Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Deţinuţii cuminţi vor fi eliberaţi mai devreme din puşcărie

CEDO a sancţionat destul de des supraaglomerarea din închisorile româneşti. De aceea, ministrul Justiţiei, Raluca Prună are în vedere un proiect de lege care va permite oricărui puşcăriaş care îşi vede de treaba lui după ce a fost condamnat, să se bucure de libertate după ce au executat doar o jumătate din pedeapsa.

În Italia, acest model este verificat de cinci ani şi puşcăriaşii pot intra în comisia de eliberare condiţionată după ce au executat două treimi din condamnare.

Puşcăriaşul trebuie însă să îndeplinească câteva condiţii dacă vrea să beneficieze de avantajul eliberării condiţionate speciale. Respectivul trebuie să nu fi fost condamnat la mai mult de zece ani închisoare, să nu fie considerat un pericol social, să facă dovadă că are unde să locuiască şi unde să muncească în libertate şi, nu în ultimul rând, să fi fost un puşcăriaş model pe perioada detenţiei.

Avantajele acestui proiect sunt: Supraaglomerarea în închisori va fi evitată, prejudiciile se vor recupera mai repede pentru că deţinutul aflat în control judiciar va avea un loc de muncă, fiecare deţinut va vira anual 60% din veniturile sale în bugetul penitenciarelor.

Raluca Prună, ministrul Justiţiei, va susţine acest proiect în Parlament dacă va fi bine argumentat şi bazat pe studii solide.