Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Meciul deceniului!

Oltchim poate demonstra sâmbătă că merită să rămână o forță în Europa și poate lua o opțiune importantă la calificarea în marea finală

 Sâmbătă, de la ora 18.00, Oltchim Râmnicu Vâlcea joacă, probabil, cel mai important meci din ultimii zece ani. Elevele lui Jakob Vestergaard vor primi vizita campioanei Ungariei, ETO Gyor, principala favorită la câștigarea Ligii Campionilor și au nevoie de un succes concludent pentru a- și spori șiansele de calificare în urma returului de la Vezsprem. În fața a peste 5000 de spectatori, Oltchim va întâlni o formație omogenă, plină de valori, care are un bilanț fantastic în această ediție a cupelor europene, 12 succese din tot atâtea meciuri, printre care și o victorie mare pe terenul unei foste câștigătoare a trofeului, Larvik. Meciul va fi arbitrat de nemții Lars Geipel și Markus Halbig. Cei doi formează cel mai bun cuplu de handbal din Germania, arbitrând până acum la toate marile competiții: Europene, Mondiale, dar și Jocurile Olimpice. Geipel (38 de ani) este de profesie jurnalist, în timp ce colegul său, Helbig, e cu patru ani mai în vârstă și lucrează la o agenție pentru ocuparea forței de muncă în Leipzig. Lars Geipel și Markus Helbig au mai arbitrat-o până acum în trei rânduri pe Oltchim. A fost victorie la prima întâlnire, în 2007, în semifinala Cupei Cupelor. Atunci, Vâlcea a învins-o la Budapesta pe Ferencvaros cu 32-22! În următoarele dispute însă, Oltchim a pierdut cu acela și scor: 24-28. Prima dată chiar la Vâlcea, cu Podravka Koprivnica, în 2009, în grupe, într-un meci în care rezultatul nu mai conta, Oltchim fiind calificată atunci în semifinalele Ligii, iar a doua chiar în acest sezon, la Ljubljana, cu Krim! În schimb, Gyor a fost arbitrată în cinci rânduri de către nemți și nu a pierdut niciodată, înregistrând un singur rezultat de egalitate!

 Oltchim se mută la București

 De azi, delegația Oltchimului se mută la București, principalul obiectiv fiind acela ca fetele antrenate de Jakob Vestergaard să se acomodeze cu sala polivalentă în care va avea loc disputa cu ETO Gyor. Campioana României va sta în București la Grand Hotel Continental, acolo unde chimistele vor avea cele mai bune condiții. Antrenamentele vor fi închise presei și spectatorilor, tehnicianul danez dorind să pună la punct ultimele detalii ale confruntării. „În primul rând e bine că la această partidă vor putea asista mai mulți oameni decât încăpeau la Râmnicu Vâlcea. Dacă e un avantaj sau nu pentru noi, vă pot spune numai după ce vom juca partida. Nu vreau să spun că este adevărata finală a Ligii Campionilor. Toate cele patru formații ajunse în semifinale sunt puternice. Și noi, și Gyor dar și Larvik și Krim. Orice se poate întâmpla. Pe de altă parte, nu există echipă care să nu aibă și mici slăbiciuni. Este și cazul Györului. Totu și, adversara noastră din semifinale e o echipă puternică, experimentată și bine închegată. Dar am un plan prin care putem să o batem. Györ a avut până acum un sezon perfect, cu un singur egal în campionat, astfel că jucătoarele lor sunt foarte încrezătoare în propriile forțe. Dar cred că putem folosi acest lucru în favoarea noastră. Până acum, totul a mers împotriva noastră. Accidentări suferite de jucătoare importante precum Neagu, jucătoare care au plecat de la echipă, probleme financiare… Însă în ultimele patru meciuri, handbalistele s-au motivat și au dat totul. Au jucat patru finale și le-au câștigat pe toate! Din cauza problemelor pe care le-am avut, am învățat să jucăm sub presiune mai bine decât orice echipă. Iar acest lucru poate fi un avantaj enorm pentru noi în semifinala cu Györ!”, a spus Vestergaard.

 Optimism în lotul vâlcean

 Înainte de plecarea spre București, handbalistele de la Olchim au declarat că șiansele de calificare sunt egale cu cele ale lui ETO Gyor. „Este un meci dificil, vom întâlni o formație puternică. Trebuie să ne mobilizăm și să jucăm la capacitate maximă. Oricum, trebuie să facem două meciuri foarte bune, nu ne ajută cu nimic dacă vom câștiga pe propriul teren și ele ne vor învinge la o diferență mai mare în Ungaria „, a spus Aurelia Stoica Brădeanu, handbalistă care a jucat sezoane bine și la ETO Gyor, alături de o altă româncă, Simona Spiridon. „Nu șitiu dacă este adevărata finală a Ligii Campionilor. Știm că noi ne pregătim de un an pentru un astfel de meci și sâmbătă vom da totul pe teren”, a declarat și căpitanul grupării vâlcene, Marina Jovanovic. Nici Alexandrina Barbosa nu se teme de maghiare: „Nu mi-e frică absolut deloc de Gyor. Sunt o echipă bună, au jucătoare valoroase, apărare bună, dar eu cred că și Oltchim are un joc la acela și nivel. Eu sper ca noi să mergem în finală”. Pe de altă parte, handbalista de la Gyor, Jovanka Radicevic spune că trupa din care face parte e favorită: „Consider că e de fapt nu o semifinală, ci o să fie finala dinaintea finalei! Dar putem spune și așa. Cred că noi vom învinge și în semifinală, și în ultimul act. Am jucat contra lor în semifinală. În fiecare an Oltchim e o formație puternică. În acest an au început foarte bine, dar au apărut probleme pe parcurs” Acum și-au revenit și sunt din nou foarte puternice. Un titlu pentru țara mea e ceva deosebit. La fel este însă și o Cupă a Campionior. Abia aștept să o câștig!”

 Deja campioane în România

 Oltchim a jucat până la întâlnirea cu ETO Gyor două partide de campionat, reușind să le câștige pe ambele. După 25-20 în deplasare cu SCM Craiova și 34-27 pe propriul teren cu CSM Sibiu, elevele lui Jakob Vestergaard și-au asigurat din punct de vedere matematic cucerirea unui nou titlu național. Pentru gruparea vâlceană este titlul cu numărul 19, fiind cel mai titrat club din întreg handbalul românesc, feminin și masculin. De asemenea, clubul condus de Petre Berbecaru a bătut și un record de longevitate în ceea ce privește prezența neîntreruptă în cupele europene.

Vlad Soare