Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Fotbal, Liga a II-a Bătaie de joc din partea FRF! Se joacă la 40 de grade!

• federalii au decis ca eșalonul al doilea să înceapă noul campionat cu o lună mai devreme, pe 30 iulie!

Federația Română de Fotbal a anunțat că sezonul viitor al eșalonului secund să înceapă pe 30 iulie, cu o lună mai devreme decât era programarea inițială. Cum marea majoritate a combatantelor nu dispun de baze sportive dodate cu instalație de nocturnă, meciurile vor avea loc timp de mai bine de o lună la temperaturi infernale. În plus, programul echipelor a fost dat total peste cap, urmând ca reunirile să aibă loc mult mai devreme și vacanța fotbaliștilor să fie mult mai mică. Conducătorii de cluburi au mult de muncă în acest timp pentru a forma loturile pentru campionatul viitor. Pentru cei de la CSM munca este cu mult mai dificilă, asta pentru că mulți jucători sunt la final de contract.

O serie sau două?

În acest moment se știe că se va merge pe o singură serie, cu 22 de formații, după sistemul italian. În acest moment, pe hârtie, există cele 22 de formații, cele care au rămas în Liga a II-a, cele care au promovat din eșalonul al treilea și cele care au retrogradat din Liga I. Doar teoretic, însă, se vor strânge 22 de formații, având în vedere că multe dintre ele sunt în prag de faliment și altele au probleme financiare mari. De exemplu nu se știe dacă la Timișoara vor rămâne ambele formații, ACS Poli Timişoara, care a retrogradat direct din Liga I și ASU Poli Timişoara, formație sprijinită de suporteri care a promovat din Liga a III-a. De asemenea, FCM Baia Mare este într-o situație financiară deloc de invidiat. Gruparea maramureșeană are datorii către furnizori și către fotbaliști, deja a fost depunctată. În plus, finanțatorul formației, Cristian Șpan, se gândește serios la retragerea din fotbal. Nici FC Brașov nu are șanse prea mari să continue din cauza datoriilor foarte mari. Și alte echipe din eșalonul secund au probleme. Încă nu se știe,de exemplu, dacă formația din Berceni își mai poate permite să continue cu o singură serie, având în vedere distanțele mari care trebuiesc parcurse. Și alți oficiali de cluburi, printre care și Piroș de la Pâncota, au declarat că sistemul adoptat de FRF nu este unul viabil. Farul Constanța este o altă echipă cu mari probleme financiare în timp ce foarte greu o să le fie să țină pasul echipelor care au promovat din Liga a III-a.

De ce ar fi bună o singură serie

Principalul avantaj al unui sistem competițional cu o singură serie este cel a impactului. Liga a II-a poate să devină una interesantă pentru televiziuni care ar putea să plătească o sumă importantă cu mult mai mare decât cele din sezoanele trecute. În plus, valoarea campionatului ar crește și meciurile ar fi cu mult mai interesante. Ele ar putea atrage mai mulți spectatori la stadioane, ceea ce ar însemna mai mulți bani pentru cluburi. Și dezavantajele unui sistem cu o singură serie sunt substanțiale. În primul rând, va crește numărul de meciuri, ceea ce înseamnă bani mai mulți pentru deplasări, bani mai mulți pentru baremurile de arbitraj și pentru organizarea partidelor de pe propriul teren. Principalul dezavantaj este cel al distanțelor foarte lungi care vor trebui parcurse de marea majoritate a formațiilor. Gândiți-vă ce ar însemna pentru o echipă ca Șoimii Pâncota să meargă la Constanța sau la Bacău sau Călărași. Sau ce ar însemna pentru Olimpia Satu Mare să joace miercurea într-o intermediară la Constanța apoi sâmbătă să joace pe propriul teren. Practic fotbaliștii ar trebui să stea toată săptămâna pe drumuri, fără posibilitate pentru refacerea jucătorilor.

Ce se poate întâmpla

Dacă nu se vor strânge 22 de formații gata să ia startul la campionat, este interesant ce decizie vor lua federalii. În mod normal se poate continua cu o serie de 20 sau chiar 18, caz în care nu este exclus ca sezonul să se încheie cu un play-off, respectiv play-out. De asemenea, este posibil să fie invitate să participe în eșalonul II echipe care au retrogradat la finalul campionatului. Dintre ele, însă, puține sunt cazurile în care invitațiile ar putea să fie onorate. Dacă numărul doritorilor o să fie unul foarte mic, sub 18 echipe, atunci în mod normal se va reveni asupra deciziei și Liga a II-a ar putea avea tot două serii, dacă nu cumva chiar trei, așa cum a mai fost acum câțiva ani.

Dacă nu se vor desfiinţa şi alte echipe, viitorul sezon al Ligii 2 ar trebui să fie format dintr-o singură serie care să cuprindă 22 de cluburi:
ACS Poli Timişoara
Petrolul Ploieşti
Dunărea Călăraşi
Dacia Unirea Brăila
SC Bacău
Farul Constanţa
FC Academica Clinceni
UTA Bătrâna Doamnă/FC Voluntari
Chindia Târgovişte
CS Mioveni
FC Braşov
FCM Baia Mare
CS Baloteşti
ACS Berceni
CSM Râmnicu Vâlcea
Şoimii Pâncota
Olimpia Satu Mare
Sepsi OSK Sfântu Gheorghe
Juventus Bucureşti
CS Afumaţi
ASU Poli Timişoara
Luceafărul Oradea