Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!
Foto: bzi.ro

Proiect de act normativ pentru executarea silită a salariatului doar de către angajator

Foto: bzi.roPotrivit unui proiect de act normativ care se află în discuţia deputaţilor. dacă aţi fost executat silit şi vi se pune poprire pe salariu, numai angajatorul are voie să va retina banii, nu şi banca, aşa cum se face în prezent.

În motivarea proiectului de act normativ se arată că în ultima perioadă sunt poprite veniturile unor persoane fizice, ajungându-se uneori ca atât angajatorul cât şi banca să oprească simultan 33% din salariu, sau chiar întreg salariul.

Propunerea aflată la Camera Deputaţilor se referă la: „obligarea birourilor judecătoreşti de a înfiinţa poprirea, în baza existenţei unei hotărâri judecătoreşti executorii sau a oricărui alt titlu executoriu, doar la sediul angajatorului”.

Ce trebuie să ştie salariatul: Cât din salariu i se poate reţine?

Potrivit Codului de Procedura Civilă, în cazul datoriilor cu titlu de obligaţie de întreţinere sau alocaţie pentru copii, se poate reţine cel mult o jumătate din salariu. Dacă este vorba de alte datorii, angajatorul nu are voie să reţină mai mult de 33% din venituri, în cazul unei singure datorii, iar în cazul când aveţi mai multe datorii, angajatorul poate ajunge să reţină până la jumătate din salariu.