1

De la 1 Mai au crescut amenzile de circulație cu 20%

Pentru peste 1 milion de români, ziua de 1 mai 2016 aduce creşterea salariului minim brut şi este prilej de bucurie. Şoferii însă primesc o veste proastă pentru că amenzile se măresc! Cine greşeşte, plăteşte şi mai mult!

Conducătorii auto care încalcă legislația rutieră vor plăti amenzi cuprinse între 250 şi 2.500 de lei, valoarea unui punct de amendă fiind de 10% din salariul minim şi ajunge de la 105 lei, la 125 lei de la 1 mai.

Conform Codului Rutier, sunt 5 clase de amendă:

Clasa I: Amenzi de la 250 la 375 lei pentru şoferii care nu poartă centura de siguranţă, cei care nu semnalizează schimbarea direcţiei de mers sau cei care conduc un autovehicul în mod nejustificat cu o viteză cu cel puţin 10 km/oră sub limita minimă obligatorie stabilită pentru tronsonul respectiv.

Clasa a II-a: Amenzi de la 500 la 625 de lei vor plăti şoferii care nu acorda prioritate pietonilor angajaţi în traversarea regulamentară a drumului prin locuri special marcat. Tot aceleaşi sume le vor plăti şi şoferii care nu respecta semnificaţia culorii roşii a semaforului sau cei care nu respecta depăşirea.

Clasa a III-a: Amenzi de la 750 la 1.000 de lei pentru cei care conduc un autovehicul cu permisul expirat.

Clasa a IV-a: Amenzi cuprinse între 1.125 lei şi 2.500 de lei pentru conducerea pe drumurile publice a unui vehicul care nu corespunde tehnic sau are termenul de valabilitate al inspecţiei tehnice periodice expirat. Şi cei care nu-şi radiază vehiculele din evidenta, cei care nu şi-au făcut verificările medicale periodice, cei care ei sau pasagerii lor fac gesturi obscene în trafic şi folosesc un limbaj vulgar, transporta animale pe locul din faţă al vehiculului, conduc pe timp de iarnă un autovehicul care nu este dotat de iarnă, au un sistem antifurt al cărui semnal depăşeşte pragul fonic legal sau durata semnalului de mai mult de 1 minut consecutiv se încadrează în această clasă de amenzi.

Şoferii care urca băuţi la volan vor plăti până la două salarii minime pe economie, adică o amendă de 2.500 de lei şi li se va suspenda permisul de conducere.

Clasa a V-a: Amenzi de la 2625 la 12500 de lei se aplică doar persoanelor juridice.