Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Şcolile din Vâlcea „colcăie” de infractori

GRAV. Tâlhari, hoţi, bătăuşi sau, mai pe scurt, infractori. Aşa sunt caracterizaţi elevii vâlceni care au comis infracţiuni în anul şcolar 2012-2013 de către Inspectoratul Judeţean de Poliţie Vâlcea. Un ultim raport al poliţiştilor autohtoni, prezentat în faţa primarilor judeţului, arată o statistică îngrijorătoare, numărul faptelor penale în unităţile şcolare fiind încă la un nivel ridicat. În anul şcolar trecut, elevii s-au furat unul pe altul, s-au luat la bătaie pe holurile şcolilor, au tâlhărit, şi-au distrus bunurile şi s-au înjurat ca la uşa cortului. Majoritatea cazurilor au rămas însă fără finalitate, pentru că nu se pot lua măsuri decât în urma unor plângeri prealabile.

De câţiva ani de zile sunt scoase în evidenţă faptele grave ale elevilor comise atât în şcoli, cât şi în afara lor. Nu de puţine ori, autorităţile judeţene s-au declarat îngrijorate de consumul mare de droguri în unităţile de învăţământ, în special în cele din Rm. Vâlcea. Totuşi, şi infracţiunile pe care le comit sunt un semnal de alarmă că învăţământul vâlcean este în declin, dar şi că măsurile de protecţie în şcoli sunt insuficiente.

Conform unui raport al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vâlcea, în anul şcolar 2012-2013, au fost sesizate nu mai puţin de 47 de fapte penale, 43 dintre ele fiind comise în şcoli, iar 4 fapte în afara unităţilor. Cele mai multe infracţiuni au fost comise în municipiul Rm. Vâlcea, 24 la număr, în Drăgăşani fiind comise 7 fapte, în Bălceşti – 6, în Horezu – 4, în Brezoi şi Călimăneşti câte 2 fapte penale, iar în Olăneşti – 1 faptă penală. Printre liceele cu elevi care sunt predispuşi la comiterea unor infracţiuni de natură penală, poliţiştii au enumerat: Grupul Şcolar „Căpitan Nicolae Pleşoianu” Rm. Vâlcea, Grupul Şcolar „Oltchim” Rm. Vâlcea, Colegiul Tehnic Forestier Rm. Vâlcea, Grupul Şcolar „Antim Ivireanul” Rm. Vâlcea, Grupul Şcolar „Henri Coandă” Rm. Vâlcea, Grupul Şcolar „I.C. Brătianu” Drăgăşani şi Grupul Şcolar „C. Brâncoveanu” Horezu. „Numărul total al autorilor de fapte penale a scăzut cu 62,96% (-34 autori, respectiv de la 54 autori în anul şcolar 2011/2012 la 20 autori în anul şcolar 2012/2013), iar numărul autorilor de fapte penale elevi a scăzut cu 67,57% (-25 autori, respectiv de la 37 autori elevi în anul şcolar 2011/2012 la 12 autori elevi în anul şcolar 2012/2013). Pentru diminuarea riscului infracţional şi a victimizării elevilor, toate structurile din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vâlcea cu atribuţiuni în domeniu vor desfăşura activităţile cuprinse în «Planul de acţiune pentru creşterea gradului de siguranţă al elevilor şi a personalului didactic şi prevenirea delicvenţei juvenile în incinta şi în zonele adiacente unităţilor de învăţământ preuniversitar, în anul şcolar 2013 –2014», întocmit la nivelul judeţului Vâlcea, urmărind realizarea tuturor măsurile ce revin fiecărei structuri de poliţie de la sediul inspectoratului şi al subunităţilor teritoriale” – se arată într-un raport al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vâlcea.

Elev tâlhar la 17 ani

Presa vâlceană a mediatizat cazurile penale în care au fost implicaţi elevii. Printre aceste cazuri se numără şi cel al unui tânăr de 17 ani, elev al Grupului Şcolar Oltchim din Rm. Vâlcea, care în primăvara acestui an a tâlhărit o femeie în plină stradă. A fost catalogat de profesorii şcolii unde învăţa un copil problemă, pentru că obişnuia să chiulească mult şi a rămas şi repetent anul trecut. Însă, nimeni nu s-a gândit că va ajunge un infractor de drept comun, care să tâlhărească în plină stradă. Elevul de 17 ani, de origine din comuna Păuşeşti – Otăsău, a fost arestat pentru 19 zile. El a fost acuzat de oamenii legii că a comis o tâlhărie în seara zilei de 29 martie 2013, când i-a sustras cu violenţă geanta unei femei din Rm. Vâlcea. Victima a opus rezistenţă, însă a căzut la pământ, suspectul reuşind să fugă cu geanta. „Partea vătămată a suferit mai multe leziuni, prezentându-se la Serviciul de Medicină Legală, necesitând pentru vindecare 30 de zile de îngrijiri medicale” – ne-a mai spus purtătorul de cuvânt al IPJ Vâlcea. În urma cercetării la faţa locului şi a împrejurimilor, poliţiştii au găsit geanta victimei abandonată în albia râului Olăneşti, fiind creat un prejudiciu aproximativ de 1.200 lei.

Agresiuni în şcoli

Elevii vâlceni au ajuns să transforme unităţile de învăţământ în ring de box. În anul şcolar 2012-2013 au avut loc numeroase conflicte între şcolari, unul dintre acestea consumându-se la Drăgăşani, la Grupul Şcolar „I.C. Brătianu”, acolo unde doi băieţi s-au bătut măr unul pe celălalt, având, în final, nevoie de îngrijiri medicale. Niciunul dintre ei nu a dorit să depună plângere prealabilă şi astfel dosarul s-a clasat.

Sigur, o altă mare problemă a unităţilor de învăţământ este aceea că în şcoli poate intra oricine are chef, la orice oră. Asta s-a întâmplat şi anul acesta la Grupul Şcolar „I.C. Brătianu” din Drăgăşani, acolo unde un tânăr de 17 ani, care nu era elev la această şcoală, a intrat în unitatea de învăţământ respectivă şi l-a luat la bătaie pe un elev.

La fel s-a întâmplat şi la Grupul Şcolar „Antim Ivireanul” Rm. Vâlcea, un elev fiind agreat fizic de un tânăr de 24 de ani din afara şcolii. Tânărul a intrat fără niciun impediment în şcoală şi l-a luat la bătaie pe licean chiar pe coridor, cerându-i o sumă de bani. În cauză s-a întocmit un dosar penal.

La Colegiul Tehnic Forestier Rm. Vâlcea s-a petrecut ceva şi mai grav. Tatăl unei eleve a intrat fără drept în incinta unităţii de învăţământ şi l-a luat la bătaie pe unul din colegii fetei sale. Se pare că între elevă şi colegul ei ar fi existat un conflict verbal. Tatăl elevei s-a ales astfel cu un dosar penal.

Şi în internatele şcolare au loc conflicte grave. La căminul Grupului Şcolar „Căpitan Nicolae Pleşoianu” din Rm. Vâlcea, în anul şcolar trecut, doi elevi s-au luat la bătaie pe coridoare, lovindu-se reciproc. A fost nevoie de intervenţia poliţiei pentru a calma spiritele.