Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Marian-Cosmin Duță: „Rămâneți devotați meseriei de asistent social și fiți acolo unde e nevoie indiferent de zi, de oră, de vreme!”

Marian-Cosmin Duţă, asistent social al Direcției de Asistență Socială din cadrul Primăriei municipiului Drăgăşani, este devotat sarcinii de a demonstra că problemele persoanelor în dificultate nu sunt doar personale, ci ale comunităţii în întregime. Îşi fundamentează activitatea pe respectarea condiţiilor schimbărilor sociale voluntare, ţinând cont de specificitatea şi caracteristicile populaţiei din România.

Reporter: Cât de important este rolul unui asistent social în comunitate?
Marian-Cosmin Duta: Rolul unui asistent social în comunitate este unul major, chiar dacă uneori munca lui zilnică nu poate fi evaluată imediat. Un asistent social nu doar intervine în situații dificile din viața unei persoane ori familii, el poate preveni ca acestea să se întâmple.

Rep.: Care este profilul asistentului social dintr-un serviciu public de asistenţă socială care funcţionează la nivelul unei localităţi?
M.C.D.: Asistentul social, pe lângă competențele și cunoștințele temeinice, pune în valoare empatia și omenia în relațiile interumane, aduce zâmbetul și speranța persoanelor aflate în impas, reușește deseori să motiveze omul să își găsească resursele interioare pentru a privi cu încredere spre viitor.

Rep.: Cum descrii sistemul actual de asistenţă socială şi cum crezi că ar putea fi îmbunătăţită calitatea serviciilor din acest domeniu?
M.C.D.: În ultima perioada s-a încercat dezvoltarea sistemului de protecție socială a persoanelor vârstnice, au fost facute progrese, însă mai există și alte aspecte care necesită îmbunătățire, o legislație bine pusă la punct și diminuarea birocrației din sistem. Există colegi care susțin că întocmirea documentelor ne ocupa mai mult timp decât asistența propriu-zisă.

Rep. : Cel mai dificil caz la care ai lucrat vreodată care a fost?
M.C.D.: E greu de spus, e greu de ales un caz din anii de muncă, evident cazurile dificile și marcante sunt cele care implică minori și persoane vârstnice. Pandemia Covid-19 a fost „cazul” care a pus asistenții sociali la grea încercare, am fost acolo unde a fost nevoie de noi în sprijinul comunității și al persoanelor vulnerabile, am pierdut colegi în această perioadă dificilă, ne-am șters lacrimile și am continuat să ne facem datoria pentru comunitate și semenii noștri.

Rep.: Un mesaj pentru asistenţii sociali din România.
M.C.D.: Rămâneți devotați meseriei voastre și fiți acolo unde e nevoie indiferent de zi, de oră, de vreme!