Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!
foto Vocea Valcii/Facebook

Ce titlu să pui unei situaţii jenante? Aşteptaţi cu faţa la zid

foto Vocea Valcii/FacebookValurile neprielnice care s-au creat în jurul managementului directorului DGASPC Vâlcea – dr. Nicolae Badea, au determinat reacţii dure şi vehemente din partea beneficiarilor serviciilor pe care statul le face năpăstuiţilor vieţii prin această direcţie, poftitorii scaunului de director de aici vânat prin politic, primind astăzi o ripostă care se anunţă doar la început, sub semnătura lui Mihai Ghebrea – preşedintele al Asociaţiei Orfanilor. Redăm mai jos epistola acestuia, spre ştiinţa opiniei publice şi a poftitorilor de directorat, care trebuie să afle că sunt nedoriţi şi, în cazul în care vor învinge realitatea şi demnitatea situaţiei, întregul personal al direcţiei şi beneficiarii direcţi ai serviciilor ei îi vor primi stând cu spatele la ei şi cu faţa spre ziduri. • Romeo POPESCU

Suntem în 2015, după 11 ani de directorat ai doctorului Nicolae Badea la DGASPC Vâlcea.

Am urmărit şi eu, ca mulţi alţii, ce se discută pe piaţa media. Mai exact ce zvonuri au apărut în legătură cu schimbarea directorului Badea de la Protecţia Copilului.

Tot timpul apar zvonuri, iar acestea sunt aruncate de indivizi care îşi doresc să devină ceea ce nu sunt în stare să devină prin forţe proprii. Stau pe la colţuri, în şedinţe, aşa zise de partid, la un draft de bere ieftină, prin cârciumi şi pun la cale scenarii.

Nu ţin cont de nimeni şi nimic, vor doar să li se spună “domnul director”, “şefu”, etc. Ei sunt aceia care nu au făcut nimic pentru comunitate, pentru omul de rând, au făcut doar pentru ei, luând câte ceva de la fiecare din noi.

Nu scriu aceste rânduri să aduc osanale directorului Badea, ci doar să trag un semnal serios de alarmă. Acum când lucrurile merg cât de cât bine (se poate şi mai bine) la DGASPC Vâlcea, s-au găsit unii să spună că, citez: “Badea a stat cam mult timp director si trebuie mazilit”. De ce fac asta? Simplu. Vor şi ei să prindă un loc călduţ in societate şi să fie şefi. Doar atât. Nu am auzit pe nimeni să dorească să facă ceva în plus pentru această instituţie, în sensul de a veni cu un plan de management, un plan de revigorare a unei instituţii în care cei mai mulţi angajaţi sunt impusi de politicieni. Nu e singura instituţie in situatia asta de dependenta politica, toate sunt la fel. Mu vreau să jignesc pe nimeni, dar asta este realitatea. Sunt în DGASPC şi foarte mulţi profesionişti, care ştiu cu ce se mănâncă această instituţie si vas si aud implicarea poftitorilor de tantieme manageriale.

Revin la personajul “negativ”, cum vor să pară unii: doctorul Nicolae Badea.

Din 2004, de când conduce această instituţie, an de an, DGASPC Vâlcea a cunoscut schimbări majore. Aici mă refer strict la condiţiile de viaţă ale beneficiarilor acestei instituţii. Centre renovate şi utilate conform standardelor, activităţi şi proiecte de formare ale angajaţilor, proiecte şi activităţi culturale, sportive, de deprinderi de viaţă şi multe altele. E greu şi nu e spaţiu să enumăr toate proiectele iniţiate şi implementate de DGASPC Vâlcea, sub comanda directorului dr. Badea. Sunt omul cel mai avizat să spun acestea, deoarece, ca preşedinte al Asociaţiei Orfanilor, am pus umărul la mai toate proiectele majore realizate de această instituţie.

Spuneau unele guri că doctorul Badea ar trebui să fie sancţionat că a stricat imaginea instituţiei prin scandalul de la Băbeni, pe care nu îl mai detaliez. Se cunoaste. Acum, aceste guri rele se fac că uită (că altfel nu îmi explic atitudinea lor) că DGASPC Vâlcea a obtinut rezultate meritorii si a fost mediatizată pozitiv în toată ţara, la cele mai importante instituţii media. Mă refer aici la PRO TV, Antena 1, Antena 3, România Liberă, Adevărul, etc, pentru condiţiile de viaţă ale beneficiarilor, pentru managementul conducerii.

