Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Căminele de bătrâni, luate cu asalt de pensionarii săraci

DISPERARE. Sărăcia supraaglomerează centrele pentru bătrâni din Vâlcea. Deşi căminele au o capacitate de cazare de 500 de locuri, Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului Vâlcea are în grijă 550 de bătrâni, în condiţiile în care numărul locurilor admise în centrele de bătrâni din subordine nu trebuie să depăşească 500.

Cererea este atât de mare încât conducerea instituţiei a fost obligată să  desfiinţeze cabinetele medicilor, pentru a crea câteva locuri de cazare în plus faţă de limita admisă. În fiecare an, Direcţia primeşte aproximativ 130 de cereri, dar onorează numai cazurile cele mai grave. Reprezentanţii instituţiei spun că foarte mulţi dintre solicitanţi ar putea fi ţinuţi în familie, dar copiii se descotorosesc de ei pentru că sunt bolnavi sau pur şi simplu din comoditate. Antonie Ceauşu, directorul adjunct al DGASPC Vâlcea, a declarat că problema nu poate fi rezolvată decât cu ajutorul primăriilor, prin înfiinţarea unor  centre sociale pentru bătrâni. În comuna Nicolae Bălcescu s-a construit un  astfel de cămin, cu fonduri europene, din păcate acesta este nefuncţional din cauza lipsei de  personal. Deşi organigrama primăriei permite, angajările au fost blocate de ordonanţa  Guvernului Boc din 2009.

,,Cererile de internare într-un cămin de bătrâni sunt destul de numeroase, iar noi dispunem de o capacitate de găzduire de 500 de  locuri. Avem găzduiţi în prezent 550 de beneficiari, 50 sunt în plus faţă de capacitatea permisă de norme. Am ajuns să desfiinţăm şi cabinetele medicale ale asistentelor sau a ale altor specialişti ca să mai introducem două, trei paturi în plus. Îi înţelegem pe solicitanţii noştri, marea majoritate are motive reale, dar sunt şi persoane care ar putea fi ţinute în familie. În 2009 am înregistrat 123 de cereri şi am rezolvat 88, cam două treimi, atât ne-a permis spaţiul. Suntem obligaţi să respingem cereri, să facem liste de aşteptare în special în centrele de recuperare. Dacă fiecare ne-ar trimite câte o cerere, am fi obligaţi să mai înfiinţăm două centre, în condiţiile în care nu putem atrage mai multe fonduri din cauza normativelor europene”, a declarat Antonie Ceauşu.

Căminul de bătrâni din Ostroveni, finalizat anul trecut, ar putea prelua o  parte din bătrânii instituţionalizaţi în centrele DGASPC sau pe cei aflaţi pe lista de aşteptare, dar şi acesta este nefuncţional din cauza lipsei de fonduri. Primăria Râmnicului nu are bani pentru funcţionarea lui şi încearcă să încheie un parteneriat cu o firmă privată. Deşi lucrările s-au finalizat demult, Primăria nu se grăbeşte să organizeze licitaţia.

DANA NEDESCU