Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Guvernul împiedică ieftinirea carburanților sau a țigărilor

În condițiile în care Banca Centrală Europeană (BCE) a anunţat un curs de referinţă mai mic pentru calculul accizelor, față de anul trecut, prețurile unor produse precum carburanții, alcoolul, tutunul sau cafeaua ar trebui să scadă. BCE a stabilit un curs de 4,4093 lei/euro pentru 1 octombrie 2014, acest indicator fiind acum mai mic decât cel anunţat anul trecut, de 4,4485 lei/euro.

Ministrul Finanțelor, Ioana Petrescu, a declarat că formula cu care va fi calculată valoarea accizelor anul viitor este încă în analiză la nivelul unui grup de lucru.

Ea nu a dorit însă să precizeze dacă accizele vor mai fi calculate după cursul valutar redus anunţat de BCE, care permite un nivel mic de accizare. Pentru 2014, Guvernul a luat în considerare pentru accize cursul BCE din 2012, deoarece era mai mare decât cel din 2013 care trebuia folosit în mod normal, şi a adăugat cea mai mare rată a inflaţiei, cea din septembrie 2013. Astfel, accizele au fost plătite la un curs de 4,73 lei, cu 30 de bani peste nivelul anunţat de BCE.