Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

AMR 10

dacă nu se înscrie până la finalul lunii în campionatul intern, Oltchim dispare din peisajul handbalului feminin românesc

 „Zeci de ani de glorie, nu-i vrem doar istorie”, au scandat din toate puterile suporterii vâlceni care au manifestat în centrul Râmnicului săptămâna trecută, sperând să sensibilizeze autoritățile locale care să pună umărul la salvarea echipei de handbal feminin, Oltchim Râmnicu Vâlcea. Din păcate, în doar zece zile, anii de glorie ai campioanei României se pot transforma în amintiri. Dacă nu se înscrie în Liga Națională de handbal feminin până la finalul lunii, cea mai titrată formație de handbal din România dispare complet.

 Mingea e la oficialități

 CS Oltchim Râmnicu Vâlcea este falimentar, lucru recunoscut și de fostul manager general al societății comerciale care în trecut a sprijinit handbalul vâlcean. „Actuala societate a murit. Nu se vor putea înscrie nici măcar în campionat, cel puțin sigur nu în prima divizie. Trebuie să se declare faliment și, eventual, pot crea apoi o altă societate, care să încerce să revină treptat. Dar pentru asta este nevoie de sprijinul autorităților locale și al sponsorilor. Campionatul intern va fi mult mai slab, iar pentru o selecționată a României aflată în plină reconstrucție acest lucru este foarte rău. E greu de crezut că în următorii patru ani o altă echipă din România va putea să calce pe urmele Oltchimului.”, a declarat zilele trecute Constantin Roibu. În aceste condiții, singura variantă de salvare este preluarea echipei de către Consiliul Local Râmnicu Vâlcea sau de către Consiliul Județean Vâlcea sau, în cea mai fericită situație, de ambele instituții. Interesant este că 90% dintre formațiile care au activat în ediția trecută a Ligii Naționale sunt astfel finanțate. Dintre ele, HCM Baia Mare este vicecampioana en-titre a României și principala favorită la câștigarea ediției viitoare a campionatului. Timpul este, însă, extrem de scurt și șiansele de reu șite sunt aproape minime. Practic doar dacă preluarea va fi oficializată la șiedințele ordinare de CL și CJ de la finalul acestei luni se mai poate face ceva!

 Suporterii au strâns mii de semnături

 Oficialitățile locale nu au mișcat un deget până acum pentru salvarea echipei de handbal feminin, chiar dacă Liga Suporterilor Vâlceni a încercat să-i sensibilizeze. Iubitorii handbalului au organizat un miting al disperării dar nu au fost băgați în seamă de nimeni. Apoi au semnat un memoriu pe care l-au depus la Primăria Râmnicului și la Consiliul Județean. Nu au primit răspuns, însă, și el ar putea veni atunci când se va face deja „parastasul” Oltchimului. Ca o ultimă încercare, Liga Suporterilor Vâlceni a strâns semnături în tot județul pentru a determina oficialitățile locale să îi ia în seamă. S-au strâns peste 2000 de semnături, listele fiind depuse ieri la Primăria Râmnicului și Consiliul Județean Vâlcea. „Am rămas impresionați de atașamentul vâlcenilor pentru această echipă. Efectiv oamenii au stat la coadă ca pe vremea lui Ceaușescu la unt și lapte. Toți ne-au încurajat. Vom depune listele miercuri dar acțiunea va continua. Eu cred că nu vor fi putea fi ignorate mii de semnături. Dacă va fi nevoie vom aduce 10.000, chiar dacă vom sta în stradă de dimineața până seara”, ne-a declarat Robert Vlădășel, președintele Ligii Suporterilor Vâlceni.

