Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

POVEȘTI de suflet despre adopții de succes: Fetița noastră, minunea noastră!

O statistică a Direcţiei pentru Protecţia Copilului Vâlcea arată că, la sfârșitul lunii mai 2020, în județul Vâlcea sunt eligibili pentru adopții 101 copii, care se află pe listele de adopţii şi au şansa să crească într-o familie nouă. De partea cealaltă, cei care îşi doresc să devină părinţi trebuie să se supună unui proces de adopţie care durează aproape 1 an.
”Suntem o familie normală. Eu și soțul meu ne alintăm „Bubu”. Pe minunea noastră o alintăm „Bubu mic”. Ne-am hotărât să adoptăm imediat cum am înțeles din termenii medicali că trebuie să parcurgem niște pași mai amanunțiți, investigații costisitoare și nesigure”, își începe povestea o proaspătă mămică fericită.
Bubu a fost abandonată la naștere. A durat mai bine de doi ani până când şi-a găsit adevărata mamă. Nu pe cea care a născut-o, ci pe cea care i-a arătat dragostea şi a învăţat-o ce înseamnă acasă. Bubu a fost adoptată în august 2019.

Este ceva magic! „Mami eu sunt foarte fericită”

”Nu am stat pe gânduri și ne-am hotărât să devenim părinții unui suflețel mic, care poate ne aștepta pe undeva. Din păcate nu știu sentimentul acela de a da naștere, sentimentul de a tine pentru prima dată în brațe copilul tău, dar prin „Bubu” nostru mic, fetița noastră adoptată, am cunoscut sentimentul de „MAMA”.
Este ceva magic și de nedescris ceea ce am simțit noi când ne-a spus pentru prima dată mami și tati. Știu că ne aștepta să ne ducem să ne cunoască, să o luăm acasă. Nu a fost greu să intrăm în sufletul ei mic și pur și imediat am simțit că ea este copilul pe care ni-l doream.
După vizitele standard, pe 4 Mai am luat-o pentru prima dată acasă, pentru perioada de încredințare în vederea adopției. A fost cea mai fericită și emoționantă zi din viața noastră, prima noastră zi din Viața de Familie. A fost o zi plină, avem un pat mare în care am dormit și încă dormim toți trei. Tati nu a conceput ideea de a dormi „fetița lui” în pătuțul ei noaptea.
Doarme între noi, adoarme pe burtica mea și deseori îmi spune „mami eu sunt foarte fericită”. Simțim că suntem împreună din totdeauna, nici nu mai stim cum era viața noastră înainte de a o avea pe ea. S-a obișnuit repede cu noi și noi cu ea, este sufletul și viața noastră. Este motivația noastră în viață. Este un copil vesel, jucăuș, comunicativ și iubită de toată lumea. Avem deja o poveste a noastră prin care a auzit cuvântul adopție. Știe că este născută de o altă femeie, crescută de „mamaie”, asistenta maternală, si găsită cu ajutorul prietenelor noastre „D” si ‘R”( doamnele de la adopții). Știe că mami și tati s-au rugat foarte mult la Doamne-Doamne să găsim fata și ne spune că „și eu m-am rugat la Doamne să vină mami să ma ia”.
Dorim pe această cale să încurajăm familiile care vor să adopte dar nu o fac pentru că nu vor să se afle acest lucru de către alții. Aș dori să fie deschiși, să nu le fie frică de acest lucru, pentru că Dumnezeu are grijă și stie pentru fiecare în parte de ce are nevoie. Sfatul pe care pot să-l dau este să incerce să cunoască familii care au copii adoptați, pentru că în momentul în care vezi o familie cu copii adoptați în viața lor de zi cu zi, iți dai seama că nu este nici o diferență față de o familie normală. Poate este greu, dar asta înseamnă să traiești mai ales când ți-ai dorit atât de mult și nu mai știi cum să-i multumești lui Dumnezeu că s-a milostivit să-ți ingaduie să ai în sfârșit un motiv să exiști. Deși nu știi ce te așteaptă, nu te-ai mai intoarce niciodată la cum a fost înainte, chiar dacă ar fi posibil. Putem spune că împlinirea noastră este imensă și pentru noi adopția chiar este o magie curată”, susține fericita mămică.

Cum să adopți un copil în România?

Persoana sau familia care vrea să adopte un copil abandonat trebuie să obțină un atestat din care să reiasă faptul că este aptă să primească un copil. Timp de 4 luni discută cu un psiholog care face o evaluare afectivă. Viitorii părinți adoptivi sunt evaluați social de un expert din cadrul direcției și își fac investigații medicale pentru boli cronice.
După obținerea atestatului începe perioada de așteptare care poate ajunge chiar și până la câțiva ani. Este momentul în care inspectorii direcției, pe baza evaluării familei, caută copilul care s-ar potrivi cel mai bine. După ce l-au găsit, urmează 3 luni în care copilul petrece câteva zile pe săptămână pentru acomodare. La final, este nevoie de o hotărâre judecătorească, iar copilul poate ajunge la noii părinți.