Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Şapte copii abandonaţi într-o singură zi la Maternitatea Vâlcea

SCANDALOS. Maternitatea Vâlcea a devenit orfelinat pentru 30 de copii abandonaţi încă de la naştere. Medicii şi sociologii spun că fenomenul a luat amploare după măsurile de ,,redresare economică” impuse de premierul Emil Boc, dar şi din cauza lipsei de educaţie a populaţiei, în special a tineretului. Mai din vina părinţilor, mai din vina statului, 40.000 de copii din România trăiesc în orfelinate, iar peste 1.000 sunt în grija DGASPC Vâlcea.

Suntem ţara cu cei mai mulţi copii abandonaţi din Europa, peste  40.000 de copii sunt instituţionalizaţi în  sistemul de protecţie socială din cauza unor părinţi iresponsabili care refuză să-i crească sau să-i dea spre adopţie, dar şi a unui Guvern la fel de iresponsabil care refuză să aplice măsuri sociale pentru prevenirea abandonului.

Judeţul Vâlcea nu face excepţie, numărul vâlcencelor care-şi abandonează copiii  este din ce în ce mai mare. În 2011, în Maternitatea Vâlcea  au fost abandonaţi 30 de nou născuţi, şapte dintre ei chiar în aceeaşi zi, o situaţie fără precedent care a pus în alertă doar conducerea Direcţiei pentru Protecţia Copilului, instituţie abilitată să rezolve aceste cazuri doar cu ajutorul asistenţilor maternali, specie pe cale de dispariţie din cauza reducerilor salariale operate de premierul Emil Boc.

Roxana Radu, directorul adjunct al DGASPC Vâlcea, a declarat că  centrele de plasament din Vâlcea au devenit neîncăpătoare, motivul invocat: iresponsabilitatea şi lipsa de educaţie a tinerelor mame.

,,Există o tendinţă de creştere de la începutul anului şi până în prezent. Au fost abandonaţi în maternitate 30 de copii, într-o singură zi am primit 7 sesizări de la maternitate, pentru şapte copii abandonaţi, toţi au ajuns la noi. Motivul principal ar fi lipsa de educaţie şi faptul că tot mai multe fete nasc şi fug din maternitate pentru că nu sunt acceptate de familii cu copii şi nu acceptă nici să vină la noi în Centrul maternal, pentru că noi le oferim această soluţie. Centrul a fost creat special pentru prevenirea separării copilului de mamă, dar foarte multe  refuză, unele chiar adulte, ne pun copiii în braţe şi pleacă. Nu au nevoie de ei,  dar nici nu vor să-şi dea acordul pentru adopţia acestor copii”, a precizat  directorul adjunct al DGASPC Vâlcea.

Directorul DGASPC Vâlcea, medicul Nicolae Badea, susţine că problemele din sistem au fost create de politica actualului guvern.

,,Situaţia este destul de delicată. Numărul copiilor abandonaţi este în continuă creştere, dar numărul locurilor din centrele de plasament este limitat, iar asistenţii maternali pleacă pe capete. Din fericire, noi, la Vâlcea, nu ne confruntăm cu această situaţie, dar sunt judeţene în care asistenţii maternali au renunţat la contract.

În prezent ne confruntăm cu o situaţie ceva mai specială, avem foarte mulţi nou născuţi abandonaţi în Maternitate. Din păcate  legea nu ne permite să aducem în  centre copii sub doi ani decât dacă sunt cu probleme grave de sănătate, ne obligă  să-i ducem  la asistenţii maternali, care au deja câte doi copii în grijă şi atunci ne va fi foarte greu să-i plasăm.

Noi avem deja un deficit de 40 de asistenţi maternali şi nu se întrevăd şanse de deblocare a posturilor.  În prezent avem 537 de copii în asistenţă maternală, din care 99 sunt cu dizabilităţi, 500 în sistemul rezidenţial şi doar 592 în plasament familial, iar numărul abandonurilor creşte, la fel şi numărul cazurilor de abuz, pentru că ne vin foarte multe sesizări şi din teritoriu cu copii abuzaţi şi exploataţi pe care ar trebui să-i luăm în centre”, a precizat directorul DGASPC Vâlcea.

Roxana Radu susţine că mare parte din cazuri ar fi putut fi soluţionate la nivel local, dacă asistenţii sociali din cadrul primăriilor ar fi identificat la timp cazurile cu risc mare de abandon, abuz sau exploatare a minorilor. ,,Primările nu prea fac ce ar trebui să facă, nu-şi fac treaba de la început, pentru că ar face  prevenţie. Ei îşi cunosc foarte bine familiile din comunitatea respectivă şi dacă asistenţii sociali din cadrul primăriilor ar sesiza din timp factorii de risc nu s-ar ajunge la noi, dar  de obicei se ajunge la urgenţă, ne cheamă pe noi să-i preluăm în centre”, a declarat directorul adjunct al DGASPC Vâlcea.

Badea este de altă părere, consideră că abandonul are la bază sărăcia lucie, flagel care s-a accentuat dramatic în ultimul an de guvernare portocalie  din cauza reducerilor salariale şi a sistării ajutoarelor sociale. Liberalul susţine că situaţia se va înrăutăţi şi mai mult dacă actualul Guvern nu va implementa măsuri sociale  pentru ajutorarea familiilor aflate sub limita sărăciei.

DANA NEDESCU