Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Laptele de pe piața românească

Conform datelor puse la dispoziţie de ANPC, în cadrul unui control naţional privind laptele de consum s-a depistat că 80% dintre produsele controlate nu respectă normele legale – au conţinut greşit, eticheta este eronată, depozitarea este improprie etc. Una dintre metodele de falsificare des întâlnite este folosirea apei tratată cu aditivi şi cu alte substanţe.

Aproximativ 50% din laptele de pe piaţă este contrafăcut pentru a se obţine profituri semnificative, iar 80% nu respectă normele legale, susţine ANPC. Analize de laborator dispuse de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC), relevă faptul că 45% din laptele trimis la laborator a fost găsit neconform, conținând sare, untură de porc, seu, uleiuri vegetale, aditivi, făină, lapte praf.

Cum se poate recunoaşte laptele contrafăcut? Dacă produsul se diluează cu cantităţi mari de apă, laptele devine mai apos cu nuanţe străvezii-albăstrui, cu gust şi miros nespecific. Smântânirea este o altă cale prin care poate fi falsificat laptele. Aceasta este folosit mai întâi la realizarea smântânii şi apoi este vândut ca lapte proaspăt. Alte substanţe care se adaugă sunt untură de porc, uleiuri vegetale şi seu. Pentru stabilizarea grăsimii adăugate în lapte se introduc şi emulgatori. Această metodă se foloseşte pentru a se ascunde diluarea accentuată a produsului cu apă.