Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Cutremur în arbitraj, Crăciunescu a fost demis

cel mai probabil, în locul vâlceanului va fi adus un străin

Încă de acum câteva săptămâni s-a zvonit că vâlceanul Ion Crăciunescu nu mai are mult de stat în fruntea Comisiei Centrale a Arbitrilor. Chiar dacă a început campionatul, Comitetul Executiv al Federației Române de Fotbal a decis demiterea fostului arbitru internațional. Douăsprezece formații din Liga I solicitaseră mai demult îndepărtarea lui Crăciunescu, iar după meciul de Supercupă și ultima mare echipă care-l susținea, CFR Cluj, s-a înscris pe lista celor care voiau plecarea fostului mare arbitru de la conducerea Comisiei. CFR și Gaz Metan și-au manifestat în urmă cu două săptămâni oficial această dorință, astfel că în acest moment 14 cluburi din primul eșalon se aliaseră pentru a îndeplini acest „obiectiv”. Secretarul general al Ligii Profesioniste de Fotbal, Valentin Alexandru, a declarat într-o conferință de presă, că această propunere a fost prezentată în cadrul Adunării Generale a LPF de către Dumitru Dragomir. „Despre arbitri doar s-a comunicat, pentru că noi nu avem calitate în acest sens, doar FRF are. Domnul președinte (n.r. – Dumitru Dragomir) a prezentat… De fapt se șitie că sunt 12 cluburi care ar fi solicitat modificări la vârf (n.r. – în conducerea CCA) și venirea unei persoane din străinătate pentru manageriat. Urmează să se ia o decizie, dar aceasta se va lua în Comitetul Executiv al FRF”, a spus Alexandru în urmă cu aproape o săptămână. La vot, Ion Crăciunescu a avut un singur vot pentru menținerea în funcție în timp ce o altă persoană membră a Comitetului Executiv s-a abținut. Vâlceanul a declarat că totul a fost o diversiune, astfel încât să nu se șitie cine ce a votat: „Am fost demis astăzi de Comitetul Executiv fără niciun motiv. Așa au vrut cluburile din Divizia A și așa s-a hotărât. Mie nu mi s-a comunicat niciun motiv. Pur și simplu m-au demis. Votul a fost ca la carte, ce să mai vorbim. Dragomir a lipsit de la șiedință, așa că au fost nouă voturi pentru, unul împotrivă și o abținere. E amuzat, a fost și unul împotrivă, ca să nu se șitie ce și cum… a fost o lucrătura, dar asta este”.

Atacat în presa tabloidă

Chiar în ziua demiterii, în tabloidul „Cancan” a apărut un articol în care Ion Crăciunescu era acuzat că a promovat o arbitră pentru favoruri sexuale. „Anul trecut, în Pitești, a avut loc „Cupa Prieteniei”, o competiție între arbitri din județe. Acolo, lui Crăciunescu i-a picat cu tronc Alice Despa, o tânără de 22 de ani din Râșnov. Bruneta e legitimată ca fotbalistă la CS Blue Angel Cristian din Brașov și a fost singura femeie-arbitru care și-a măsurat cunoștințele fotbalistice cu „cavalerii fluierului”. Crăciunescu i-a făcut ochi dulci tinerei, care a căzut imediat în mrejele cuceritorului nea Nelu. Asta și deoarece a simțit că o relație cu bossul CCA îi va aduce numai avantaje și va putea promova în timp record în carieră. Cum Crăciunescu locuiește în București, iar Alice la Rașnov, cei doi au ținut legătura prin Facebook. La începutul lunii iunie, mai exact pe data de 5, tânăra era extrem de stresată, deoarece considera că nu a făcut mare lucru la testul de promovare de la eșalonul D la C. Atât a așteptat nea Nelu. A asigurat-o că totul va fi în regulă, i-a spus să fie optimistă și au început să flirteze. La scurt timp, Alice s-a pricopsit și cu numerele de telefon ale fostului arbitru. „Când vii prin București să mă suni”, i-a transmis Crăciunescu. Între timp, bruneta a fost promovată și pe 19 iunie a ținut să-i mulțumeasca într-un mod aparte mentorului ei. „Mulțuuu..”, i-a scris Alice fostului arbitru. „Abia aștept să ne revedem ca să-ți mulțumesc cum trebuie. Știi tu la ce mă refer…”, i-a scris Alice președintelui CCA. „Å¢i-am promis și m-am ținut de cuvânt. Te pupăcesc până atunci”, a replicat Crăciunescu, fiind lesne de înțeles felul cum se fac promovările de arbitri sub comanda sa. De remarcat că Alice și nea Ion s-au mai întâlnit și la Vâlcea, acolo unde președintele CCA a organizat mai multe cursuri de formare, perfecționare și, categoric, promovare a tinerelor arbitre. „Poate am și eu pasiuni pentru femei, dar nu le fac arbitre. El face casting, nu selecție la Vâlcea”, a atacat Adrian Porumboiu, patronul lui FC Vaslui la timpul respectiv”, spune sursa citată, care a atașat și convorbiri dintre vâlcean și tânără, pe o rețea de socializare.

Deaconu sau un străin?

În ceea ce privește noul șief al CCA, zvonurile spun că acesta va fi fie Alexandru Deaconu, care încă este în activitate sau un străin. Cel mai vehiculat nume este cel al francezului Marc Batta. Francezul a fost propus încă din toamna trecută lui Mircea Sandu de către șieful arbitrajului la FIFA și președintele federației de fotbal spaniole, Angel Maria Villar, unul dintre argumente fiind relația bună pe care Batta o are cu Michel Platini, bossul UEFA. Altfel, Deaconu a declarat la puțin timp după demiterea lui Crăciunescu : „Eu nu am fost contactat de nimeni de la federație. Acum sunt la recuperare și nu vreau să comentez în niciun fel decizia Comitetului Executiv de azi”.