Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Metz nu a fost buturuga mică

Oltchim a învins clar campioana Franței și așteaptă marea confruntare cu Buducnost Podgorica

Oltchim Râmnicu Vâlcea s-a temut să nu dea pe pere ce luase pe mere la Ljubljana, cu numai o săptămână înaintea meciului de pe propriul teren cu Metz. Chimistele au început partida de pe propriul teren cu formația canpioană a Franței din postura de lideră a Grupei principale 2 a Ligii Campionilor și nu s-au complicat deloc. Cu ajutorul atmosferei create de cei peste 3000 de vâlceni prezenți la sala polivalentă, Oltchim a marcat primele trei goluri ale meciului, a condus apoi cu 5-1  și era clar că vor avea parte de 60 de minute fără emoții. Oaspetele au impresionat numai prin echipament, elevele lui Sebastien Gardillou venind la Râmnicu Vâlcea îmbrăcate în fustițe. Andryushina, Liscevici și Mendy au încercat să țină pasul și diferența de pe tabelă cât mai mică. Nu au reu șit, însă, la pauză campioana României având un avans substanțial: 18-12. Și debutul părții secunde le-a aparținut româncelor, care au condus și la 10 goluri diferență. Simțind că orice pericol a trecut, Radu Voina a decis să ruleze tot lotul și le-a dat șiansa să joace și handbalistelor care stătuseră până atunci pe banca de rezerve. În final a fost 30-21, victorie clară și meritată a Oltchimului care și-a păstrat primul loc al clasamentului, la egalitate de puncte cu Buducnost Podgorica, formație care a trecut pe propriul teren de Krim Ljubljana, slovenele contând în meci doar până la mijlocul reprizei secunde. În cealaltă grupă ETO Gyor s-a distanțat în clasament și este ca și calificată în faza semifinalelor. Pentru cea de-a doua poziție care duce în penultimul act al Ligii Campionilor se vor bate formațiile care au jucat finala din sezonul trecut, Larvik și Itxako Estella, echipei care au remizat în prima întâlnire directă.

Care pe care cu Buducnost

Pentru Oltchim urmează un meci extrem de dificil, pe propiul teren. Într-o partidă cât o finală, elevele lui Voina, Roșca și Luca vor primi vizita campioanei din Muntenegru, Buducnost Podgorica, formație care este creditată de specialiști cu șianse mari de a cuceri trofeul. Disputa va avea loc duminică, tot de la ora 18.00 și va fi arbitrată de o brigadă daneză formată din Claus Gramm Pedersen și Henrik Mortensen, în timp ce observator EHF a fost delegat Ivan Dolejs (Cehia). Oltchim și Buducnost s-au înâlnit și în sezonul trecut, tot în faza grupelor. La Râmnicu Vâlcea a ie șit un meci pe cinste. Oltchim, cu Anja Andersen pe banca tehnică, a reu șit să se impună la un singur gol diferență, după un final incendiar. În returul de la Podgorica vâlcencele au avut nevoie de o victorie pentru calificare dar au pierdut clar. Buducnost a ajuns în semifinale, fază în care a fost eliminată de Larvik. Și duminică pericolul vine pentru echipa noastră în special de la linia de 9 metri a oaspetelor, acolo unde Bulatovic și mai ales Popovic fac legea. Ana Djokic, Dragana Cvijic, Zeljka Nikolic, Dijana Stevin (toate din Serbia), Dijana Jovetic (Croația) și Clara Woltering (Germania) sunt alte vedete ale campioanei din Muntenegru, acolo unde joacă și o româncă, Adriana Å¢ăcălie.

Neagu încă nu revine

Tehnicianul principal al Oltchimului și al naționalei feminine a României, Radu Voina, nu crede că va putea conta pe interul Cristina Neagu nici în viitoarele meciuri din Liga Campionilor și nici la turneul de calificare la Jocurile Olimpice, care va avea loc la Lyon, în Franța, în perioada 25-27 mai: „Știu că după unele calcule făcute de anumite persoane, Cristina ar fi trebuit să joace deja de câteva săptămâni. Din păcate, verdictul medicilor este clar, recuperarea Cristinei durează cel puțin un an din momentul în care a fost operată. Dacă intervenția chirurgicală a avut loc pe 10 iunie 2011, calculul poate fi făcut ușor” A nu se înțelege că Neagu nu face ce trebuie. Nici vorbă, e ambițioasă, face antrenamente ușoare, face recuperarea ca la carte. Operația, însă, este una dificilă și recuperarea și mai grea””. La finalul meciului dintre Oltchim și Metz, Patricia Vizitiu a afișat pe tricoul de antrenament un mesaj pentru cea mai bună prietenă a sa de la campioana României: „Cristina, Londra te așteaptă”. Interul chimist a rămas impresionat de gestul Patriciei: „Nu șitiam de gestul lui Pati, m-a emoționat, a fost foarte frumos, și da, cred din tot sufletul că, dacă nu voi putea fi cu naționala în turneul preolimpic, să le ajut pe fete, voi fi în echipă la Jocurile Olimpice, doar să ne calificăm!”.

„Știam că nu putem învinge la Vâlcea”

Tehnicianul formației din Franța, Sebastien Gardillou, a recunoscut cu sinceritate că nu se aștepta la o surpriză pe terenul Oltchimului: ,,Ne așteptam să pierdem, șitiam că Oltchim e o echipa puternică. Sincer să fiu, nu m-am așteptat nici să câștigăm cu Buducnost, o altă forță a handbalului din Europa. E greu de făcut o comparație între cele două echipe dar cred că echipa din Podgorica are o forță mai mare la linia de 9 metri. Șansele noastre de calificare sunt foarte mici. ” Pe de altă parte, Radu Voina s-a temut de partida contra campioanei din Franța: „M-am temut de această partidă. Metz pierduse primul meci, pe propriul teren și a venit la Vâlcea cu gândul de a recupera punctele și de a rămâne în ecuația calificării. Metz nu este o echipă slabă, cum am mai auzit tot felul de păreri. Este una din primele opt formații ale Europei. Noi am început bine, am luat avans încă din start și adversara noastră a trebuit să vină mereu din spate, lucru care ne-a avantajat. Și ne-a mai avantajat mult un lucru, nu le-am băgat portarul în mână pentru că în opinia mea este unul dintre cei mai buni portari din Europa. Azi ne-a mers foarte bine apărarea, așa cum s-a întâmplat și la Podgorica”.

Grupa 1

Rezultatele etapei a II-a:

ETO Gyor Midtjylland 35-27

Larvik Itxako Navarra 23-23

 Clasament:

1. ETO Gyor         2        2        0        0        63-53           4

2. Larvik                2        1        1        0        49-45           3

3. Itxako Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â  2        0        1        1        49-51           1

4. Midtjylland        2        0        0        2        49-61           0

 Etapa viitoare:

Midtjylland Itxako

ETO Gyor – Larvik

 Grupa 2

Rezultatele etapei a doua:

Oltchim Metz 30-21

Buducnost Krim Mercator 29-21

 Clasament:

1. Oltchim             2        2        0        0        61-46           4

2. Buducnost         2        2        0        0        58-48           4

3. Metz                  2        0        0        2        48-59           0

4. Krim                  2        0        0        2        46-60           0

 Etapa viitoare:

Metz Krim

Oltchim – Buducnost

Vlad Soare