Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

De ce sunt sufocate serviciile de urgență medicale

60 de mii de vâlceni nu au asigurare medicală

Spitalele din toată țara sunt aglomerate zi și noapte la serviciile de urgență. Criza economică a dus la mărirea persoanelor care nu au asigurare medicală. Numărul persoanelor neasigurate este diferit în fiecare lună, deoarece, în general fac parte persoane din categorii defavorizate din punct de vedere social și nu își achită constant contribuția la FNUASS. Este de altfel și greu să achite aceste contribuții calculate la valoarea salariului minim pe economie. Sunt persoane care nu mai au de multă vreme loc de muncă, nici ajutor de șiomaj, persoane tinere care au ie șit din șicoli și nu au reu șit să- și găsească loc de muncă, persoane care s-au întors din străinătate și nu mai au loc de muncă nici acolo nici la noi, bătrâni care nu au încă vârsta de pensionare și nu au reu șit să- și „facă rost” de o pensie anticipată sau de boală.

Numai după evidențele medicilor de familie din județul nostru s-a ajuns ca în luna ianuarie să existe 59.034 de persoane neasigurate. Probabil numărul lor este mai mare deoarece există multe persoane defavorizate care nu s-au înscris nici la medicul de familie șitiind că fără asigurare nu pot beneficia de serviciile medicale ale acestuia decât contra cost. Este lesne de bănuit că mulți din acești oameni au la un moment dat nevoie de asistență medicală. În aceste condiții singura lor șiansă este să fie internate prin serviciul de urgență. Pentru a agrava și mai mult situația ele apelează la Ambulanță în speranța că aduse de ambulanță la Urgențe vor avea parte de îngrijire, nu vor mai plăti transport în comun până la spital și nu vor fi nevoite să acorde bani la negru doctorilor și asistentelor. Nu trebuie condamnați pentru că este dificil să nu ai niciun venit, să fi înnebunit de facturile la utilități, poate să ai în întreținere alte persoane și în acela și timp să fi obligat să plătești contribuție la FNUASS ca și cum ai avea un salariu. Sunt și persoane care reușesc acest lucru dar sunt altele care pur și simplu nu pot. Iar ca lucrurile să fie și mai complicate, o persoană neasigurată care vrea să își facă contract cu CAS este obligată de o legislație imbecilă să achite contravaloarea asigurării retroactiv pe o perioadă de 6 luni. În aceste condiții costurile unităților medicale mari, cum ar fi Spitalul de Urgență din Râmnic, sunt încărcate de numărul mare al celor care vin la urgențe. Sunt încărcate și cheltuielile serviciilor de ambulanță.

Propunem o soluție

Pe lângă un demers normal pe care îl vom face pe lângă parlamentarii vâlceni, în speranța că aceștia vor putea să aducă modificări legislației actuale, ne-am gândit să facem o propunere și primarilor vâlceni. Aceștia ar putea propune consiliilor locale deschiderea unui cont pentru a ajuta persoanele neasigurate. Credem că ar putea fi atrase societăți comerciale care să doneze bani în acest fond de susținere. Lor li s-ar putea alătura și politicieni sau ale și locali, dar și persoane fizice care au venituri mai bune. Inclusiv persoanele aflate în șiomaj ar putea contribui lunar cu câțiva lei conștiente fiind că pot ajunge în situații dificile oricând. Fondul respectiv ar putea fi folosit pentru plata asigurărilor persoanelor neasigurate aflate în situații dificile (persoane în vârstă, persoane cu copii minori în întreținere, familii în care nimeni nu are venit sau asigurare etc.). Punctual ar putea fi rezolvate multe cazuri. În Râmnic, de exemplu, dacă această inițiativă ar fi fost pusă în practică și personalul de pe Platforma chimică ar fi fost să achieseze la sprijinirea acestor persoane se puteau colecta lunar sute de milioane de lei chiar la o contribuție simbolică de 1-2 lei de salariat. Și poate unii din cei care contribuiau ajungeau la un moment dat să apeleze la acest fond. Inițiativa ar avea ca rol micșorarea numărului celor neasigurați medical, micșorarea numărului persoanelor care apelează la servicii de urgență când poate ar fi suficient un consult la medicul de familie sau la un specialist din spital precum și solidarizarea populației. Fiecare cetățean aflat în necaz ar simți că o comunitate locală încearcă să îl ajute. Poate în acest fond ar fi mai util să plaseze unele administrații locale fondurile pe care le dau constant bisericilor. Poate în acest fond ar putea fi dirijat un procent din sumele încasate drept amenzi contravenționale date de administrațiile locale. Poate în acest fond ar putea fi dirijate o parte din sumele date amenzi agenților economici poluatori. Probabil sunt și multe alte soluții pe care nu le-am identificat încă dar care pot fi găsite de consilieri, de politicieni, de unii funcționari publici.

RADU DUMITRESCU