Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

„Capul sus, nu avem timp să ne plângem de milă”

Radu Voina este decis să le facă pe elevele sale să uite eșecul ru șionos și să dreagă busuiocul la Metz

Înfrângerea cu Buducnost nu le-a picat bine handbalistelor și oficialilor de la Oltchim dar încă nu e timp de lamentări, șiedințe de analiză sau sancțiuni pentru că peste doar câteva zile urmează meciul de la Metz. Tehnicianul Radu Voina a recunoscut că formația din Muntenegru a fost mai bună dar speră în calificarea în semifinale.

-         Domnule Voina, cu ce v-a surprins Buducnost?

-         Nu pot spune că ne-a surprins cu ceva. Au jucat bine, aproape de perfecțiune. Au jucat cum cred că antrenorii lor își doresc să o facă mereu. Pe de altă parte nouă nu ne-a ie șit nimic, am făcut un meci slab. Practic am jucat doar până la scorul de 8-6.

         Ce s-a întîmplat apoi?

-         Un scurtcircuit și din acel moment nimic nu a mai mers. S-a rupt filmul, inexplicabil. Îmi pare rău de spectatori, au venit să ne vadă, au sperat la o victorie, asta e viața, am atenționat că va veni și o zi în care vom pierde. Știam că trebuie să o anihilăm pe Bojana Popovici, că ea era principalul pericol. Apărarea nu a mai avut însă, în meci, aceea și combativitate pe care am arătat-o pînă acum, portarii nu au prins nimic.

-         În tribune se făcea o glumă, că ar fi trebuit să luați patru portărițe în lot”

-         Nu mai are rost să vorbim, nu dau vina pe nimeni, azi așa a fost să fie. Nu doar din vina portarilor s-a ajuns la acest rezultat.

-         Ce ați vorbit cu fetele după meci?

-         După meci le-am spus fetelor la vestiar să uite cele 60 de minute. Nu avem timp să plângem, mai avem o săptămână pentru a pregăti meciul important și dificil de la Metz. După victoria de duminica trecută toată lumea își făcea planuri cu cine jucăm în semifinale, pe ce teren e turul, pe care returul. Acum avem din nou emoții și trebuie să învingem la Metz. „

-         Atitudinea publicului de apreciat. Spectatorii au aplaudat în ciuda unui scor total nefavorabil”

-         Ei, nu vă grăbiți să faceți aprecieri, sperăm să fie alături de noi și în meciurile viitoare.

-         Cât de mult a contat absența Oanei Manea?

-         Absența Oanei Manea cred că s-a resimțit, a fost ca un șioc, dar nu trebuie acum să ne plîngem de milă. Nu avem timp. Meciurile pe care le avem le vom juca la câștig și sunt sigur că o să ne calificăm mai departe. Plecăm de la premisa că am avut în față o superechipă. Și ele au recunoscut că nu au mai prins niciodată o zi la fel de bună. Le-a intrat totul, iar nouă nimic. În sport se mai întâmplă și așa.

 „Nu e un capăt de țară”

 Și Adina Meiroșu crede că nu trebuie făcută o mare dramă după această înfrângere: „Nu se pune problema ca noi să nu ne fi dorit să câștigăm meciul cu Buducnost. Am pregătit această partidă o săptămână, ne-am antrenat serios, șitiam la ce să ne așteptăm, șitiam că vom avea în față o echipă foarte puternică. Sunt zile și zile, azi a fost una slabă pentru noi. Diferența pentru meciul de astăzi este una reală, nu trebuie să ne fie teamă să recunoaștem. Am pierdut la o diferență mare dar nu este un capăt de țară, trebuie să ne revenim rapid, șiansele de calificare sunt intacte. Și vă mai spun ceva, la un meci ca aceasta nici nu contează cine stă pe banca tehnică, doar nu ne bagă antrenorul mingea în poartă. „

 Ce facem la turneul pentru Olimpiadă?

 Meciul dintre Oltchim și Buducnost a adus multă îngrijorare și pentru oficialii Federației Române de Handbal. România va juca peste mai puțin de trei luni turneul de calificare la Jocurile Olimpice de la Londra. Tricolorele sunt în grupă cu naționala Muntenegrului, care se confundă cu Buducnost. Unde mai pui că pentru muntenegrene va juca și Marija Jovanovic, chimistă cu acte în regulă și că România nu are în lot handbaliste care Managarova, Vetkova, Jovanovic sau Ozel. Șansele de calificare par foarte mici, având în vedere că merg la Olimpiadă numai primele două clasate dintr-o grupă din care mai fac parte Franța, țara gazdă și Japonia.

 Cea mai grea înfrângere

 Oltchim a suferit sâmbătă cea mai grea înfrângere din Liga Campionilor, noul format de disputare. În ultimii cinci ani gruparea chimistă a mai pierdut doar patru meciuri pe propriul teren, dar nu la mai mult de șase goluri.

Înfrângerile Oltchimului în Ligă în ultimii 5 ani 2008-2009: Oltchim-Podravka 24-28 2008-2009: Oltchim-Viborg 28-34 2009-2010: Oltchim-Viborg 31-32 2010-2011: Oltchim-Itxako 22-25 2011-2012: Oltchim-Buducnost 24-34

Vlad Soare