Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Drumul spre Liga I începe pe 7 septembrie

Federația Română de Fotbal a modificat sistemul competițional la finalul sezonului regulat, promovarea și retrogradarea se decide prin play-off, respectiv play-out

Misterul desfășurării campionatului în eșalonul inferior la fotbal a fost, în sfârșit, elucidat. Adunarea Generală a Federației Române de Fotbal a dat publicității datele turului de campionat și a anunțat schimbări majore ale sistemului competițional. Astfel, promovarea în Liga I devine mai complicată pentru pretendente, printre care se află și CS Municipal, în timp ce evitarea de la retrogradare se complică și ea.

Play-off și play-out

Începând cu acest campionat, eșalonul inferior se desfășoară în două etape. În prima dintre ele este sezonul obișnuit, cu tur și retur, ca și până acum. După terminarea celor 22 de runde, pe baza clasamentului final se vor organiza două turnee. La primul dintre ele vor participa primele șase clasate, care se vor lupta pentru promovarea în Liga I. Se va merge cu punctele obținute în meciurile directe dintre cele șase formații, primele două clasate în urma play-off-ului urmând să primească dreptul de a evolua în primul eșalon. Va conta și de această dată obținerea licenței, „probă” la care au picat multe cluburi în ultimii ani. În turneul play-out vor juca ultimele șase clasate la finele sezonului regulat, și ele cu punctajul din disputele directe. Ultimele două clasate ajung în Liga a III-a. Cele două turnee se vor disputa în cadrul a zece etape, tur-retur. În România este pentru prima dată când se ajunge la acest sistem competițional. Cel mai probabil începând cu sezonul 2014-2015 se va forma o singură serie, cu 20 de echipe, după modelul italian, în Liga I ajungând primele patru clasate.

Serie echilibrată

Așa cum era de așteptat, CS Municipal a fost repartizată tot în Seria a II-a, acolo unde mai sunt și alte echipe din Oltenia: FC Universitatea Craiova, CS Universitatea Craiova, Minerul Motru și Alro Slatina. De asemenea, Damila Măciuca, transformată între timp în Metalul Re șița, va fi printre adversarele elevilor lui Claudiu Niculescu. Favorite clare la promovarea în Liga I sunt, alături de CS Municipal, CS Universitatea, formația înființată de primarul Craiovei, Olguța Vasilescu, Gloria Bistrița, echipă retrogradată din primul eșalon și FC Bihor Oradea, echipă care s-a unit cu Luceafărul Oradea. La nivel declarativ țintește promovarea și FC Universitatea Craiova, echipa lui Adrian Mititelu. Foarte important va fi parcursul în sezonul regulat, având în vedere că fiecare punct pierdut în fața primelor clasate poate cântări enorm în ecuația promovării.

Debutăm la Alro, terminăm acasă cu Motru

 CS Municipal va juca prima partidă, pe 6 septembrie, în deplasaare, contra slătinenilor de la Alro. Turul se va termina pe 7 decembrie, pe 18 septembrie și 9 octombrie fiind programate intermediare. În prima dispută de pe propriul teren, elevii lui Claudiu Niculescu vor primi vizita orădenilor de la Fotbal Club, echipă care a fuzionat cu Luceafărul Oradea și pare a se implica în lupta pentru evitarea retrogradării. Derbiul dintre CS Municipal și Metalul Re șița va avea loc în runda a șiaptea, în Zăvoi, vâlcenii dorind să își ia revanșa după cele două înfrângeri din campionatul trecut. Interesant va fi și duelul din etapa a III-a, atunci când la Râmnicu Vâlcea se deplasează UT Arad, echipă care în sezonul trecut a fost condusă de Gheorghe Constantin, actualul președinte executiv al echipei din Zăvoi. În tur, CS Municipal joacă în deplasare cu ambele formații din Bănie. Prima parte a campionatului îi va găsi pe elevii lui Claudiu Niculescu tot pe propriul teren, contra ortacilor de la Motru.

Echilibru și în Seria I

Seria I a eșalonului inferior va avea în componență 13 echipe, cu una mai mult decât cealaltă: Rapid București, Poli Ia și, CF Brăila, AF Buftea, Unirea Slobozia, Dunărea Galați, Sportul Studențesc, Rapid Suceava, Farul Constanța, CS Bacău, Gloria Buzău, AS Berceni, Unirea Târguleni. În mod normal, Rapid București și Poli Ia și sunt favoritele clare la promovarea în primul eșalon. Rapidiștii au fost retrogradați pentru motive de licențiere iar ieșenii au terminat pe locuri retrogradabile dar și-au păstrat o mare parte a lotului de jucători. Totu și, ca de fiecare dată surprizele pot apărea într-o serie care mereu a fost echilibrată.

