Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Eusebiu Predonescu, îngerul „copiilor fără copilărie din Vâlcea”

Reporter: Ne poti explica de unde a aparut dorinta voluntarilor Asociatiei Copii fara copilarie de a ajuta copiii orfani, abandonati, saraci sau bolnavi din judetul Valcea?
Eusebiu Predonescu: Totul a pornit de la faptul ca ne pasa, ca nu putem ignora suferinta din jur, din revolta neputintei de mai mult, poate!
N-am putea spune ca a fost un obiectiv infiintarea unei Asociatii. Ea a venit ca urmare a dorintei noastre de a ajunge la cat mai multi copii aflati in nevoi si de-a oferi o baza financiara legala activitatii noastre.

Rep.: Cum ajutati concret un copil fara copilarie?
E.P.: Exact asa cum procedezi cu propriul copil, hranindu-l, imbracandu-l, dandu-i sansa la educatie, sprijinindu-l si ajutandu-l cu tot ce este necesar sa depaseasca nivelul la care se situeaza prin nastere.
Ajutorul este punctual, specific nevoilor fiecaruia dar, cert este ca nu lasam niciodata un copil cu nevoi in urma noastra!
Pentru noi nu este un job! Este un pariu cu viata! Iar noi punem in joc iubirea pentru Oameni!

Rep.: De ce calitati are nevoie un voluntar pentru a fi inrolat in asociatia dumneavoastra?
E.P.: Sa simta nevoia celor din jur si sa vrea sa ajute, pentru ca, de putut, putem cu totii!
Voluntarii, ca in orice alt context, sunt persoane cu suflet care aleg sa ne dea o mana de ajutor in tot ceea ce facem, de la ecologizarea zonelor, la munca la depozit, pana la insotirea pe teren si aportul direct la strangerea de fonduri/produse sau ceea ce presupune constructia de locuinte!
Cu totii suntem voluntari in povestea aceasta doar ca unii dintre noi nu renuntam! Mergem mai departe oricat ar fi de greu!

Rep.: Printre voluntarii vostri se regasesc si copii fara copilarie?
E.P.: Da. Ei au constientizat faptul ca un ajutor venit la momentul oportun poate salva vieti si acum sunt exemple pentru copiii fara copilarie de varsta lor. Incurajam aceste gesturi pentru ca, pe termen lung, ele creeaza maniere de actiune, de viata!

Rep.: Va desfasurati activitatea neintrerupt de 2 ani si ati vazut multe cazuri! Ce va poate ajuta sa va dezvoltati?
E.P.: Ne-am dori sprijin din partea autoritatilor si constientizarea oamenilor, nu pentru usurinta actiunilor noastre ci pentru optimizarea lor! Sunt atat de multi copii aflati in nevoi incat, uneori, pur si simplu, nu mai stim cum s-o scoatem la capat!

Rep.: Ce obstacole ati intalnit in lupta cu saracia si boala celor mici?
E.P.: Nepasarea oamenilor si a autoritatilor, lipsa fondurilor si lipsa sustinerilor eficiente pe termen lung, uneori din mediul familial, lipsa de cultura…

Rep.: Ostacolele intalinite va motiveaza suplimentar sau va fac sa dezarmati?
E.P.: Nu obstacolele intalnite ne motiveaza! Stim unde traim si cu ce se duce lupta. Ne motiveaza privirile acelor copii care te privesc ca pe ultima lor sansa la normalitate, uneori la viata!
Asta naste dorinta de a gasi solutii! Iar noi stim foarte bine ca Dumnezeu lucreaza prin oameni!

Rep.: Ce simtiti cand strangeti in brate un copil fara copilarie?
E.P.: Recunostinta! Aproape de fiecare data, oricat de mult ii ajuti, tot ei au mai mult de oferit! Pleci cu sufletul plin de bucurie ca ai reusit sa le redai zambetul si, in acelasi timp, esti zob pentru ca intelegi ca niciun copil n-ar trebui sa testeze suferinta.

Rep.: Ce va impresioneaza cel mai mult in lupta ce o duce un copil fara copilarie cu saracia?
E.P.: Asumarea! Ei nu se zbat, nu acuza, nu tipa dupa alta soarta! Pur si simplu, si-o asuma cu o maturitate greu de exprimat in cuvinte!

Rep.: Ce indemn aveti pentru valceni?

E.P.: Fiti Oameni!
Nu inchideti ochii in fata anormalului, a suferintei, a indolentei! Ele nu dispar in momentul in care pasiti in bula voastra de comfort!
Dincolo de vietile noastre puse la punct este atata suferinta, atata mizerie….
Trebuie, impreuna, sa depasim mentalitatea conform careia ceea ce nu ne atinge personal, nu ne priveste! Este viitorul nostru si al copiilor nostri in joc, daca vreti! Este menirea noastra, nu doar de crestini ci de simplii oameni, sa facem bine!

Rep.: Reciclarea selectiva in folosul copiilor fara copilarie din judetul Valcea este un concept nou pentru valceni. Cum reusiti sa-i motivati sa recicleze?
E.P.: Chiar daca reciclarea selectiva este mai nou reglementata, valcenii, in mare parte sunt oameni civilizati care-si doresc un mediu sanatos. Incercam sa-i constientizam ca putinul lor si, uneori, ceea ce ei arunca, poate insemna mult pentru acesti copii.
Este dificil sa ajunga la noi la depozite aceste materiale insa, speram ca oamenii sa inteleaga si sa devina dispusi in a face acest mic efort care, sustinut de cat mai multi, poate deveni eficient.
Valcenii sunt motivati de rezultatele obținute de asociatia noastra si isi doresc sa ne urmeze exemplul.
Prin reciclare selectiva poti schima destine si asta vad valcenii zilnic in postarile noastre pe diferite retele de socializare.
Legatura directa dintre rezultatele reciclarii selective si sustinerea copiilor fara copilarie determina valcenii din mediul rural sau urban sa se implice in reciclare.

Rep.: Unde va pot gasi valcenii pentru a va sustine?
E.P.: Va asteptam sa treceti pragul depozitului nostru situat la adresa din Gib Mihaescu, langa Casa Matei si cu reciclabile in Piata Simian sau la numarul de telefon 0771546791, pe grupurile Facebook Asociatia „Copii fara Copilarie din judetul Valcea” si „Reciclam eficient pentru a ajuta copiii fara copilarie”.

Donatii se pot face in contul
Asociatiei „Copii fara copilarie din judetul Valcea,
deschise la Banca Transilvania:
1. IBAN RON: RO68BTRLRONCRT0574892601
2. IBAN EUR: RO18BTRLEURCRT0574892601
Cod SWIFT BTRLRO22

– a consemnat, Sonia Iorga, voluntar