Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

CEZ: Sfaturi pentru un consum redus de energie electrică la temperaturi ridicate

Temperaturile foarte ridicate din ultimele săptămâni au generat o creştere a consumului de energie electrică, ne informează cei de la CEZ. Ca un exemplu, în ziua de 20 iulie a.c., consumul de energie electrică din aria CEZ Distribuţie a fost cu 32,49% mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Aparatele de aer condiţionat, combinele frigorifice şi alte electrocasnice pot adăuga sume

importante la factura de energie electrică dacă nu sunt folosite eficient. De aceea, specialiştii CEZ ne-au transmis printr-un comunicat câteva recomandări utile pentru a evita costuri suplimentare semnificative, dar şi pentru a evita diverse pericole asociate cu creşterea bruscă a consumului de energie electrică:

„ Pentru evitarea suprasolicitării instalaţiei electrice de utilizare: este necesară realizarea de circuite electrice separate pentru alimentarea aparatelor electrocasnice de puteri > 1 kW şi asigurarea selectivităţii protecţiei circuitelor; este obligatoriu respectarea parametrilor contractaţi/proiectaţi (respectarea limitărilor privind puterea electrică, nivelul de tensiune, durata utilizare etc.); periodic, prin intermediul societăţilor autorizate, se recomandă să se efectueze revizii atât asupra instalaţiilor electrice de utilizare cât şi asupra aparatelor electrocasnice importante; este recomandat să nu se folosească în acelaşi timp mai multe aparate electrocasnice cum ar fi maşina de spălat, fierul de călcat şi plita electrică pentru pregătit hrana. Acest lucru poate conduce la o suprasolicitare a instalaţie electrice, ce determină defecţiuni şi chiar incendii.

Pentru evitarea incendiilor: a nu se lasă nesupravegheate aparatele aflate în funcţiune; a se oferi atenţie deosebită la conexiunile electrice (punctele de contact/ conexiune) deoarece contactele imperfecte pot fi adevărate surse de incendiu şi de defectare a aparaturii electrocasnice; spuneţi «nu» folosirii oricărui tip de improvizaţie (echipamente sau conexiuni electrice); deşi «toată lumea se pricepe la electricitate», apelaţi doar la firme autorizate pentru a executa modificări la instalaţia dumneavoastră; nu modificaţi fără aprobarea operatorului de distribuţie protecţia instalaţiei dumneavoastră deoarece acest lucru poate duce la deteriorarea conductorului pe circuitul respectiv.

Pentru scăderea consumului de energie electrică vă recomandăm: a se folosi aparate electrocasnice de eficienţă energetică ridicată şi corpuri de iluminat eficiente cum ar fi cele pe bază de led-uri sau cu senzori de mişcare; a se evita expunerea aparatelor electrice la radiaţia solară; îndepărtaţi combinele frigorifice de sursele de căldură (aragaz, cuptor), dar evitaţi şi deschiderea frecventă a uşilor acestora, pentru a nu pătrunde aerul cald; a se evita folosirea inutilă a aparatelor pe perioade îndelungate şi fără asigurarea unei ventilări corespunzătoare. Acest tip de consum poate reprezenta peste 50% din totalul energiei consumate; limitaţi folosirea echipamentelor electrice ce necesită ventilare suplimentară (ex. echipamente ITC), în spaţiile neclimatizate fără asigurarea unei ventilări corespunzătoare; pentru iluminatul exterior apelaţi la lămpi solare inteligente sau întrerupătoare cu potenţiometre pentru a vă ajuta să folosiţi doar lumina de care aveţi nevoie”.