Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Bugetarii de ieri, procesomanii de astăzi

PROCESE. După 20 de ani de hibernare, funcţionărimea de la stat s-a trezit aruncată în  lumea reală. Peste noapte, cele şase guverne Boc i-au transformat pe bugetarii lipsiţi de coloană vertebrală în procesomani. La sfatul liderilor de sindicat, funcţionărimea a deschis acţiuni în instanţa de judecată împotriva directorilor care au pus în aplicare ordonanţa de urgenţă privind reducerea  salarială de 25%. Conform declaraţiilor liderului SINDAP Vâlcea, Nicolae Jitianu, după finalizarea acţiunilor în instanţele judecătoreşti din ţară, sindicatul va trimite dosarele la CEDO, chiar dacă instanţele din ţară nu le vor da câştig de cauză. În judeţul Vâlcea, peste 200 de angajaţi au răspuns acestui demers.

Bugetarii afiliaţi la Sindicatul CNSLR Frăţia s-au hotărât să-şi dea şefii în judecată   pentru reducerile salariale de 25%. Nicolae Jitianu, liderul SINDAP Vâlcea, a declarat că după finalizarea proceselor în România, sindicaliştii vor  merge la  CEDO. În Vâlcea, primii care au deschis acţiuni în instanţa de judecată sunt angajaţii câtorva primării şi ai Bibliotecii Judeţene ,,Antim Ivireanul”.

,,Am început să dăm în judecată conducătorii instituţiilor, acolo unde s-au reţinut cei 25%. Sigur vom pierde procesele, pentru că există o lege care legalizează sărăcia lucie, dar vrem să strângem hotărârile judecătoreşti şi să le ducem la CEDO. La Biblioteca Judeţeană ,,Antim Ivireanul” avem 60 de angajaţi care au deschis procese în instanţă, mai avem câţiva de la Şcoala Populară de Artă şi angajaţii primăriilor Păuşeşti Măglaşi, Şirineasa, Voineasa. Angajaţii primăriilor Măciuca, Bujoreni şi Brezoi au promis că vor demara acţiunea, dar nu au finalizat dosarele. Singurii care au refuzat din start să facă acest lucru sunt cei 120 de angajaţi ai Consiliului Judeţean, care şi-au motivat refuzul prin faptul că nu vor să-l supere pe preşedintele Ion Cîlea. Eu sunt convins că domnul Cîlea nu s-ar fi supărat, ar fi înţeles gestul, pentru că nu el a dat ordonanţa, ci Guvernul Boc”, a declarat Jitianu.

Acţiunea nu a rămas fără urmări, deşi sunt apăraţi de lege împotriva abuzurilor, liderii de sindicat au ajuns cap de  listă la disponibilizările demarate de actualul guvern. După modelul prefectului de Vâlcea, care l-a disponibilizat pe liderul sindicaliştilor din Prefectura Vâlcea, primarii localităţilor Voineasa,  Ştefăneşti  şi Băile Olăneşti au încercat să scape de liderii de sindicat din cadrul primăriilor, prin disponibilizarea lor în baza ordonanţei premierului Boc. La Voineasa, liderul de sindicat din cadrul primăriei a fost dat afară şi reangajat la finele lunii august, prin intervenţia Sindcatului SINDAP Vâlcea, la care acesta era afiliat. La Primăria Băile Olăneşti povestea s-a repetat, dar primarul a revenit rapid asupra deciziei, după adresa trimisă de liderul SINDAP Vâlcea, Nicolae Jitianu. Doar conflictul de la Ştefăneşti a ajuns în instanţa de judecată.

,,La Ştefăneşti, avem o situaţie de abuz. Primarul a dat-o afară pe bibliotecară, deşi era singura care întrunea condiţiile de ocupare a acestui post, şi a angajat pe postul ei o altă persoană care era operator calculatoare. Nu a redus postul, pentru că era singurul, dar a disponibilizat bibliotecara. Angajata a atacat primăria în instanţa de judecată pe cheltuiala sindicatului, vom face acest lucru pentru toţi cei care vor avea nevoie de ajutorul nostru, mă refer la membrii noştri de sindicat”, a precizat liderul SINDAP Vâlcea.

DANA NEDESCU