Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Anja promite un handbal la alt nivel

Andersen este prima daneză care activează la Oltchim, a revoluționat deja sistemul de antrenament al campioanei, dar și tactica la meciuri

Fosta mare handbalistă, Anja Andersen, a venit la Râmnicu Vâlcea prin surprindere. După negocieri directe cu managerul Constantin Roibu, nordica s-a apucat de treabă și a condus spre victorie gruparea vâlceană în primul meci al grupelor principale ale Ligii Campionilor, 21-20 cu Buducnost Podgorica, favorită la câștigarea trofeului pus în joc. Lesbiană declarată, Anja a venit la Râmnicu Vâlcea alături de prietena sa, Tina, dar nu va sta în permanență în România, urmând să facă naveta în Danemarca, acolo unde are o șicoală de handbal.

Ce a adus nou daneza

La primul contact cu noile sale eleve, Anja a ținut ca publicul și presa să nu aibă acces. A discutat cu fiecare în parte și una din întrebările pe care le-a pus chimistelor a fost: „De câte ori pe săptămână vă antrena și voi”? Fosta handbalistă a fost mirată de răspunsul fetelor: „În majoritatea zilelor câte două antrenamente”. „Nu va mai fi așa. Vor fi maximum patru antrenamente pe săptămână, să vă fie dor să jucați handbal”. A fost prima inovație implantată de Anja la Râmnicu Vâlcea. A urmat o altă tot atât de interesantă. În cursul săptămânii oltencele se vor reuni la sala Traian numai de două ori, în rest vor avea de îndeplinit fiecare câte un program propriu și personalizat. „Ne putem antrena la sală, la stadion, în parc, unde vrem. Nu ne verifică nimeni, dar toate fetele își vor respecta cu strictețe programul”, au spus în cor campioanele României. Căpitanul Oltchimului, Steluța Luca, este sigură că acest sistem va prinde din plin: „Anja șitie ce face. Eu am jucat în prima ligă din Danemarca și acolo aveam trei sau patru antrenamente pe săptămână și în ziua meciului aveam o poftă de joc senzațională. Cu multe antrenamente intevine plictiseala, poate și oboseala. Vă spun sincer, în trei zile petrecute cu Anja Anderson ca antrenoare am învățat foarte multe. A reu șit să ne mobilizeze la maximum prin ceea ce ne-a spus. Nu vă putem dezvălui discuțiile, rămâne secretul nostru. Oricum, suntem privilegiate să putem lucra cu ea.”

Surprize și la meci

În timpul meciului contra Campioanei din Muntenegru surprizele au fost numeroase. Prima dintre ele sesizată de întreaga asistență: Ionela Gâlcă pentru prima dată în tribună la un meci de Liga Campionilor al Oltchimului. Apoi altele, rând pe rând Elisei a jucat inter dreapta și stânga, chiar și pivot, Beșe, pivot, Neagu în centru, cu ordin de a juca pentru echipă și de a nu arunca la poartă. Totul a ie șit bine și peste 2500 de vâlceni au aplaudat o victorie meritată din plin, chiar dacă a fost obișnuită la limită. Referitor la polivalența în teren pe care le-o cere noul tehnician, Ramona Maier spune că va juca pe orice post îi cere Andersen: „Are dreptate Anja, acesta este handbalul viitorului. Ați văzut că Alice (n.r. Valentina Elisei) a ajuns să joace pivot, tot așa și Vali (n.r. Valeria Beșe). Poate o să ajung să joc și eu inter, nu este nicio problemă, unde va fi nevoie acolo voi juca. Avem un moral excelent, sper să o ținem tot așa. Am debutat cu dreptul, ceea ce contează foarte mult. Azi am obținut o victorie mare pe care eu cred că o meritam”. Vitezista Oltchimului spune că s-a refăcut după intervenția chirurgicală pe care a suferit-o înainte de europenele din Norvegia și Danemarca: „Mă simt din ce în ce mai bine,dar mai am nevoie de antrenamente, mai am nevoie de meciuri. Sper ca în scurt timp să pot evolua la adevărata capacitate.”

„Vă voi oferi handbal la un alt nivel”

Anja, care sunt planurile la Oltchim?

– Sunt mândră că am ajuns la Oltchim, cunosc handbalul românesc, are un mare potențial. Vreau să aduc la Râmnicu Vâlcea un handbal la un nou nivel, vreau să-mi văd jucătoarele strălucind și jucând cu zâmbetul pe buze, așa cum se întâmplă în nordul Europei. Nu-mi este frică să lucrez în estul Europei, sunt profesionistă și încerc să-mi fac treaba cât mai bine.

