Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!
Foto: cugetliber.ro

Legea adopției copilului a fost simplificată. Adopțiile se vor putea face mai ușor

Foto: cugetliber.roA fost simplificată legea adopției copilului pentru ca procesul să dureze cât mai puțin. O modificare a legii este că s-a eliminat consimțământul părinților biologici, dacă aceștia nu vor fi găsiți în termen de 6 luni, iar rudele au întâietate, numai dacă obțin un atestat.

Mamele adoptive primesc un an concediu de acomodare și o indemnizație lunară de 1.700 de lei. Persoana care vrea să facă o adopție trebuie să aibă un certificat de adoptator care este valabil 2 ani.

Legea modificată aduce o altă noutate, care se referă la relația dintre copil și părintele biologic: În cazul în care părintele biologic nu este găsit, instanța poate decide adopția. Iar dacă își dă acordul, este suficient să se prezente de două ori în fața judecătorului pentru a renunța la drepturile asupra minorului. Legea prevede și o altă situație, cea în care părintele biologic nu vrea să își dea consimțământul, dar nu este potrivit pentru a crește copilul. În această situație, instanța poate da copilul spre adopție.

Hotărârile judecătorești vor fi irevocabile și în acest caz, părintele biologic, dacă vrea să-și ia după un timp minorul înapoi, nu mai poate.

În lege este prevăzută și o perioadă de probă de 90 de zile în care viitorii părinți pot sta cu copilul, iar în cazul în care asistenții sociali decid că există compatibilitate, dosarul se înaintează instanței , iar aceasta aprobă adoptia.

Autoritățile vor supraveghea noua familie încă 2 ani după adopție, pentru a se asigura că minorul nu are de suferit.

O altă prevedere a legii este că și copilul trebuie să își dea acordul în fața unui judecător, la 10 ani de când a fost adoptat.

În 2016, in România, existau peste 3.000 de copii care așteptau să fie adoptați. Dintre aceștia, doar 313 copii au fost norocoși.