Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

BOXER din VÂLCEA, găsit DOPAT cu Furosemid! El a fost retras de la Campionatele Europene de la Albena

Boxul românesc implicat într-un scandal de dopaj, după ce 4 sportivi, dintre care unul legitimat la un club din Vâlcea, au fost retrași de la Campionatele Europene de juniori, care au loc în această perioadă la Albena, în Bugaria.

Agenția Națională Anti-Doping i-a depistat pe cei 4 ca fiind dopați cu Furosemid, substanță interzisă care este inclusă în secțiunea diuretice și agenți mascatori. Testul antidoping a fost efectuat pe 12 septembrie la Brăila.

Doi dintre pugiliști sunt oltenii David Andreaș (categoria 52 kg), legitimat la Pandurii Târgu Jiu și Ciprian Marian Dumitru (48 kg), sportiv la un club din Horezu (Vâlcea), ambii campioni naționali în august.

Au mai fost depistați pozitiv și Ionuț Lupu (54 kg, Iași) și Ionuț Pălănceanu (63 kg, Dinamo). Potrivit specialiștilor din box, cei patru juniori au folosit medicamentul Furosemid cel mai probabil pentru a scădea în greutate şi a se încadra în limitele categoriei.

Federația Română de Box i-a retras din competiția de la Albena

Federația Română de Box a reacționat ieri, prin intermediul unui comunicat de presă, spunând că nu va încuraja niciodată o practică incorectă, punctând că la Campionatul Național de juniori, de luna trecută, sportivii din lotul național au fost testați doping și că toate rezultatele au fost negative. „FRB a luat cunoştinţă de faptul că ANAD i-a depistat pozitiv, la controlul antidoping din 12 septembrie 2017, pe sportivii Pălănceanu Tiberiu Ionuț, Dumitru Marian Ciprian, Lupu Ionuț Marian şi Andreas David, componenţi ai lotului naţional de juniori, cu Furosemid. Drept urmare, pentru a nu aduce o umbră asupra Campionatului European de juniori, în desfăşurare la Albena, şi pentru a nu afecta spiritul de fair-play al competiţiei, Federaţia Romană de Box a decis să îi retragă de la Campionatul European pe cei patru sportivi, împreună cu trei dintre antrenorii lotului naţional, responsabili de pregătirea echipei naționale. Toţi se află în stare provizorie de suspendare până la încheierea anchetei care a fost declanşată astăzi de dimineaţă, la câteva ore de la primirea anunţului oficial de la ANAD de către FRB. ANAD a informat AIBA şi EUBC despre acest caz, Federaţia Internaţională de Box (AIBA) urmând să dicteze suspendările în cazul sportivilor şi antrenorilor. FRB a luptat şi luptă împotriva dopajului şi nu doreşte să încurajeze nici o practică incorectă care are ca scop îmbunătăţirea performanțelor fizice ale sportivilor, cel mai bun exemplu în acest sens fiind faptul că la recentul Campionat Naţional de Juniori, desfăşurat în august 2017, sportivii din lotul naţional au fost testați doping, toate rezultatele fiind atunci negative“, se arată în comunicatul Federaţiei Române de Box.