E posibil să antrenezi în viitor și naționala României?

– Știu că de regulă antrenorul de la Oltchim antrenează și naționala României. Nu exclud ca pe viitor să antrenez și România, dar în acest moment nu se pune problema. Vreau să-mi văd de treabă la Oltchim.

Cum a fost meciul cu Buducnost?

-         Echipa a jucat bine, fetele s-au completat excelent. Este cel mai bun meci făcut de Oltchim în apărare din câte am văzut eu. Azi am folosit toate handbalistele din lot. Și cele care au rămas în afara echipei au stat în tribună, aproape de teren și au șitiut să- și mobilizeze colegele. A fost greu, foarte greu, dar sunt fericită pentru cele două puncte.

-         Ce spui de publicul vâlcean?

-         Publicul a fost minunat, suntem noroco și să avem așa spectatori.

-         Elisei a jucat inter, Beșe pivot”

-         E normal ca handbalistele să joace pe mai multe posturi, aceasta este handbalul viitorului.

De ce nu a jucat Ionela Stanca?

-         Are probleme la genunchi. Ea, dar și alte fete au nevoie de ajutor în acest moment. Și Cristina Neagu are probleme cu umărul, dar cu toate astea cred că a făcut cel mai bun meci al ei. A jucat pentru echipă și a pus suflet în ceea ce a făcut.

-         Poate Oltchim să câștige Liga Campionilor?

-         Să nu se înțeleagă că nu vom încerca și în acest sezon, nici vorbă. Vă spun doar că în sezonul viitor pot garanta că vom câștiga trofeul.

Sâmbătă meci dificil în Spania

În etapa a doua a grupelor principale ale Ligii Campionilor, Oltchim va juca în deplasare cu Itxako Estella, campioana Spaniei. Formația la care joacă și românca Oana Șoit a cedat întâlnirea de debut, la Ljubljana, și orice rezultat decât victoria o poate îndepărta mult de semifinale. Steluța Luca atenționează, însă, că partida este una extreme de dificilă: „Cu Buducnost a fost doar un meci pe care este foarte bine că l-am câștigat. Este numai un meci, urmează și altele dificile și importante. La Itxako, de exemplu, în etapa viitoare, poate să ne fie mai greu decât azi pentru că ibericele practică un handbal în mare viteză. Vom merge să ne batem pentru victorie. Oltchim este o echipă care se bate în orice meci pentru victorie.” În cealaltă partidă a grupei Buducnost Podgorica primește vizita campioanei Sloveniei, Krim Ljubljana, și este favorită certă la victorie. Interesant este că meciul de sâmbătă va fi arbitrat de o brigadă daneză, formată din Claus Gramm Pedersen  și Henrik Mortensen, observator fiind olandezul Antonius (Ton) Meijers.

Grupa 1

Rezultatele primei etape:

Oltchim – Buducnost 21-20 Krim – Itxako 30-26

Clasament:

1. Krim Lujbljana             1        1        0        0        30-26           2

2. Oltchim                       1        1        0        0        21-20           2

3. Buducnost

4. Itxako Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â  1        0        0        1        26-30           0

Etapa a II-a

Itxako – Oltchim Buducnost – Krim

Etapa a III-a

Itxako – Buducnost Oltchim – Krim

Etapa a IV-a

Buducnost – Oltchim Itxako – Krim

Etapa a V-a

Oltchim – Itxako Krim – Buducnost

Etapa a VI-a

Krim – Oltchim Buducnost – Itxako

Grupa 2

Rezultatele primei etape:

Dinamo Volgograd – ETO Gyor 24-26 Leipzig – Larvik 24-26

Clasament:

1-2. ETO Gzor                1        1        0        0        26-2  Â Â Â Â Â Â Â Â Â  2

Larvik                             1        1        0        0        26-2  Â Â Â Â Â Â Â Â Â  2

3-4. Dinamo                    1        0        0        1        24-26           0

Leipzig                            1        0        0        1        24-26           0

Etapa a II-a

Larvik – Dinamo ETO Gyor – Leipzig

Etapa a III-a

Larvik – ETO Gyor Dinamo – Leipzig

Etapa a IV-a

Larvik – Leipzig ETO Gyor – Dinamo

Etapa a V-a

Dinamo – Larvik Leipzig – ETO Gyor

Etapa a VI-a

ETO Gyor – Larvik Leipzig – Dinamo

Vlad Soare