Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

INTERVIU DANIELA BANCIU: Ca asistent social, am parte tot timpul de povocări

Daniela Banciu lucreaza in cadrul Compartimentului de Asistenta Sociala si Autoritate Tutelara al Primariei comunei Vaideeni, judetul Valcea, in functia de inspector superior.
1. Ce v-a făcut să alegeţi profesia de asistent social?
Am inceput activitatea in institutia Primariei comunei Vaideeni, judetul Valcea din anul 2003, la biroul relatii cu publicul, in functia de dactilograf. In aceasta functie am avut contact cu toata tipologia umana existenta in localitate si mi-am dat seama ca imi place sa relationez cu oamenii, sa ma implic in actiuni care sa contribuie la sprijinirea si intelegerea persoanelor vulnerabile si sa incerc sa aduc un zambet pe chipurile lor. Astfel, in anul 2007, mi s-a ivit posibilitatea de a participa la un concurs pentru postul de asistent social, ocazie cu care m-am inscris si la Facultatea de Stiinte Juridice, Administrative si ale Comunicarii din cadrul Universitatii “Constantin Brancoveanu” din Pitesti, specializarea Asistenta Sociala.
2. Cum aţi evoluat de-a lungul carierei?
O caramida solida la formarea si evolutia mea in domeniul social a fost reprezentata de fundamentarea materiilor umaniste din cadrul facultatii concomitent cu aplicarea cunostintelor in practica, deoarece lucram in domeniul asistentei sociale.
De-a lungul carierei, alaturi de colegii mei din alte domenii de activitate, m-am confruntat atat cu fenomene naturale de amploare (inundatii majore si repetate, incendii), cat si cu alte evenimente sociale (violenta domestica, abandon scolar, delincventa juvenila, alcoolism, boli, etc.) care ne-au pus la incercare capacitatea de decizie rapida si corecta, rezistenta psihica, comprehensivitatea, contactul direct cu fiinta umana aflata in situatii de calamitate, aspecte care au contribuit la transformarea mea ca om. Practica m-a format ca profesionist dar a fost necesara si o permanenta informare, atat din materialele de specialitate, cat si din experienta altora, stabilind in timp o retea de suport cu foarte multi specialisti din domeniu, alaturi de care am identificat solutii, am gasit sustinere morala si psihologica in momentele dificile ale profesiei.
Pe viitor mi-am propus sa lucrez la cresterea stimei profesionale si sa-mi dezvolt potentialul uman pentru promovarea profesiei cu maxima responsabilitate si in concordanta cu nevoile comunitatii pe care o reprezint.

3. Care sunt cele mai mari provocări ale profesiei de asistent social?
Cea mai importanta provocare a profesiei, din punctul meu de vedere, este sa reusesc sa identific in fiecare persoana vulnerabila capacitatea proprie de a se ajuta, din practica intelegand faptul ca de cele mai multe ori, oamenii nu au nevoie de resurse financiare pentru a depasi o situatie de criza, ci de identificarea alternativelor, drumul ales de catre acestia fiind poate inaccesibil sau foarte greu de parcurs.
Nu este totusi de neglijat nici suportul financiar si material, strict indispensabil in cazurile de saracie severa, finantat atat din bugetul de stat cat si din bugetul local, dar si din randul colegilor, prietenilor si chiar a comunitatii locale care empatizeaza cu persoanele vulnerabile.
4. Ce speraţi să realizați în calitate de asistent social?
In comunitatea in care imi desfasor meseria exista un numar semnificativ de persoane si grupuri aflate in risc de marginalizare si excluziune sociala, activitatea compartimentului social fiind foarte diversificata, antrenanta si totodata solicitanta.
Ca asistent social imi doresc sa insuflu optimism si speranta in viata fiecarei persoane care necesita ajutor, sa-i ajut pe cei vulnerabili sa-si dezvolte propriile competente pentru integrarea normala in comunitate si recapatarea propriei autonomii.

5. Transmiteţi-le un mesaj asistenţilor sociali şi viitorilor asistenţi sociali.
Profesia de asistent social este o provocare continua care solicita multa pasiune, intelepciune, rabdare, tenacitate si iubire fata de semeni. Nimic nu este mai inaltator decat sa stii ca ai contribuit, prin eforturile personale, la schimbarea in bine a vietii celor aflati in nevoie, sentimente care iti ofera satisfactie si motivatie sa mergi mai departe.
Sistemul de asistenta sociala are nevoie de profesionisti cu vocatie, care prin daruirea lor reusesc sa schimbe destine si contribuie la ridicarea nivelului social al individului sau grupului.
Daca aveti de daruit iubire, intelepciune, rabdare empatie si pozitivism locul vostru este alaturi de profesionistii acestei onorabile profesii!