Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

INTERVIU: Silviu Grecu a învăţat să înoate 10.000 de copii

Profesorul Silviu Grecu a stabilit un record foarte greu de bătut, a ajuns la cel de-al 40-lea sezon de cursuri de înot. În total, Silviu Grecu a şcolit undeva la 10.000 de copii. Cum a început povestea şi ce se va întâmpla în această vară puteţi citi în interviul următor.

„Pot umple stadionul din Zăvoi cu cei pe care i-am învăţat”

• Rep.: Domnule profesor, aţi început o nouă serie de cursuri de înot. Oare a câta generaţie de copii este în această vară?
• S.G.: Probabil cea cu numărul 38, poate chiar 40 eu aşa am calculat.

• Rep.: Şi oare câţi copii au învăţat să înoate de la profesorul Grecu?
• S.G.: Dacă e să calculez câţi copii au învăţat să înoate de la mine, în toată activitatea mea instructor de înot, nu ca profesor de educaţie fizică, cred că se strâng cel puţin 10.000 de oameni. Se poate umple cu ei stadionul din Zăvoi, fără probleme. Sunt 10.000 de oameni pe care i-am salvat de la moarte, cum ar veni… Primii elevi ai mei au 50, 50 şi ceva de ani.

• Rep.: Acum o întrebare de baraj. Prima lecţie când şi cum a fost…
• S.G.: Prima lecţie a fost în anul 1966. Eram undeva la Maliuc, într-o expediţie, o tabără organizată pentru copii. Era o tabără de pescuit, de protejare a Deltei Dunării. Atunci se făceau tot felul de activităţi. Ţin minte că plecam din Râmnicu Vâlcea şi o săptămână plecam la Piatra Arsă, pe Platoul Bucegilor, în altă săptămână plecam în Deltă şi în alta mergeam la Mamaia. Acolo unde e acum satul de vacanţă era un camping, la intrare acolo unde se plăteşte la barieră. Era o adunătură de stuf peste tot unde e acum satul de vacanţă. Ţin minte că făceam plajă în faţa primului hotel din Mamaia. Să revin la prima lecţie predată de mine. Copiii m-au pus să le fac o plută. În acea perioadă era la mare vogă filmul cu Tarzan şi voiau şi copiii să fie ca Tarzan, să plutească pe apă. Acum realizez ce minte aveam, ce riscuri mi-am asumat, nu aveam experienţă. Am făcut pluta, am pus copiii pe ea şi pluta trebuia să-i ducă pe malul celălalt, conform cursului apei. Eu înotam şi trăgeam pluta cu o sfoară. Până la urmă s-a rupt sfoara dar am reuşit să ajung la ea şi să o împing până la mal. Atunci m-am speriat un pic şi i-am întrebat dacă ştiu că înoate. 80% între ei nu ştiau… Şi i-am învăţat eu, atunci a fost prima mea lecţie. Şi am ajuns la 10.000… Este o performanţă şi cred că puţină lume va putea să o atingă.

• Rep.: Ce se întâmplă în această vară?
• S.G.: Ca de obicei când a început vacanţa copiilor începem şi noi cursurile. Practic este o tabără. Pentru începători cursurile au trei ore şi jumătate iar pentru avansaţi patru, chiar cinci ore, în funcţie şi de timp.

• Rep.: Se tot construiesc piscine în ultima perioadă. Până acum cinci, şase ani, abia dacă găseai unde să te duci acum sunt peste tot. Ce spune specialistul, cum trebuie făcută o astfel de piscină?
• S.G.: Eu cred că le pot da celor care conduc municipiul idei, nu bune, ci foarte bune. Performanţa unui bazin înseamnă 50 de metri lungime, 20 de metri lăţime, cu 2,40 la start şi 2,20 la sosire. Patru astfel de bazine ar trebui, unul în Nord, unul în Lenin Sud, altul în Centru, altul Ostroveni. În funcţie de bani, măcar unul ar trebui încălzit şi acoperit.

• Rep.: Una peste alta Camelia Potec este doar o întâmplare?
• S.G.: Camelia Potec este ceea ce înseamnă sportul românesc. Când s-a lucrat pe bază de zonă nativă, românul s-a adaptat fantastic, mai ales la jocuri, fotbal, handbal, volei. Când s-a început să se lucreze şi ştiinţific şi să pui românaşul, că e el antrenor sau sportiv, să gândească, să lucreze după o documentaţie, atunci nu s-a mai reacţionat cum trebuia şi s-a ales praful şi pulberea. Soluţia este să îmbunătăţim sistemul educaţional dar nu avem şanse mari. Una este să faci ceva şi să răspunzi de ce o faci, alta e să faci doar de dragul de a o face. Aşa e în toate zonele, nu numai în sport. Inclusiv în politică, tot rezultatul sistemului de învăţământ sunt şi politicienii de acum. Ei nu au, săracii, nicio vină că nu ştiu nimic, noi i-am învăţat să fure, să minte.

„Marea Roşie e splendidă”

• Rep.: Unde vă place cel mai mult să înotaţi?
• S.G.: Am avut şansa să înot şi să fac scufundări în Marea Roşie. Dacă aveţi vreodată ocazia, nu o rataţi, e ceva ce se poate explica cu greu în cuvinte. E ceva superb, în apă, nu afară, pentru că afară vezi clădiri, sticlă şi munţi fără nimic pe ei, totul este deşert. În apă, însă, e cu totul altceva.