Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Viorica-Elena Tudor: „Pentru a fi un bun asistent social trebuie să ai capacitatea să te sacrifici uneori”

Viorica-Elena Tudor este asistent social în cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Vâlcea din anul 2007, iar în prezent este şef Centru la Centrul de Îngrijire şi Asistenţă pentru Persoane Adulte cu Dizabilităţi Govora. Este o persoană care se adaptează rapid într-un mediu de muncă nou, care are disponibilitate pentru munca în echipă, dând dovadă de îndeplinirea riguroasă a obligaţiilor la termenele fixate, seriozitate, spirit analitic, iniţiativă şi creativitate, preocupare pentru învăţare şi autodezvoltare.

• Reporter: Ce v-a determinat să alegeţi profesia de asistent social?
• Viorica-Elena Tudor: Principalul motiv care m-a determinat să îmbrățisez această profesie e grija față de semeni. Dintotdeauna m-am văzut o persoana implicată, gata întotdeauna de a veni în ajutorul persoanelor aflate în dificultate, lucru ce m-a determinat să urmez facultatea de Teologie, specializarea Asistență Socială.
De asemenea, faptul că soțul meu este preot m-a ajutat să reușesc să duc intervenția mea pe o scară mult mai diversificată, ce are la bază valori și principii morale și spirituale.

• Rep.: Care credeţi că sunt principalele trăsături de caracter pe care trebuie să le aibă un asistent social?
• V.E.T.: Dragostea față de oameni, empatia, dăruirea, perseverența, responsabilitatea și capacitatea de a nu judeca, consider că sunt calitățile pe care trebuie să le dețină un asistent social.

• Rep.: Ce vă motivează în activitatea de zi cu zi?
• V.E.T.: În primul rând, bucuria, zâmbetele de pe chipurile celor cu care prin natura meseriei relaționez. Dragostea, căldura sufletească cu care mă întâmpină în fiecare zi îmi potențează și îmi reconfirmă credința că ceea ce fac îmi este menit și mă motivează să găsesc resurse interioare pentru a mă reinventa și pentru a privi cu încredere spre viitor.

• Rep.: Cum vă echilibraţi munca şi viața personală?
• V.E.T.: Uneori, situațiile oamenilor aflați în nevoi speciale îți pot genera o încărcătură emoțională intensă, însă compasiunea, empatia și suportul sunt valori pe care le-am insuflat și copiilor mei, valorificând astfel aspectele profesionale spre cele familiale. Este însă o provocare frumoasă în a găsi liantul între cele două planuri, profesional și familial, acordând o atenție deosebită atât soțului, cât și celor trei copii ai noștri care au nevoi diferite, specifice vârstelor, respectiv 3, 8 și 16 ani.
Familia este cea care îmi dă puterea de a dărui!

• Rep.: Celor care vor să îmbrăţişeze profesia de asistent social ce motive le-aţi da?
• V.E.T.: Cunoașterea drepturilor persoanelor aflate în nevoie este o condiție sine- qua- non. Pornind de aici se pot genera toate demersurile necesare de facilitare a accesului persoanelor la toate tipurile de resurse – sociale, medicale, economice, psihologice, având ca scop îmbunătățirea situației lor. Pentru a fi un bun asistent social trebuie să ai capacitatea să te sacrifici uneori, să accepți să preiei suferința celui din fața ta pentru a-l ușura măcar o clipă.