Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Eurobarometru: Românii se „îndoapă” cu antibiotice

Pentru orice problemă de sănătate, românii se tratează după ureche şi se îndoapă cu antibiotice. Le cumpără fără reţetă şi le administrează singuri chiar şi împotriva unor boli care nu răspund la acest tip de medicamente şi, în plus, nici nu ştiu ce efecte secundare pot avea. Aşa se face că suntem pe primul loc în Europa la consumul iraţional de antibiotice. Aceste date sunt cuprinse în cel mai recent studiu publicat la nivel european şi dat astăzi publicităţii. Dacă la nivel european consumul de antibiotice a crescut, românii fac notă discordantă.

Când au fost întrebați dacă au luat astfel de medicamente în ultimul an, aproape jumătate dintre români au răspuns pozitiv, în timp ce media europeană este de numai 35 la sută.

În România, 18 la sută dintre pacienți au luat medicamentele din farmacie, fără să fie întrebați dacă au rețetă. În restul Europei, procentul este foarte mic, de doar 3 la sută.

35 la sută dintre conaționali au luat medicametele împotriva răcelii, iar 26 la sută împotriva gripei, deși antibioticele nu pot distruge virușii care provoacă aceste boli.

Când au fost întrebați dacă știu că antibioticele pot avea efecte secundare, în mai toate statele europene mai mult de jumătate dintre cei intervievați au răspuns corect. Cu o singură excepție, România – doar 45 la sută știau că utilizarea fără control a antibioticelor poate provoca alte probleme de sănătate.

Medicii avertizează că abuzul şi administrarea antibioticelor după ureche fac mai mult rău decât bine, pentru că infecţiile devin rezistente la tratament şi flora intestinală are de suferit.