 Nu mai sunt jucătoare

 De la echipa care s-a bătut pentru câștigarea Ligii Campionilor, competiție în care a ajuns în faza semifinalelor, Oltchim a ajuns pe marginea prăpastiei. Gruparea vâlceană are datorii la „stat” și la diver și furnizori și, mai grav, nu mai are sub contract nici măcar o handbalistă, după spusele președintelui Federației Române de Handbal. ”Situația de la Oltchim e gravă și s-a agravat pe zi ce trece. Dacă până acum 4 zile mai aveau 5 jucătoare sub contract, acum nu mai au niciuna, au plecat toate. Asta înseamnă că trebuie să caute niște jucătoare, să obțină licența de club profesionist și să facă o echipă competitivă cu care să evite retrogradarea. Cei de la Vâlcea vor să înființeze un alt club, să schimbe și denumirea, dar totodată să preia și istoricul și palmaresul Oltchimului. Urmează să facă toate demersurile legale și să se înscrie în Liga națională”, a declarat Cristian Gațu. Pe de altă parte, selecționerul Gheorghe Tadici spune că nu își închipuie întrecerea internă fără Oltchim: „Fără ca Oltchim să ia titlul, îmi imaginez Liga Națională. Dar nu și o Ligă Națională fără Vâlcea. Să dispară după ce acum un an își propunea să câștige Liga Campionilor, mi se pare prea mult. Nu cred că se va mai naște prea curând o astfel de echipă. Nici nu mi-aș dori să mai existe o formație cum a fost Vâlcea, cu opt jucătoare străine în lot. Mă întorc la perioada 2006-2008, când Oltchim a făcut jocuri de excepție numai cu handbalsite din România. Nu sunt naționalist, dar cele 16-18 jucătoare străine care au venit ulterior la Vâlcea n-au adus niciun plus. Dacă s-ar fi continuat pe aceea și linie începută în 2006, Liga Campionilor putea să fie la Vâlcea în sezonul 2008-2009, cel târziu în 2010. N-a mai ajuns însă pentru că s-a schimbat strategia.”

 „Orașul se confundă cu handbalul feminin” – Nicolae Luca

 Vicepreședintele CS Oltchim, Nicolae Luca, speră ca echipa să poată continua în Liga Națională, chiar dacă va avea un lot tânăr, fără vedete: ”Orașul Râmnicu Vâlcea se confundă cu handbalul feminin. Este recunoscut în lume prin două lucruri: producția chimică și echipa de handbal. Aici, de peste 30 de ani, se face handbal de înaltă performanță iar satisfacțiile aduse de acest sport sunt incomensurabile. Rezultatele obținute de Oltchim Rm. Vâlcea și supremația din ultimii ani prin câștigarea  a nu mai puțin de 19 titluri de campioană a României, 14 Cupe ale României precum și a 5 cupe europene și a altor trofee internaționale, face și îi obligă pe valceni și pe autoritățile locale să facă tot posibilul pentru continuarea activității sportive din acest județ. Este motivul pentru care iubitorii de handbal au inițiat atât un marș de susținere a sportului vâlcean în general cât și strângerea de semnături pentru menținerea unei activități profesioniste de handbal feminin la Râmnicu Vâlcea. Dacă aceste demersuri se vor finaliza cu decizia factorilor locali – Primăria și Consiliul Județean – de a se implica financiar, atunci numai vâlcenii vor avea de câștigat în sensul că un simbol nu moare iar în sala sporturilor Traian se va putea vedea în continuare handbal feminin, chiar dacă la început vorbim de o echipă tânără. ”

Gavrilescu e sceptic

Fostul președinte al echipei vâlcene, Ioan Gavrilescu, spune că șiansele de salvare sunt minime: ”După părerea mea, șiansele sunt mici pentru a continua în Liga Națională. Spun asta pentru că sunt câteva probleme arzătoare care trebuie rezolvate într-un timp foarte scurt. E clar că activitatea pe CS Oltchim nu mai poate continua pentru că gruparea este în insolvență. Soluția ar fi să se formeze un nou club care să preia palmaresul Oltchimului, locul în Liga Națională. Vechiul club ar putea deveni membru fondator la noua grupare. De mai bine de două săptămâni se analizează acestă pistă, personal am avut multe discuții la nivelul autorităților locale. Din păcate lucrurile sunt complexe, timpul foarte scurt pentru că termenul de înscriere în Liga Națională este 30 iunie. În momentul de față nu mai sunt jucătoare sub contract cu Oltchimul, au plecat la alte echipe și este normal, fiecare jucătoare își urmărește interesul. Oamenii care conduc acum clubul nu le mai puteau amâna cu răspunsul, nu își puteau bate joc de ele, în plus erau terorizați de telefoanele zilnice pe care le primeau de la fete. ”

Vlad Soare