Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Natalia-Marinela Bănuță: „Este necesar ca asistentul social să transmită beneficiarului că îi este alături, dar nu va lua decizii în locul lui”

Natalia-Marinela Bănuță a absolvit Facultatea de Asistență Socială în cadrul Universității din Pitești, promoția 2007, iar în prezent lucrează ca asistent social în cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Vâlcea – Serviciul Locuința Protejată pentru Victimele Violenței în Familie.

Se consideră o persoană optimistă, cu o gandire pozitivă și crede că succesul, în mare parte, stă în voința de a învinge.

Reporter: Din ce motiv sau motive ai ales să devii asistent social?

• Natalia-Marinela Bănuță: Motivul pentru care am ales profesia de asistent social a venit din dorința de a-i ajuta pe oameni, de a le oferi sprijin și convingerea că în echipă suntem mai puternici, mai ales când trebuie depășite situațiile dificile.

Rep.: Care sunt cele mai mari provocări ale profesiei de asistent social?

N.M.B.: Există multe provocări însă cea mai mare provocare pentru mine este ca prin cunoștiințele mele să aducă un plus de valoare echipei cu care lucrez pentru a îmbunătăți serviciile sociale în mai bine.

Rep.: A avut impact această profesie asupra personalității tale?

N.M.B.: Da, m-am schimbat ca om văzând nevoile primare ale oamenilor mai puțin favorizați și am devenit mai deschisă și înclinată spre găsirea și rezolvarea acestor nevoi ale societății în care trăim.

Rep.: Cum îți echilibrezi munca și viața personală?

N.M.B.: Respect o rutină, în care să alternez orele petrecute cu familia cu cele de muncă. Cred că aceasta este soluția unei vieți echilibrate, împlinite. Planificarea atentă a zilei și a săptămânii este una dintre cheile importante în crearea balanței corecte dintre viața profesională și cea personală.

Rep.: Ce mesaj le transmiți asistenților sociali și viitorilor asistenți sociali?

N.M.B.: În primul rând, să iubească profesia și va impune respect. În al doilea rând, să înțeleagă dimensiunile profesiei și multiplele modalități de a crea și furniza servicii. Este necesar ca asistentul social să transmită beneficiarului încă de la începutul colaborării că îi este alături, dar nu va lua decizii în locul lui.