Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Morţii oraşului disputaţi între Putere, Opoziţie şi Arhiepiscopia Râmnicului

Locaţia noului cimitir din oraş rămâne un mister pentru toată lumea. Pedeliştii prevăd sicrie şi cadavre abandonate la uşa Primăriei

Şase proiecte luate în calcul şi niciun nou cimitir funcţional în Râmnicu Vâlcea. Criza locurilor de veci, tranzacţionate la negru până în 2010-2011 cu sume cuprinse între 1500-2000 de lei, a dus în cele din urmă la dispariţia anunţurilor discrete din paginile de mică publicitate ale ziarelor vâlcene. În timp ce fostul primar Romeo Rădulescu ţine degetul îndreptat spre proiectul iniţiat în timpul mandatului său, pe coastele dealului de la Feţeni, colegul său de partid Grig Crăciunescu aminteşte de un alt proiect de cimitir, în zona Argintari, iniţiat în perioada Gutău. În rândul membrilor Executivului local, fiecare vine cu o varietate de idei: Frâncu a luat în calcul cumpărarea unor terenuri pentru extinderea cimitirului Cetăţuia şi a promis că în niciun caz morţii nu vor face „naveta” spre Feţeni, Ion Gigi Matei are două variante, în Ostroveni şi spre Râureni, în timp ce Eduard Vârlan merge şi el pe varianta Râureni. În tot acest timp, Arhiepiscopia Râmnicului, proprietară a unor terenuri destul de mari pe raza municipiului tace mâlc, deşi interesul slujbaşilor Celui de Sus ar fi să îşi păstreze morţii şi, implicit, taxele practicate pe fiecare decedat în parte cât mai aproape de parohia, respectiv buzunarul oricărui preot.
7. Morεii oraului disputaεi între Putere Opoziεie i Arhiepiscopia Râmnicului2
La Feţeni, alunecări, în restul zonelor, cercuri de interese

Săptămâna trecută, o comisie formată din reprezentanţi ai Consiliului Local au defilat în pas cuminte până sub ochii arhiereilor vâlceni pentru a negocia obţinerea unor terenuri din zestrea Arhiepiscopiei în scopul înfiinţării unui nou cimitir. „Pedeliştii nu au mai venit la negocieri. Probabil erau ocupaţi cu inscripţionarea de tricoruri anti-USL. Nu ne-au oferit niciun răspuns. Episcopul Emilian Lovişteanu a spus că va analiza cererea noastră şi ne va da un răspuns în cel mai scurt timp. La Feţeni nu se poate amenaja un cimitir. Deja ni s-au sesizat alunecări de teren în zonă. La punctul Meteo, în spatele serelor, Arhiepiscopia are într-adevăr un teren liber, dar are o suprafaţă mică. Poate să servească drept cimitir pentru o perioadă scurtă de timp. Ar mai fi o variantă cu achiziţia unui teren privat din zonă, dar cred că există deja un personaj politic care s-a gândit la acest lucru şi vrea să speculeze afacerea cu Primăria. Eu merg pe varianta Râureni, în apropierea fostului depozit de deşeuri al oraşului. Chiar dacă este să cumpărăm teren acolo, preţul zonei este mic. De altfel, cimitirele ar trebui duse spre marginea oraşului”, consideră liderul delegaţiei, Eduard Vârlan. Până la primirea unui răspuns de la Arhiepiscopie, biserica ortodoxă se vede cu sacii în căruţă şi cu rol de ghimpe în coasta administraţiei din Râmnicu Vâlcea. În ultimii ani, două biserici au fost construite în oraş pe terenurile donate de primărie în zone cu preţuri prohibitive la teren pentru băştinaşii de rând. Una dintre acestea se află în construcţie încă lângă sediul Agenţiei de Mediu, în timp ce cealaltă zace în Ostroveni, lângă blocurile ANL. Preţurile celor două zone variază între 100-140 euro/mp, lăcaşurile de cult având 80, respectiv 90 mp amprentă construită.

Din punctul de vedere al pedelistului Grigore Crăciunescu criza locurilor de veci din municipiu îi va aduce pe râmniceni la gesturi disperate. „Se vor trezi cu cadavre depuse pe treptele primăriei. Am cunoştinţe care sună disperate că nu găsesc un loc de veci în oraş. Morţii sunt duşi la Copăcelu, la Bujoreni, prin alte comune din apropierea Râmnicului, în condiţiile în care există deja mai multe variante de lucru pentru înfiinţarea unui cimitir. Cel mai viabil proiect este cel de la Feţeni, unde există deja un studiu geo, un studiu de fezabilitate făcut, iar terenul este al municipalităţii. Celelalte variante avansate acum sunt fanteziste: ba prin spatele Târgului de la Râureni, de pe lângă Aurelian Sacerdoţeanu, ba pe la Cetăţuie sau la Râureni. Mai mult, sunt variante care presupun achiziţionarea terenurilor de la persoane fizice, ceea ce denotă şi un anumit interes din partea persoanelor aflate în cercurile de interese ale celor din conducerea Primăriei. A mai fost o variantă pe zona Morilor- Argintari, unde preoţii erau dispuşi să doneze terenul, dar văd că nici nu este adusă în discuţie”, afirmă consilierul local PDL. Cu nicio soluţie clară luată în braţe de edilii râmniceni, conflictul dintre administraţia locală şi feţele bisericeşti se adânceşte şi mai mult, primarul Emilian Frâncu spunând recent „stop” finanţărilor cu nemiluita către biserici.

Robinet tăiat la finanţarea sărbătorilor bisericeşti

Conflict deschis între Primăria Râmnicu Vâlcea şi bisericile din oraş, după ce întâlnirea dintre consilierii locali şi reprezentanţii Arhiepiscopiei Râmnicului nu a dat niciun rezultat pe tema apariţiei unui nou cimitir în zona urbană a oraşului. În şedinţa operativă de la începutul acestei săptămâni, primarul Frâncu a decis să taie robinetul finanţărilor făcute către bisericile din oraş care solicită fonduri pentru sărbătorirea hramurilor. „Primăria municipiului este deschisă tuturor solicitărilor de sprijin din domeniul sportului, culturii sau cultelor, dar trebuie spus clar că pe alocuri s-a întrecut măsura”, a declarat primarul Emilian Frâncu în deschiderea şedinţei operative de luni, 14 octombrie. Edilul şef a făcut referire la cererile venite din partea mai multor biserici din oraş care, cu ocazia sărbătorilor hramurilor, solicită administraţiei municipale sume de ordinul zecilor de mii de lei, pentru împărţirea de pachete enoriaşilor.