Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

21 pentru Londra!

•România încearcă să ajungă la Jocurile Olimpice în urma turneului de calificare care va avea loc la Lyon

Actualul selecționer al echipei naționale de handball a României, Radu Voina, își termină în iulie mandatul de patru ani pe care îl are cu Federația Română de Handbal. Antrenorul Oltchimului a avut ca obiectiv calificarea la Jocurile Olimpice de la Londra care vor avea loc în această vară, lucru de care depinde, cel mai probabil, rămânerea sa la cârma tricolorelor. România este în obiectiv, chiar dacă i-au scăzut mult șiansele după evoluția sub așteptări de la Campionatul Mondial. Pentru a ajunge la Londra, trupa antrenată de Voina trebuie să termine în primele două locuri ale turneului de calificare găzduit în această lună în orașul francez Lyon. Româncele le vor avea ca adversare pe handbalistele Franței, pe cele din Muntenegru și pe cele din Japonia.

 Franța e favorită

 În mod normal, Japonia pleacă cu ultima șiansă de calificare și celelalte trei echipe își fac planurile de Olimpiadă cu un succes în fața niponelor. Puncte pierdute în fața reprezentantei Asiei echivalează șipractic, cu micșorarea dramatică a șianselor. Favorite la primul loc pare Franța, care va avea ca avantaj propriul teren dar și un lot valoros care a terminat pe poziția a doua la ultimele Campionate Mondiale. În aceste condiții, poziția a doua se poate decide în meciul direct dintre România și Muntenegru, echipe care s-au tot întâlnit la turneele finale trecute. De asemenea, cele două echipe se cunosc foarte bine, având în vedere că majoritatea handbalistelor provin de la echipele de club Oltchim și Buducnost Podgorica. Cele două formații s-au aflat față în față în grupele principale ale Ligii Campionilor, câștig de cauză având ex-iugoslavele, care au câștigat ambele partide. România are, însă, un avantaj care pare important. Oltchim a ie șit din competiția europeană din faza semifinalelor, în timp ce Buducnost joacă finala și handbaliste ca Bulatovic sau Popovic acumulează oboseală în plus. Interesant este că una dintre jucătoarele de bază ale Oltchimului, Marija Jovanovic, este piesă de bază la Muntenegru și le va fi adversară colegelor sale de club. Alte două turnee preolimpice se dispută la Gaudalajara, cu Spania, Croația, Olanda și Argentina și la Aalborg, cu Danemarca, Rusia, Tunisia și Republica Dominicană. șase echipe din aceste turnee preolimpice vor completa tabloul calificatelor la JO, la care au deja biletele Marea Britanie, Norvegia, Brazilia, Angola, Coreea de Sud și Suedia. Tragerea la sorți a grupelor la JO de la Londra va avea loc în 30 mai, la Crystal Palace National Sports Centre, din capitala britanică.

Lot fără prea mari surprize

Selecționerul Radu Voina a stabilit lotul cu care va fi atacată calificarea la JO de la Londra, în cadrul turneului preolimpic de la Lyon (25-27 mai) și nu a putut adduce mari surprize. Au fost cponvocate 21 de jucătoare, din care strict pentru turneul preolimpic vor rămâne 16, majoritatea dintre ele venind de la campioana României, Oltchim Râmnicu Vâlcea. Chiar dacă se zvonea că va fi în lot și Luminița Huțupan Dinu aceasta a decis să se retragă din activitate și pentru postul de titulară se vor bate chimista Talida Tolnai „Toto” și, cel mai probabil, fosta componentă a Oltchimului, Tereza Pâslaru. Din lot lipsește, din păcate, Cristina Neagu, cea care va mai trebui să facă recuperare încă cel puțin trei luni. De fapt, la linia de 9 metri România stă cel mai slab. Lotul convocat pentru data de 13 mai, la București, este format din următoarele jucătoare: Portari – Talida Tolnai, Tereza Pâslaru, Mirela Nichita și Denisa Dedu; jucătoare de câmp: Valentina Ardean Elisei, Iulia Curea, Oana Manea, Florina Chintoan, Georgiana Ciuciulete, Ada Nechita, Cristina Vărzaru, Ramona Farcău, Aurelia Brădeanu, Diana Druțu, Adina Meiroșu, Daniela Băbeanu, Mihaela Ani-Senocico, Gabriela Perianu, Melinda Geiger, Patricia Vizitiu și Alina Horjea.

Reuniunea e pe 13

 Naționala tricoloră se va reuni în 13 mai, la București și după vizita medicală va pleca la Râmnicu Vâlcea. Pregătirea pentru turneul preolimpic va include și antrenamente comune și meciurile amicale contra naționalei din Coreea de Sud, între 14-21 mai. Tehnicianul Radu Voina spune că prioritatea numărul unu este calificarea la Jocurile Olimpice

 „Am dorit să evităm orice surprize neplăcute la capitolul accidentări și peste lista de 21, avem alte 3-4 jucătoare în vizor, cu posibilitatea de convocare. Îmi doresc mult ca după ce ne adunăm, în 13 mai, prioritatea numărul 1 în handbalul românesc să fie echipa națională feminină, pentru că luptăm pentru calificarea la Jocurile Olimpice. Nu ar trebui să mai primeze nimic altceva, nici declarațiile de șiedință și nici planurile individuale, ci interesul național. Cristina Neagu nu va putea fi alături de noi, nici la turneul preolimpic și nici la Jocurile Olimpice de la Londra. După revenirea recentă din SUA, de la ultimul control medical ne-a spus ca medicii i-au recomandat repaus între 3 și 6 luni, deci situația ei este clară”, a declarat Radu Voina.

 Debutăm cu Franța, continuăm cu Muntenegru

 Naționala de handbal a României va juca prima partidă contra Franței, va continua contra naționalei din Muntenegru și va termina contra Japoniei, atunci când soarta calificării poate fi stabilită deja. În mod normal tricolorele vor avea parte și de susținere din tribune, având în vedere că la Lyon muncesc mulți români. Programul și orele de disputare ale meciurilor, din Palais des Sports de Gerland, din Lyon, sunt: 25 mai: Muntenegru-Japonia (ora 17.45), Franța-România (20.00); 26 mai: România-Muntenegru (15.45), Japonia-Franța (18-00); 27 mai: România-Japonia (15.15), Franța-Muntenegru (17.30). Dacă România va obține calificarea la JO de la Londra, fetele vor avea parte de un program foarte greu. Din Franța este posibil ca handbalistele să plece direct în Portugalia, pentru penultimul meci din preliminariile CE din 2012, programat în 30-31 mai, și care este urmat de cel cu Grecia, pe teren propriu, în 1-2 iunie. Programul până la JO mai include o săptămână de refacere (11-17 iunie), pregătirea centralizată pentru Olimpiadă (18 iunie-25 iulie), iar în 26 iulie plecarea spre Londra.

Vlad Soare