Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Blocul „sărăciei” lucii

Angajaţii Primăriei, ADP şi patroni de firme ocupă ilegal un bloc de locuinţe sociale

Săraca ţară bogată! Cam asta se poate spune despre România în fiecare zi. În Vâlcea, zicala populară prinde contur într-un bloc de locuinţe sociale pe unde numai cazuri sociale nu îşi fac veacul. „Păi, ăsta e blocul personalităţilor! Ce Dumnezeu mai vreţi şi dumneavoastră de la mine?”, se vaietă singurul caz social adăpostit în garsoniere. Maria Văduva are peste 43 de ani, cinci copii şi un soţ fugit de acasă. Din 600 de lei trebuie să îşi plătească şi întreţinerea şi să îşi crească cei cinci plozi. Lângă garsoniera ei se perindă zi de zi zeci de persoane cu ştaif, o mamă de fost viceprimar, actual consilier local, fiul unui patron de firmă de construcţii care trece în fiecare seară pentru o oră-două de plăceri cu amantele şi angajaţi ai Primăriei Râmnicului trecuţi pe post de milogi cu acte în regulă. Totul se întâmplă din 2004, moment în care edilii au amenajat o scară de bloc din cartierul Ostroveni drept locuinţe sociale.
16. Blocul sărăciei lucii - maria vaduva caz social

În voia sorţii

Maria Văduva este cam singurul caz social dintr-o scară de bloc pe care primarii perindaţi de-a lungul vremii prin fruntea comunităţii au înţeles să o confunde cu un mini-bordel sau cu locuinţe de „serviciu” pentru rudele lor. „Aici numai cazuri sociale nu sunt! Eu cred că sunt singura persoană care corespunde criteriilor de locuinţă socială. Avem de toate în bloc, angajaţi ai primăriei, angajaţi pe la ADP sau chiar patroni de firmă care şi-au rezervat prin intermediari o cameră pentru ei şi copii lor. Vă spun sincer că nu am habar cine sunt vecinii mei din bloc. Deasupra mea, la etajul I, vine în fiecare noapte băiatul patronului de la Alex Construct. Are o fată după el şi stă câteva ore. Nu locuieşte aici, dar dacă treceţi seara după ora 10 nu o să credeţi ce limuzine se strâng în faţa scării. Zici că e cartier de vile, nu scară de locuinţe sociale”, descrie situaţia de zi cu zi femeia. Cu o restanţă de 450 lei, Maria Văduva era cât pe ce să fie evacuată din locuinţa socială de pe scara elitistă a „nevoiaşilor” Râmnicului. Cu un şut un fund de la viceprimarul Eduard Vârlan, o uşă trântită în bot la cabinetul primarului Frâncu şi doar o speranţă întrezărită prin gaura cheii la peseditul Ion Gigi Matei, femeia şi-a luat inima în dinţi şi i-a prezentat acestuia situaţia ei. Rezultatul a fost strict aplicat pe doctrina social-democrată: 450 de lei au trecut din portofelul viceprimarului în buzunarul cazului social. „M-a salvat! Eram propusă spre evacuare. De-a lungul ultimilor ani doar domnul Ioniţă, fostul viceprimar, şi domnul Matei au înţeles să îmi dea o mână de ajutor. În mandatul lui Rădulescu nici nu m-am dus la primărie. Păi mama viceprimarului Veţeleanu stă pe scara aceasta. Când vă spun că aici este scara personalităţilor, nu glumesc”, mai spune Maria Văduva.
16. Blocul sărăciei lucii1
Vârlan: „Are locuinţă şi soferul meu. Eu ce să-i fac?”

Pentru repre-zentanţii Executivului local, pro-blema scării B de la G 320 nu este una care să ridice mari probeleme de legalitate. În ciuda unei noi verificări efectuate în mandatul viceprimarului Gheorghe Ioniţă care scotea la iveală directori de sucursală de bancă, angajaţi ai autorităţilor publice sau şefi de servicii din primărie deţinători sau beneficiari ai locuinţelor sociale, batista autorităţilor publice se aşează direct pe ţambalul nesimţirii menţinute cu acceptul aleşilor. „Da, am cerut şi eu o verificare pe cazurile din G 320. Sunt trei angajaţi din primărie, printre care şi şoferul meu. Eu ce să-i fac?”, se declară neputincios viceprimarul Eduard Vârlan. Lămuriri mai complete privind neputinţa autorităţilor de a face lumină în acest caz vin din partea celuilalt viceprimar, Ion Gigi Matei: „Nu ai cum să îi scoţi din aceste locuinţe. Dacă au apucat să primească o astfel de locuinţă şi nu şi-au construit/cumpărat alta nu îi poţi evacua. Îţi sar în cap cu tot felul de acuze: drepturile omului etc, etc. Legea era cam laxă în momentul în care s-au acordat locuinţele din scara aceasta de bloc. Eu am ajutat-o într-adevăr pe această femeie. A venit cu un copil după ea şi când am văzut că puştiul căra după el o traistă de medalii la box mi-au dat lacrimile. Din păcate, unii beneficiază de aceste case, iar alţii stau să facă performanţă în mizerie şi să îşi păstreze demnitatea chiar şi aşa. M-a impresionat!”, recunoaşte vicele Matei.