Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Turiştii străini veniţi în România au cheltuit în medie 2.960 lei/persoană

În primele trei luni ale acestui an, conform datelor transmise de Institutul Naţional de Statistică (INS), numărul total de turişti străini cazați în structurile de cazare turistică colective a fost de 355.900, iar cheltuielile acestora s-au ridicat la 1.053,5 milioane lei.

Principalul motiv al sejurului petrecut de turiştii străini în România l-a reprezentat afacerile, participarea la congrese, conferințe, cursuri, târguri şi expoziții (64,7% din numărul total de turişti străini), cheltuielile acestora reprezentând 68,9% din total. Cel de al doilea motiv al sejurului petrecut de străini în România l-a reprezentat călătoriile în scop particular (35,3% din numărul total de turişti străini), dintre acestea evidențiindu-se călătoriile pentru vacanțe (59,5%). Călătoriile în scop particular includ călătoriile pentru vacanțe, cumpărături, evenimente culturale şi sportive, vizitarea prietenilor şi rudelor, tratament medical, religie, tranzit şi alte activități.

Din totalul cheltuielilor pentru afaceri, ponderea cea mai mare o reprezintă cheltuielile pentru cazare (54,1%), fiind preferată în special cazarea cu mic dejun inclus (91,5%). Cheltuielile turiştilor străini în restaurante şi baruri au fost de 16,4% iar cele pentru cumpărături au reprezentat 12,8%. Din totalul cheltuielilor pentru cumpărături 34,7% au reprezentat cheltuielile pentru cumpărarea alimentelor şi băuturilor, urmate de cheltuieli pentru cumpărarea de îmbrăcăminte şi încălțăminte 33,9%. Cheltuielile pentru închirierea de autoturisme au avut o pondere de 64,8% din totalul cheltuielilor pentru transport, iar cheltuielile pentru bilete de intrare în muzee, obiective turistice, grădini zoologice/botanice au reprezentat 41,0% din totalul cheltuielilor pentru recreere.

Din totalul străinilor sosiți în România, 49,5% şi-au organizat sejurul prin agenții de turism iar 29,2% şi-au organizat singuri sejurul.

Principalul mijloc de transport utilizat de turiştii străini pentru a sosi în România a fost avionul (83,5% din numărul total de turişti). Autoturismele proprii au reprezentat 11,6%, urmate de autocare şi autobuze cu 4,3%, alte mijloace (tren, ambarcațiuni fluviale, autoturisme închiriate, motociclete etc.) 0,6%.