Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Două puncte și la Viena

Oltchim s-a impus în fața campioanei Austriei și gândurile chimistelor sunt acum la grupele principale

 Campioana României la handbal feminin, Oltchim Râmnicu Vâlcea, a câștigat și a cincea partidă din grupele Ligii Campionilor. Pentru a termina pe primul loc al clasamentului, elevele lui Jakob Vestergaard își permiteau și un eșec la mai puțin de cinci goluri diferență dar au jucat în fața lui Hypo la victorie. Cele 60 de minute au fost, însă, foarte echilibrate, cele două echipe trecând pe rând la conducere pe tabela de marcaj. Tehnicianul danez a schimbat în poartă, a mizat încă de la început pe Silvia Navarro, iberica făcându- și datoria cu brio. Paula Ungureanu a intrat pentru aruncările de la șiapte metri și a reu șit performanța de a apăra patru dintre ele. Apoi a intrat pe final de meci în poartă și a contribuit și ea la obținerea ambelor puncte puse în joc. Chimistele au început în trombă, s-au apărat excelent și au condus cu 2-0. Austriecele se puteau considera calificate de pe locul secund dacă nu pierdeau sau chiar puteau spera la primul loc dacă ar fi câștigat la minimum cinci goluri. Au revenit în joc, au egalat la două și după 12 minute aveau un avans de patru goluri: 8-4. A fost momentul în care Vestergaard a simțit pericolul, a cerut timp de odihnă și le-a reașezat pe elevele sale în teren. Tactica i-a reu șit și Oltchim a întors rezultatul de pe tabelă până la pauză. Mai mult decât atât, Oltchim a intrat la cabine cu un avans de două goluri, 14-12 și era clar că gazdele nu mai aveau timpul necesar pentru a răsturna rezultatul din tur, atunci când Vâlcea a câștigat cu 30-25. Și repriza secundă a fost una echilibrată. Cele două echipe au trecut, pe rând, la conducere, Hypo a avut și trei goluri avans, 22-19. Nici de această dată Vestergaard nu a stat prea mult pe gânduri, și-a adus elevele pentru tactica de final de meci și „trucul” a funcționat. Fără să strălucească dar accelerând exact când era momentul, Oltchim a câștigat în final cu 25-24, cu ceva emoții și este sigură de faptul că va merge în grupele principale de pe primul loc al clasamentului, cel mai probabil cu punctaj maxim. De acum încolo așteptăm celelalte formații care vor ajunge între primele 8 grupări ale Europei. Deocamdată, FTC Budapesta și ETO Gyor, ambele din Ungaria și Larvik din Norvegia sunt și ele sigure de prezența în grupele principale. Cum va câștiga grupa, echipa chimistă va evolua în faza următoare a competiției cu două echipe care vor termina pe locul secund și cu o singură câștigătoare de grupă. Dacă Oltchim era sigură de primul loc în grupă chiar dacă remiza sau pierdea la mai puțin de cinci goluri diferență la Viena, pentru Randers era esențial succesul campioanei României. Danezele, sigure că vor juca în primăvara europeană, în Cupa Cupelor, mai au o șiansă și pentru grupele principale ale Ligii Campionilor. Randers joacă în ultima rundă, pe propriul teren, contra lui Hypo și pentru a termina pe locul secund are nevoie de un succes la opt goluri diferență, destul de greu de realizat.

 „Mi-a plăcut spiritul de echipă”

 Președintele CS Oltchim, Petre Berbecaru, a declarat la finalul meciului că echipa a dovedit că se poate adapta la orice stil de joc : „Este o victorie mare, care nu doar că ne asigură locul 1 în grupă, dar a și demonstrat că Oltchim poate trece peste orice. M-am așteptat că va fi un meci greu, pentru că Hypo își juca șiansa de a avea asigurată calificarea încă din seara asta. Era clar că va lupta cu orice preț. Așa, vor avea de tras serios cu Randers, în ultima etapă. La noi, mi-a plăcut spiritul de echipă al fetelor, portarii Navarro și Ungureanu, dar și interul Bulatovic.” Și tehnicianul chimistelor, Jakov Vestergaard este mulțumit de evoluția elevelor sale : „Sperăm că își va reveni cât mai repede”. „Sunt mulțumit de victorie, chiar dacă am avut și momente mai slabe. Victoriile aduc victorii, moralul e ridicat și asta nu poate să fie decât bine”.

 S-a accidentat căpitanul

 Anul trecut, cam pe vremea aceasta, muntenegreana Marija Jovanovic se accidenta și îi lipsea mult Oltchimului, în special în dubla întâlnire din semifinale cu ETO Gyor. Căpitanul chimistelor a avut, din nou, ghinion și în debutul părții secunde s-a accidentat la o fază de atac a româncelor. Nu a mai putut continua și diagnosticul pus de doctorul Florin Oancea a fost entorsă la glezna dreaptă. Marija va face, însă, și o radiografie și cel mai probabil are nevoie de două săptămâni pentru refacere, urmând să piardă numai ultima partidă a Grupei A, una fără importanță pentru Oltchim. Cealaltă handbalistă din Muntenegru, Katarina Bulatovic, și-a revenit după două evoluții mai slabe și a marcat de zece ori, chiar dacă o bună parte din meci a fost ținută om la om de vieneze.

 Duminică terminăm grupa cu Buxtehuder

 Duminică, de la ora 19.00, Oltchim Râmnicu Vâlcea va juca ultima partidă a Grupei A, contra nemțoaicelor de la Buxtehuder. Vicecampioana Germaniei este ultima clasată, fără puncte câștigate și fără șianse de a mai spera la primăvara europeană. Oltchim nu poate avea probleme în bifarea celei de-a șasea victorii, mai ales că în tur a câștigat într-o manieră categorică, 34-15. Până la partida contra germanelor, formația vâlceană joacă, tot pe propriul teren, derbiul Ligii Naționale, contra vicecampioanei Jolidon Cluj, miercuri de la ora 18.00. Ardelencele, și ele participante în această ediție a grupelor Ligii Campionilor, vin în sala Traian cu moralul la pământ după ce au zero în dreptul punctelor în cinci meciuri. Holidon este singura echipă din întrecerea internă care în sezonul trecut nu a pierdut pe propriul teren contra campioanei României.

Grupa A

Rezultate

 Buxtehuder Randers 27-33

Hypo Oltchim 24-25

Clasament

1. Oltchim            5        10

2. Hypo Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â  5        6

3. Randers            5        4

4. Buxtehuder      5        0

Ultima etapă:

Randers Hypo Viena

Oltchim – Buxtehuder

Grupa B

 Rezultate

Jolidon Krim 23-31

Podravka ETO Gyor 22-29

 Clasament

1. ETO Gyor        5        10

2. Podravka                   5        6

3. Krim                 5        4

4. Jolidon             5        0

 Ultima etapă

ETO Gyor Jolidon Cluj

Krim Mercator – Podravka

 Grupa C

 Rezultate

Saverhof Larvik 25-29

FTC Dinamo 30-28

 Clasament

1. FTC                  5        10

2. Larvik              5        8

3. Dinamo Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â  5        2

4. Saverhof           5        0

 Ultima etapă

Larvik FTC Budapesta

Dinamo – Saverhof

 Grupa D

 Rezultate

Zvezda Buducnost 31-25

Viborg Thuringer 26-29

Vlad Soare