Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!
Foto: virtualelectric.ro

Românii care au termopane vor fi obligați să-și monteze detectoare de gaze. Cei care refuză riscă să rămână fără gaze

Foto: virtualelectric.roÎn cazul în care instalația care utilizează gaze naturale se află într-o încăpere care are geam termopan, se cere montarea detectoarului de gaz iar refuzul montării înseamnă întreruperea alimentării cu gaz. Există posibilitatea să rămâi fără gaz chiar dacă instalezi un astfel de detector, dar nu există contoare individuale și unul dintre vecini refuză să-și monteze un astfel de aparat.

Un astfel de dispozitiv costă în jur de 450 de lei( dar sumele de referinta sunt intre 200 si 500 de lei) și după câțiva ani trebuie înlocuit tot de beneficiar.

După tragedia de la Colectiv, a apărut Ordinul ANRE nr. 179/2015 pentru aprobarea Procedurii privind verificările și reviziile tehnice ale instalațiilor de utilizare a gazelor naturale. Respectiva procedură, care a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2016, reconfirmă faptul că oamenii tebuie să facă o verificare a instalației de utilizare a gazelor, la cel mult doi ani., verificarea se face la cel mult doi ani.

Conform acestui Ordin emis de ANRE, condițiile tehnice pentru funcționarea în siguranță a instalației de utilizare a gazelor naturale, detaliate de Ordinul 5/2009 al ANRE , există obligativitatea montării de detectoare automate de gaze cu limită de sensibilitate de cel puțin 2% metan (CH4) în aer, în incăperi cu geamuri de o grosime mai mare de 4 mm sau care sunt de construcție specială (securizat, de tip Thermopan, etc).

Aceste detectoare de gaze au rolul de a acționa asupra robinetului de închidere a conductei de alimentare cu gaze naturale a aparatelor consumatoare de combustibili gazoși și de a elimină în acest fel orice factor de risc de producere a unui incident.

Dacă vreți să scăpați de această investiție, cereți în momentul în care se reabilitează blocul să vă monteze la bucătărie un geam termopan mai subțire de 4 milimetri. Ce trebuie să înțelegem, nu este vorba doar de obligativitatea celor care au centrală de apartament de a monta acest dispozitiv ci și a celor care au doar aragaz la bucătărie si au un termopan cu grosimea mai mare de 4 mm.