Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

ŞOCANT: Sângele donat riscă să se altereze! LIPSĂ ACUTĂ de frigidere la Centrul de Transfuzii Sanguine din Râmnicu Vâlcea

La Centrul de Transfuzii Sanguine din Râmnicu Vâlcea zilnic în jur de 25 de vâlceni donează sânge. Mulţi dintre ei o fac pentru acele bonuri valorice primite în schimb, însă sunt şi oameni care donează sânge pentru că ştiu că astfel pot salva o viaţă. În ciuda acestor lucruri, există prea puţini donatori faţă de nevoia de sânge din spitalele din toată ţara. Specialiştii estimează că cererea de sânge este aproape dublă faţă de numărul celor care donează.

Medicul Mariana Piron, cea care conduce Centrul de Transfuzii Sanguine Râmnicu Vâlcea susţine că în afară de numărul destul de scăzut al donatorilor, se mai confruntă şi cu lipsa spaţiilor frigorifice pentru depozitarea sângelui.

„Nu avem spaţii frigorifice suficiente pentru depozitarea sângelui. În acest moment, avem un singur frigider, care estimez că ar mai putea funcţiona încă vreo doi ani. Un frigider avem şi pentru sângele în carantină. De asemenea, din cele două centrifugi de pungi, doar una mai este funcţională, dar şi aceasta se poarte strica oricând. Costul unei centrifugi se ridică undeva la 40 de mii de euro. De asemenea, şi costul unui frigider pentru depozitare este unul destul de mare, în jur de 3.000 de euro. Din câte am înţeles, de doi ani de zile se încearcă achiziţia unor frigidere de către Institutul Naţional de Hematologie Transfuzională, for sub tutela căruia funcţionăm, însă, de fiecare dată, procedurile au fost blocate din cauza contestaţiilor celor care au participat la licitaţie. Aici vorbim de un sector de nişă, iar concurenţa este acerbă”, susţine directorul Centrului, Mariana Piron.

Medicul Mariana Piron ne-a mai spus că în perioade aglomerate trebuie să găsească soluţii de avarie pentru a găsi spaţii pentru depozitarea sângelui. „De sărbători, am fosz nevoiţi să găsim soluţii pompieristice pentru a avea provizii de sânge pentru 10 zile. Am vorbit cu spitalele şi le-a, spus să îşi umple frigiderele, iar noi am băgat reactivii în răcitoare”, a încheiat şefa Centrului.