Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Cum poate rămâne HCM în primul eşalon

Gruparea vâlceană are şanse mari să nu retrogradaze chiar dacă nu a cunoscut victoria până acum

Echipa feminină de handbal, HC Municipal Râmnicu Vâlcea a terminat sezonul regulat al campionatului pe ultima poziţie a clasamentului cu numai trei puncte la activ şi nici măcar o victorie dar are şanse mari să joace şi în campionatul viitor tot în Liga Naţională. Trupa antrenată de Simona Gogârlă se poate salva fie pe teren fie poate beneficia de o decizie a FR Handbal. Handbalistele vâlcence s-au reunit luni la Râmnicu Vâlcea şi au la dispoziţie mai bine de o lună pentru a pregăti partidele de play-out, între timp urmând să joace şi cel puţin un meci în Cupa României.

Varianta 1 – eliminăm pe CSM Bucureşti

După doar două sau trei meciuri, HCM se poate salva de la retrogradare dar asta înseamnă să treacă în prima manşă a turneului de play-out de una dintre echipele puternice ale campionatului, CSM Bucureşti. Prima partidă va avea loc la Râmnicu Vâlcea, pe 7 mai. Următoarea confruntare va fi găzduită de sala Giuleşti, trei zile mai târziu, iar manşa decisivă, dacă va fi cazul, tot în capitală, pe 11 mai. Elevele Simonei Gogârlă au şanse minime, însă, având în vedere că echipa antrenată de daneza Mette Klit este superioară din punct de vedere valoric, mai ales după transferul fostelor handbaliste de la Oltchim Râmnicu Vâlcea, Oana Manea, Patricia Vizitiu şi Talida Tolnai. În celelalte confruntări din prima fază a play-out-ului se vor afla faţă în faţă Neptun Constanţa şi SCM Craiova, cu meciurile decisive în localitatea de pe Litoral şi CSM Ploieşti şi Cetate Deva, cu gruparea ardeleană cu avantajul a două meciuri „acasă”.
banca valceana handbal copy
Varianta 2 – câştigăm turneul de 10-12

În cazul probabil în care CSM Bucureşti o elimină pe HCM Râmnicu Vâlcea, handbalistele antrenate de Gogârlă ajung în turneul decisiv pentru salvare, alături de celelalte două echipe care pierd. În mod normal Cetate Deva nu va avea probleme majore cu CSM Ploieşti în timp ce confruntarea dintre Neptun şi SCM Craiova este deschisă oricărui rezultat. Echipa din Bănie pare mai valoroasă dar va juca două din trei meciuri în deplasare. La turneul decisiv, din trei echipe participante se mai salvează numai una. De această dată se vor disputa partide tur-retur, fără avantajul propriului teren. Echipa care va termina sezonul competiţional pe poziţia a zecea se salvează de la retrogradare, formaţiile de pe locurile 11 şi 12 retrogradează, cel puţin teoretic. Meciurile se vor juca pe 14, 17, 21, 24, 28 şi 31 mai 2014.

Varianta 3 – se măreşte numărul de echipe de la 12 la 14

Dacă HC Municipal termină campionatul pe locurile 11 sau 12, mai are o singură salvare – o decizie a Federaţiei Române de Handbal de mărire a numărului echipelor de la 12 la 14 în Liga Naţională. Cum la masculin s-a luat deja această decizie, în mod normal şi cluburile din liga feminină vor fi de acord. Nici în acest caz, însă, HCM nu scapă de retrogradare fără muncă. Elevele Simonei Gogârlă vor trebui să mai joace un baraj, de această dată alături de cealaltă echipă care de pe locul 11 sau 12 şi formaţiile care se clasează pe locurile secunde în Divizia A. În Seria A mai sunt de disputat încă trei etape şi lidera este Unirea Slobozia, formaţie care nu mai poate rata promovarea, fiind la distanţă de şapte puncte faţă de a doua clasată, HC Buzău. Cel puţin teoretic, pe locul secund mai poate termina ACS Bucureşti. În Seria B lupta este mai disputată. Pe primul loc este în acest moment CSM Slatina, cu 45 de puncte, formaţie urmată de Mureşul Tg. Mureş (43) şi HC Alba Sebeş (40). Universitatea Piteşti, CSM Bistriţa şi Naţional Râmnicu Vâlcea mai au şi ele şanse teoretice de a ajunge la barajul de promovare dacă vor fi ajutate de jocul rezultatelor.

HCM Baia Mare, favorită să câştige titlul

În cealaltă luptă, cea pentru câştigarea campionatului, HCM Baia Mare este favorită certă. Probleme ar putea să pună Corona Braşov şi, eventual, Dunărea Brăila dar diferenţa de valoare dintre elevele lui Costică Buceschi şi celelalte formaţii pare evidentă. Cea mai echilibrată dispută din prima fază este cea dintre Dunărea Brăila şi HCM Roman, cu două din trei partide pe terenul romanascelor.