 Componența seriei a II-a:

 Gloria Bistrița

Metalul Re șița (fosta Damila)

UTA

FCM Tg. Mureș

CSM Rm. Vâlcea

Alro Slatina

FC Bihor

CS Mioveni

CS U Craiova

FC U Craiova

Olimpia Satu Mare

Minerul Motru

Alte două succese în amicale

 CS Municipal a mai jucat două partide amicale în această pauză competițională. La Măciuca, trupa antrenată de Claudiu Niculescu a întâlnit pe CS Vi șina Nouă, chiar de ziua localității natale a senatorului Dan Nițu. Gruparea vâlceană s-a impus fără prea mari probleme, cu scorul de 4-0, golurile trupei din Zăvoi fiind semnate de Arnăutu, Lircă, Iancu și Cataramă. Claudiu Niculescu a folosit următoarea formulă de start: D. Geantă – Melcea, Pîrvulescu, I. Stoica, E. Stoica – Lircă, Bărbulescu – Ad. Popa, B. Geantă, Codin – Arnăutu. Au mai jucat Matache, Samson, Deaconescu, Briceag, Al. Neagu, Ov. Popescu, Cataramă, Nilă, Iancu, Voican. În prima partidă de pregătire tare, municipalii au jucat primul lor meci în Zăvoi contra echipei CS Buftea, formație la care joacă, printre alții, frații Karamian, Pătrașcu, Vițelaru și Pălimaru. Cele 90 de minute au fost încinse și centralul întâlnirii a acordat nu mai puțin de patru cartonașe ro și. Conform protocolului, s-a permis înlocuirea fotbaliștilor eliminați. Și de această dată CS Municipal a reu șit să se impună. La final a fost 2-0, golurile trupei din Zăvoi fiind marcate de Voican și Nilă, ambele în partea a doua a întâlnirii. CS Municipal a aliniat următoarea formulă: Matache – Samson, Deaconescu, I. Stoica, Briceag- Bărbulescu, Lircă- Cataramă, B. Geantă, Iancu- Arnăutu. Au mai jucat Melcea, E. Stoica, Pârvulescu, Ov. Popescu, Nilă, Codin, Voican, Ad. Popa, Al. Neagu.

Încă patru meciuri până la debut

Până la sfârșitul lunii august 2013, echipa lui Claudiu Niculescu va mai disputa alte patru meciuri, înainte de startul sezonului programat pe 7 septembrie anul curent. Astfel, aseară, de la ora 18.00, CSM a întâlnit pe teren neutru la București pe CSM Unirea Slobozia (Liga a-2-a), iar sâmbătă, 24 august, de la ora 11.00, la Motru, vâlcenii vor întâlni Minerul din localitate, de curând promovată în liga secundă. Pe 27 sau 28 august este programată o etapa de Cupa a României, urmând ca în perioada următoare alb-albaștri să- și afle adversarul. În final, pe 31 august, în Zăvoi, pe stadionul Municipal din Rm.Vâlcea este programat meciul de prezentare cu un adversar ce va fi anunțat ulterior. Inițial, oficialii din Zăvoi își doreau ca adversară pe Rapid București dar bucureștenii au decis să joace contra Universității Craiova.

 Ionuț Tătaru a semnat cu CSM

Jucător sub contract cu Pandurii Tg. Jiu, fundașul central Ionuț Tătaru vine să întărească defensiva CSM-ului. Tătaru a jucat sezonul trecut mai multe meciuri pentru CS Tr. Severin în Liga 1, iar în această vară s-a pregătit cu Rapid București. Tătaru se va lupta pentru un loc de titular cu I. Stoica și Deaconescu în zona centrală a apărării. „Acum avem fiecare post acoperit de cel puțin doi jucători de valoare apropiată, iar fotbaliștii din lot vor trebui să se lupte pentru a prinde un post de titular. Am reu șit să creionăm lotul lărgit cu care vom aborda sezonul, dar dacă vom mai găsi un jucător valoros, îl vom lua”, a spus directorul general adjunct al clubului, Bogdan Medrea, pentru site-ul oficial al clubului din Zăvoi.

Nicu Tănase