Ar trebui să ne mândrim cu asta. Este singurul DGSPC din România mediatizat atât de mult.

Cea mai recentă emisiune unde activitatea conducerii a fost lăudată este La Măruţă, ProTV.

Beneficiari din cadrul centrelor de plasament din Vâlcea au fost invitaţi în emisiuni de top din România. Amintim: LA MĂRUŢĂ-PRO TV, NEXT STAR-Antena 1, SINTEZA ZILEI – Antena 3. Toate acestea datorită colaborării dintre DGASPC şi Asociaţia Orfanilor din Casele de Copii. Colaborare care nu s-a concretizat la fel de bine pe vremea vechii conduceri.

Este adevărat că doctorul Badea nu acceptă compromisuri la fel de uşor, este un tip care bate cu pumnul în masă, însă nu o rupe, are un pic de aroganţă, dar necesară câteodată, ia decizii mai greoi dar se intampla asta pentru a fi sigur că nu face erori. De multe ori am avut discuţii contradictorii cu acesta, dar niciodată nu a purtat ranchiună. Nu pot spune că e uşor de lucrat cu el, însă atunci când constată că ai o propunere şi aceasta e viabilă, te sprijină din toate punctele de vedere. E un tip popular, care stă cu oricare dintre noi la un pahar de bere, în afara serviciului, dar care ţine să-ţi faci treaba la locul de muncă. Nu te menajează, deşi cu o zi înainte a petrecut cu tine. Asta înseamnă să fii profesionist, să fii sociabil şi să îţi apropii angajaţii. Pe unii nu a reuşit si asta din cauza lor, pentru că nu au vrut.

Probabil că aceştia sunt cei care doresc o schimbare, că prea îi pune directorul Badea să-şi facă treabă. Vor pe cineva care să îi lase în pace. Însă sunt mulţi, mult mai mulţi, care nu vor schimbare doar de dragul schimbării. Sunt adevăraţii profesionişti din DGASPC Vâlcea.

Niciodată, deşi mulţi meritau, nu a concediat pe nimeni. Când s-au restructurat sau desfiintat anumite centre, a găsit soluţii pentru mobilitatea angajaţilor.

Consider inadecvată vreo decizie a unor politicieni de a schimba un profesionist. Să nu uite aceşti politicieni că sunt acolo datorită voturilor noastre, că i-am aşezat în funcţiile pe care le deţin tocmai pentru a sprijini oamenii care vor şi ştiu să-şi facă treaba.

Asociaţia noastră are peste 500 de membrii, tineri peste 18 ani, care din 1996, de când suntem înfiinţaţi, am sprijinit diverşi politicieni care, de multe ori, ne-au uitat. Însă nu trebuie să uite că în curând vom ieşi din nou la vot şi ştim să sancţionăm pe cei care nu îşi văd de treaba lor sau care nu vin în sprijinul realitatii, demnitatii, in sprijinul nostru. Pe lângă noi mai sunt sute de prieteni, familii şi concetateni corecti care sunt gata să reacţioneze la sugestiile noastre politice.

Mulţi politicieni mi-au propus, chiar şi vedete tv de top, mi-au sugerat că aş fi cel mai potrivit pentru un post de conducere într-o instituţie de protecţie a copilului, însă le-am dat mereu răspunsul. Nu pot să fiu pe un astfel de post atâta timp cât aceste posturi sunt legate de politic. Un astfel de post implică multe compromisuri, trebuie să te compromiţi cu tot felul de indivizi din partide care stau şi îşi dau cu părerea din toate domeniile şi ei habar nu au pe ce lume trăiesc. Poate se schimbă ceva şi voi analiza o astfel de propunere. Dar mie greu să cred asta.

Închei aici şi sper că cei care au deciziile în mână să gândească şi apoi să acţioneze. Sper să încercăm împreună să facem ca lucrurile în ţara asta să meargă şi mai bine.

Mihai GHEBREA

preşedinte Asociaţia Orfanilor din Casele de Copii