Acasă Social Indemnizaţia minimă de creştere a copilului este de la 1 iulie de...

Indemnizaţia minimă de creştere a copilului este de la 1 iulie de 1.063 lei

De astăzi, intră în vigoare noile norme de aplicare a concediului şi indemnizaţiei pentru creşterea copilului (CICC), limita minimă a indemnizaţiei creşte la 85% din salariul minim brut pe ţara garantat în plata(1.250 de lei), adică ajunge de 1.063 lei, faţă de 600 de lei cât primeau mamele până la 1 iulie.

Limita maximă a indemnizaţiei se calculează aplicând 85% la veniturile nete realizate pe ultimele 12 luni, eliminându-se plafonul de 3.400 de lei.

Persoanele care în ultimii doi ani anterior datei naşterii copilului, adopţiei, încredinţării în vederea adopţiei, plasamentului sau tutelei, au realizat timp de 12 luni venituri supuse impozitului, beneficiază de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la doi ani, respectiv trei ani în cazul copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară.

Cei care depun pentru prima dată cerere, pot opta pentru concediu şi plata indemnizaţiei de creştere pentru o perioadă de doi ani iar părinţii aflaţi în concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la doi ani nu trebuie să depună cerere pentru a prelungi sau reluă concediul. Pentru aceste persoane, cuantumul indemnizaţiei lunare aferente se realizează din oficiu, pe baza documentelor care au stat la baza acordării dreptului.

image_pdfVezi ca PDFimage_printPrintează articolul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.