a fost deloc așa”. „Mica” speră într-un retur bun și crede că e un avantaj că meciul decisiv nu se va disputa la Gyor: „Se va juca la Vezsprem, nu în sala unde se antrenează ele și unde joacă fiecare meci. Poate fi un avantaj important pentru noi. Vor veni mai mulți spectatori decât au fost azi la Vâlcea dar nu au cum să facă atmosfera de care am avut noi parte azi.” „Ne bucurăm că am reu șit să facem un meci foarte bun și sperăm să fie la fel în retur. Dacă ne luptăm ca azi, o să avem șianse! Am avut emoții la început, dar în repriza a doua am hotărât că trebuie să lăsăm emoțiile în vestiar. Trebuie să fim unite în continuare, o să fie un meci greu în retur; suntem hotărâte să facem un meci la fel de bun”, a completat Valentina Ardean Elisei, handbalistă care a intrat titulară dar s-a resimțit după accidentarea la spate și a fost înlocuită după numai câteva minute. Și Ada Nechita s-a bucurat după succesul istoric: „Nu ne-am descurcat tocmai bine în prima repriză, chiar dacă am condus și atunci. În repriza secundă am luptat, nu am dezarmat, am crezut în șiansa noastră. Cu ajutorul publicului am întors rezultatul. Nu ne-am temut că vom suferi o înfrângere cum a fost cea cu Buducnost Podgorica. Am învățat multe din acea partidă. Mergem în Ungaria să ne calificăm în finala Ligii Campionilor.”

Vlad SoareÂ