Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!
Foto: sokant.ro

Prefectul de Argeş rupe tăcerea: Primarul de Berevoieşti ştia de „sclavi”

Foto: sokant.roÎncercările neruşinate ale primarului de Berevoieşti, Florin Proca, de a susţine că habar n-avea de exploatarea minorilor sechestraţi ca sclavi în gospodăriile romilor au eşuat lamentabil. Din declaraţiile făcute în cunoştinţă de cauza de către prefectul judeţului, domnul Cristian Soare reiese altceva. Primarul a ştiut cu lux de amănunte ce se întâmpla, dar a preferat să se ascundă după hârtii şi controale formale care nu au relevat nimic.. Iată câteva dintre declaraţiile prefectului:

• Primarul comunei Berevoești, după cum chiar el afirma în cele două adrese trimise poliției, știa de existența unor minori supuși la muncă forțată în localitate, însă nu a făcut nimic concret pentru identificarea și salvarea acestora.

• Practic, în toată această situație de o gravitate extremă, primarul s-a limitat să trimită două adrese și să efectueze formal o așa-zisă anchetă socială care nu a descoperit nimic”.

• Din verificările noastre a rezultat că în data de 1 noiembrie 2015 a murit în condiții suspecte una dintre persoanele sechestrate, cu identitate necunoscută, condițiile producerii acestui deces făcând în prezent obiectul unui dosar de cercetare penală la IPJ Argeș. După acest eveniment, primarul comunei transmite, în data de 9 noiembrie 2015, două adrese către Postul de Poliție Berevoești și Secția de Poliție Rurală Schitu Golești

• În aceste adrese primarul afirma că există suspiciuni că în unele familii se află minori fără acte de identitate care sunt folosiți la diverse activități (…) și solicită organelor de poliție să ia măsuri pentru identificarea lor

• Structurile sesizate i-au transmis primarului că, potrivit legii, chiar el are obligația de a efectua, prin compartimentul de specialitate, o anchetă socială în urma căreia să sesizeze Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Argeș despre eventualele cazuri de exploatare a minorilor.

• În data de 9 decembrie 2015, primarul constituie o comisie pentru a identifica familiile cu minori care nu dețin acte de naștere sau de identitate, în vederea punerii acestora în legalitate pe linie de stare civilă, deci nu pentru a identifica minori puși la muncă forțată, așa cum preciza în adresele transmise poliției.

• Abia peste două luni, în data de 6 ianuarie 2016, primarul (…) face o așa-zisă anchetă socială la domiciliul unui suspect din acest dosar, unde nu identifică minori sechestrați sau suspuși la muncă forțată.

Reamintim că, potrivit acuzaţiilor DIICOT, aproximativ patruzeci de persoane printre care şi minori au fost eliberate din sclavia în care erau ţinute de către familiile de etnie romă în Berevoieşti. Erau înlănţuiţi, bătuţi şi prost adăpostiţi şi hrăniţi şi folosiţi la munci înjositoare. Urmare a descinderii, 37 de persoane din rândul “stăpânilor de sclavi” au fost arestate şi sunt trimise în judecată.