Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Proiectul clinicii oncologice, investiţie ratată

Asocierea dintre CJ Vâlcea şi German Health Care Consulting a murit subit. Partea germană nu mai dă niciun semn de viaţă

Consiliul Judeţean Vâlcea nu pare să aibă succes în atragerea de investitori străini. Ultimul eşec a fost înregistrat în cursul acestui an, perioadă în care medicii de la German Health Care Consulting SRL trebuiau să inaugureze clinica oncologică din Râmnicu Vâlcea. Ambiţiosul proiect trebuia să ia naştere în curtea spitalului de obstetrică ginecologie din municipiu dar, spre nedumerirea autorităţilor locale, partea germană refuză să dea vreun răspuns clar în privinţa derulării acestei investiţii.

Nemţii, vânaţi cu facturierul

Seriozitatea partenerilor aleşi de Ion Cîlea pentru a duce la capăt planul de realizarea a centrului de tratament oncologic este pusă sub semnul întrebării de lipsa de reacţie a medicilor de la filiala bucureşteană a German Health Care. „Nu au mai răspuns la adresele oficiale de câteva luni. Inclusiv redevenţa pentru terenul pus la dispoziţie nu au plătit-o din martie. Au ajuns la o datorie de peste 9.000 de lei şi nu mai răspund nici la telefoane sau la adresele pe care le înaintăm. Noi ne-am oferit să le asigurăm sprijinul în obţinerea autorizaţiilor şi avizelor de care aveau nevoie. Ne-am respectat partea noastră de înţelegere. Din păcate nu putem să spunem acelaşi lucru despre partenerii din Germania”, explică Florea Mierluş, director executiv în cadrul CJ Vâlcea.

Pe de altă parte, consilierii judeţeni se arată de asemenea dezamăgiţi de reacţia partenerilor atraşi în acest proiect: „Cred că au descoperit târziu că nu pot face rost de sursa de finanţare a acestui proiect. Centrul de radioterapie pe care ei s-au angajat să îl facă aici urma să asigure o vizibilitate mai mare pentru oraş prin prisma faptului că în România sunt foarte puţine centre medicale de acest tip dotate cu aparatură de ultimă generaţie. Părerea mea este că doamna doctor Georgeta Nyvold, reprezentantul în România al German Health Care a marşat prea mult în acest proiect şi apoi a descoperit că nu îşi poate respecta acest angajament. Vorbim totuşi de o investiţie de câteva milioane de euro”, explică pesedistul Adrian Buşu.

Cu gândul la investiţia de milioane de euro, reprezentanţii CJ Vâlcea se văd deocamdată nevoiţi să îi vâneze pe nemţii de la German Health Care cu facturi trimise prin poştă pentru redevenţa lunară de 259 euro negociată pentru cei 1500 mp de teren pe care urma să se ridice Centrul de radioterapie.

„Le cerem despăgubiri”

Cu doar o lună până la expirarea termenului acordat pentru demararea lucrărilor la centrul de radioterapie oficialii judeţeni îşi fac speranţe în obţinerea unor despăgubiri importante. „Clauzele contractuale prevăd şi plata unor despăgubiri importante pentru nerealizarea acestui proiect. În principiu, cu această sumă Consiliul Judeţean ar putea să realizeze investiţia fără să mai apeleze la diverşi parteneri. Pentru noi, proiectul acesta este destul de important. De aceea nici nu am forţat nota cu partenerii germani şi am apelat la dialog. Aşa cum v-au spus şi angajaţii din instituţie în ultima vreme putem discuta despre monolog nu despre un dialog între părţile angrenate în proiect. Pregătim deja actele pentru o acţiune în instanţă şi vom obţine şi despăgubirile meritate”, a precizat Ion Stanciu, purtătorul de cuvânt al instituţiei.

Conform contractului încheiat între CJ Vâlcea şi SC German Health Care Consulting SRL, la articolul V, alin. 3 se precizează: „În cazul nerespectării termenului de execuţie a lucrărilor de investiţii stabilit prin contractul de concesiune, concedentul va calcula penalităţi în cuantum de 0,3%/zi din valoarea lucrărilor nerealizate, în funcţie de clauza stabilită la art.7, alin.16 şi până la data întocmirii procesului verbal de recepţie la terminarea lucrărilor”. Ca prin minune însă, nemţii nu au depus nicio hârtie din care să rezulte valoarea totală a investiţiei, în documentaţia tehnică depusă la CJ Vâlcea menţionându-se doar tipul de aparatură cu care urma să fie dotat centrul dar nu şi o sumă stabilită pentru realizarea acestui proiect.