Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Consilierul judeţean Belciu avertizează: „Oprirea activităţii de la Miniera Berbeşti-Alunu ar fi un dezastru”

Zilele trecute au apărut zvonuri conform cărora activitatea de la EM Berbeşti-Alunu ar urma să fie oprită şi minerii trimişi în şomaj tehnic. Consilierul judeţean Ion Belciu spune că situaţia nu este atât de neagră pe cât este prezentată: „Eu vorbesc ca om politic, ca reprezentant al oamenilor din zonă în Consiliul Judeţean, nu ca angajat al minierei. Situaţia stă în felul următor. La Berbeşti-Alunu se lucrează normal, în condiţii normale de lucru. S-a accesat un plan de reeşalonare a datoriilor către Complexul Energetic Oltenia. CET Govora a făcut deja ceva plăţi. Până la finalul lunii nu cred că vor mai interveni probleme de întrerupere a activităţii. În luna august se va semna şi un nou contract de livrare pentru anul în curs şi se va face un al doilea plan de reeşalonare a acestor datorii. Activitatea trebuie să meargă în continuare pentru că nu putem întrerupe activitatea CET Govora şi implicit a întregii platforme industriale”

„Tensiuni au fost, acum au dispărut”

Consilierul PSD recunoaşte că situaţia în zonă a fost tensionată dar spune că acum este linişte: „Nu există tensiuni, vă spun ca om al locului. Oamenii au înţeles, s-au liniştit, au încredere în cei care se ocupă, de responsabilii cu aceste probleme. Stilul lor este să îşi vadă de treaba lor, să nu se bage peste treaba altora, în lucruri care nu le aparţin. este adevărat că au fost ceva tensiuni, săptămâna trecută, atunci când se anunţa o întrerupere iminentă a activităţii. Au fost discuţii reale în acest sens. Preşedintele Ion Cîlea s-a implicat în mod direct, prin toate mijloacele legale. Lucrurile în acest moment sunt normale, se încearcă livrarea cantităţii maxime. Ar fi un dezastru dacă activitatea s-ar întrerupe, mai ales acum în perioada de vară. Există condiţii meteo nefavorabile, s-ar pune în pericol mai ales cariera Panga unde în toamnă nu s-ar mai putea lucra”.

„Recomandările comisiei trebuie puse în practică”

În urma unei interpelări făcute de senatorul Laurenţiu Coca, o comisie guvernamentală a fost prezentă la Berbeşti-Alunu, a întocmit un raport şi a făcut mai multe recomandări. Belciu este de părere că recomandările trebuie să fie puse în practică imediat: „La mine nu a ajuns această comisie. Doar am auzit de controlul pe care l-a făcut. Despre recomandările care s-au făcut în urma interpelării făcute de senatorul Coca şi a controlului, cred că trebuie respectate cu atenţie. Oamenii şi-au făcut treaba, au făcut un raport la faţa locului. Anumiţi colegi de-ai mei pot să fie reticenţi, au crezut că au făcut totul bine. E clar că au fost făcute şi greşeli care trebuie remediate. dacă ne referim numai la Cariera Panga, cred că nu trebuia să ajungem aici , la o funcţionare deficitară. Trebuiau să se respecte regulile şi normativele din minerit”.